7 tips til bekjempelse av skadedyr på plantene

Er du lei av skadedyr som ødelegger plantene i hagen din? Her får du 7 gode tips.

Det er mange insekter og smådyr som gjerne vil spise på plantene i hagen din – rett foran øynene dine. Det er et trist syn for en stolt hageeier. I en slik situasjon, er det mange som ser rødt og løper til nærmeste hagesenter og kjøper kjemiske middler for bekjempelse.

Det er ikke alltid den beste løsningen. De fleste oppdager etterhvert at en hage har en helt egen dynamikk. Derfor krever det ofte en mer nyansert og langsiktig plan for å få bukt med skadedyrene som spiser opp hagen din år etter år.

Her er 7 gode tips i kampen mot planteskadedyrene: 

1. Bekjemp skadedyr med nyttedyr

Nyttedyr er de dyrene og insektene som lever av skadedyrene. Det kan være marihøner som spiser bladlus eller svarttrost som spiser brunsnegler.

Det handler om å oppnå den rette balanse i hagen mellom nyttedyr og skadedyr, og skape vilkår som får nyttedyrene til å trives i din hage. Det kan for eksempel hjelpe å la planterester og visne blader ligge, slik at nyttedyrene har steder hvor de kan slå seg ned. 

I nyanlagte hager kan det ta litt tid før man oppnår balanse mellom nyttedyr og skadedyr, så fortvil ikke om du opplever bladlus eller andre plager det første året.

Visste du at du faktisk kan bli kvitt bladlus med teip? Les om hvordan du unngår bladlus i trær her!

2. Innred hagen med variasjon

Skadedyr dukker opp i hopetall hvor de finner den vegitasjonen som liker best. Her mangler de aldri mat. Tenk deg derfor godt om innen du kun planter en plantetype. 

3. Unngå å utrydde alle skadedyr i hagen

Det handler ikke om å renske hagen din totalt for bladlus og andre plantespisende kryp. Hvis skadedyrene forsvinner helt fra hagen din, så er den heller ikke attraktiv for nyttedyrene som hjelper deg med å holde skadedyrbestanden nede. 

4. Holde plantene sunne

Plantene er bedre rutet til å stå i mot skadedyrene hvis plantene er sunne. De holder seg i god form ved riktig gjødsling og når de får nok vann. Planter som mistrives kan også skyldes at de ikke står i riktig type jord. 

5. Kjemisk bekjempelse

Det er fristende å gå amok med kjemiske midler i hagen hvis man vil bli kvitt problemet med skadedyr. Det er dog flere feller rundt en slik strategi. 

Mange kjemiske midler tar også livet av nyttedyrene, og da er du like langt. På den måten får du på sikt ikke bygget opp den riktige symbiosen mellom skadedyr og nyttedyr.

Hvis du ikke følger doseringen, så kan sprøytemiddelet dessuten også ende i naturen og i mennesker. 

6. Bruke sprøytemiddelet riktig

Sprøyt presist på hver enkelt plante og helst så mye som mulig på bladene, så sprøytemiddelet ikke havner på feil steder. Sprøy aldri over et for stort området. 

7. Manuell bekjempelse

Du kan komme langt med å bruke øynene for å samle inn og avlife større insekter og smådyr som gjør skade. 

Bladlus kan også skylles av planten med en hard vannstråle fra hageslangen. 

Det finnes også mange effektive typer feller og lokkebokser å få kjøpt.