Du vil ikke invitere han der på frokost.
Du vil ikke invitere han der på frokost. Bilde: iStock

Slik holder du musene ute

Skadedyr i hagen

Om høsten og vinteren trekker mus inn i hytter og hus. Se hvordan du blit kvitt museproblemet.

Høsten er tiden kulda kommer sigende og med trekker også flere skadedyr inn. Blant dem er musa.

– Når det blir nattefrost, er musen på jakt etter et sted den kan være, ly og varme, og den vil derfor prøve å trekke inn. Hvis du ikke har sikret huset mot mus tidligere, bør du absolutt begynne med det nå i september, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll.

Han sier det særlig er én ting folk gjør feil når det kommer til å holde musa ute.

– Den største feilen folk gjør, særlig hvis de har vært plaget av mus tidligere, er å fortsette å mate fugler på fuglebrett. Da faller det fort ned smuler på bakken, og man gir musa tilgang på mat i nære omgivelser, sier Nese og fortsetter:

– I tillegg må man være nøye med å tette alle hull i kledningen. Musa trenger nemlig forsvinnende liten plass for å komme inn. Men ikke tett så mye at det ikke blir luftlig bak kledningen. Da vil du få et gryende råteproblem.

Vi har derfor laget en komplett guide over hvordan du forebygger at musa trekker inn i huset ditt, og hva du gjør om uhellet først er ute og du har et museproblem.

Slik holder du musa ute

En mus trenger så lite som 6-7 millimeter åpning for å smette inn i boligen. Derfor er det viktig å sørge for at huset eller hytta er tett følgende steder:

– Det vanligste stedet musene kommer inn er mellom eller under kledningen. Har du stående kledning på huset må du sjekke grundig. Her er det ofte hulrom.

– Et annet kritisk punkt er overgangen mellom muren og nederste del av veggkledningen.

– Andre vanlige steder er ved kabler, paraboler og andre innføringer du har gjennom veggen. Utstyr deg derfor med lommelykt og kikk oppunder kledningen.

– Ettersom mus gnager seg gjennom mange materialer, må åpningene tettes med materialer som holder stand, som metallnetting, metallplater eller betong med netting.

– Andre alternativer er stålull eller hønsenetting, og deretter dekke over med en tettemasse eller gips.

Andre forebyggende tiltak

1. De fleste husfasader har musebånd eller luseklosser under bekledningen. Dette hindrer musene fra å komme inn under kledningen.

Har du ikke det kan du feste på musebånd eller børstelister. Musebånd er tynne aluminiumsskinner du fester med pappstift til spikerslaget. Du får kjøpt både musebånd og børstelister hos de fleste byggevarehandler.

2. Et annet forebyggende tiltak er å se an vegetasjonen på tomten. Busker eller blomster tett inntil huset og langs grunnmuren er perfekte gjemmested for mus, og det gjør det vanskeligere å oppdage om gnagere løper langs husveggen.

Du burde derfor rydde opp langs grunnmuren, og fjerne slike vekster.

3. Fjern stiger som står inntil husveggen. Her kan mus lett klatre opp et stykke for så krype inn i ventiler.

4. Ønsker du å holde gnagere unna tomten, burde du ikke legge ut mat til fuglene. Selv om det er hyggelig å mate småfuglene, er fuglemat snadder for mus og rotter.

5. Selv om du er flink til å forbygge slik at mus og andre gnagere ikke kommer inn i huset ditt, er det ikke sikkert naboen er det. Det kan derfor være lurt å samarbeide med naboen om å holde musene unna.

Slik går du frem om du har fått mus i huset

Har du først fått mus i huset oppdager du det kjapt. Se etter tegn som avbitte ledninger og museekskrement, og lytt etter skraping og tassing i vegger, tak, kjeller og kjøkkenskap.

Når du først har kartlagt musens bevegelsesmønster, kan du plassere ut musefellene. Når du først har fått mus eller rotter i huset, bør du unngå å bruke gift, ettersom det kan være skadelig for både barn, kjæledyr og miljøet.

Derfor har også Miljødirektoratet skjerpet kravet til mus- og rottefeller. Det er blant annet viktig at giftene ligger inni åtestasjonene. Kravene kan du lese i sin helhet her.

I stedet for gift er derfor musefeller et godt alternativ. Det finnes både klassiske klappfeller og moderne elektroniske feller. 

Klappfellene er den billigste metoden, og finnes som både engangsfeller og gjenbrukbare. Med en elektronisk musefelle gir en indikatorlampe deg beskjed når du har fått fangst, og du trenger derfor ikke å sjekke fellene kontinuerlig.

