Ikke fjern maurtua

Stokkmaur i nærheten av huset ditt skal du helst ikke gjøre hjemløse.


– Folk har sett tusenvis av maur marsjere inn i huset sitt samme kveld som tua ble fjernet, advarer skadedyrekspert Stein Norstein i Anticimex.

Stokkmauren kan ligne på den røde skogmauren, men er litt større. De bygger bolene sine i trestubber eller døde bartrær.

Men maursamfunnet er mye større enn det du ser med øyet, og er ofte mer enn dobbelt så stort under bakken.

– Hvis du kapper ned det døde treet eller setter fyr på stubben for å utrydde maurene, gjør du trolig bare vondt verre. Du får drept noen av maurene, men de aller fleste overlever. De husløse maurene trenger et nytt sted å bo. Og da står huset ditt utsatt til, sier Stein Norstein i Anticimex.

Maurene kjenner området rundt tua godt, kanskje både 50 og 100 meter unna.

– Trolig har de allerede sett seg ut et alternativt sted å bo i tilfelle noe skulle skje. Hovedkravet er at det er varmt der, noe et bolighus kan by på, sier Norstein.

Spiser ikke hus

Selv om mange blir bekymret hvis de oppdager et maursamfunn like ved huset, råder Norstein folk til å ha litt is i magen. Og la mauren i fred.

– Å fjerne stokkmauren fra et bol, er så vanskelig at selv vi som er skadedyrutryddere skal jobbe hardt for å få det til. Du