Slik setter du ut musefeller

Når du skal sette ut musefeller er det en rekke ting å tenke på:

1. Ikke ta på åten. Har du vært i kontakt med åten, kan det være nok til at musen ikke går i fella. Musa oppdager nemlig lett menneskelukt på fella. Bruk derfor hansker når du håndterer fella og setter på åte.

2. Velg riktig åte. Du trodde kanskje at mus likte ost, men nøtter og frø og annen mat med høyt kaloriinnhold er faktisk favoritten. Peanøttsmør eller smørepålegg med hasselnøtt regnes som den mest effektive lokkematen.

3. Ettersom mus trekker innendørs om vinteren for å bygge rede, vil den tiltrekkes av bomullsdotter, tanntråd og garn i nærheten av fella.

4. Bruk små mengder åte. Hvis ikke risikerer du at musa får i seg mat uten å bli fanget.

5. Bruk gjerne flere ulike type feller for å holde interessen til musen oppe. Bytt også på typen lokkemat.

6. Husk å la musefellene stå lenge. Folk fjerner ofte fellene for tidlig, og det blir dermed vanskeligere å bli kvitt gnagerne en gang for alle.

7. Mus liker slettes ikke åpne områder der den ikke kan skjule seg, og beveger seg derfor mest langs veggen i mørke områder. Når du skal sette opp musefeller bør du derfor plassere dem langs vegger. Åpningen bør være mot veggen, slik at musa blir nysgjerrig.

8. For å bli kvitt museproblemet trenger du ofte mer enn én felle. Plasser derfor feller med omtrent en halv til en meters avstand langs veggene. Der museproblemet er størst kan du sette feller med noen få centimeter mellom.

9. Husk å bruke hansker når du fjerner musefellene og musa, for å være sikker på at du ikke får mulige sykdomsfremkallende bakterier på deg.

Kilder: Miljødirektoratet, Rentokil Initial, Felleskjøpet, Huseiernes landsforbund

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

12 september 2016
Annonsørinnhold

Slik gjør du huset ditt rottesikkert på 1-2-3

Mus og rotter kan forårsake alt fra helseskader til alvorlige lekkasjer og brann. Slik blir du kvitt skadedyrene en gang for alle.

Denne fellen fanger mygg på 1-2-3

Myggsesongen er ennå ikke over, og de små krypene kan fort ødelegge en hyggelig dag ute. Vi viser deg hvordan enkelt kan lage en DIY-felle som fjerner...

Ny metode: Slik fanger du brunsneglene

Svenske Michael Petersen har funnet opp et utrolig smart – og nesten gratis – triks for å fange brunsneglene som inntar hagen din.

Slik holder du hissig veps unna maten

Nyt middagen ute på terrassen i august og september uten den irriterende vepsen. Med dette lette trikset holder du vepsen enkelt unna maten!

Bekjemp skadedyr med nyttedyr

Fortviler du over at skadedyr spiser opp og ødelegger planter og vekster? Da bør du behandle nyttedyrene ekstra godt og invitere dem inn i hagen.

Slik jager du bort fluene med fryseposer og vann

Er du lei av plagsomme fluer på terrassen eller i hagen, så er dette frysepose-trikset noe for deg. Det koster ikke mer enn de få myntene som skal...

Jens oppfinnelse tar knekken på 100 modersnegler i minuttet

Svenske Jens Reerslev så seg lei på at hagen var full av mordersnegler. Med det laget han sitt eget effektive våpen mot sneglene.

9 velduftende planter som skremmer bort myggen

Skån huden din for myggmidler ved å velge planter til hagen som myggen hater. Mange av dem er krydderurter og nytteplanter som du kan bruke maten.

Hold myggen unna med kaffegrut

Varme sommerkvelder er herlig. Ja, hadde det ikke vært for myggen! Med dette smarte trikset holder du de små blodsugerne på avstand.

Slik holder du mauren unna bordet

Prøv dette smarte trikset om du er lei av maur som kravler opp på bordet når du spiser ute i hagen.

7 tips til bekjempelse av skadedyr på plantene

Er du lei av skadedyr som ødelegger plantene i hagen din? Her får du 7 gode tips.

Denne fella fjerner over 50 000 mygg på én uke

Plages du av mye mygg på hytta? Da kan en myggmaskin være løsningen.

Lars beskjemper snegler med urin

Her er mirakelmiddelet som tar knekken på mordersneglen. Det er både miljøvennlig og enkelt!

Slik blir du kvitt eitermaur

Eitermaur gjør ingen skade, men kan være til sjenanse i hager siden de stikker. Slik blir du kvitt dem.

Slik lager du en enkel musefelle

Vi viser deg hvordan du enkelt lager en hjemmelaget musefelle.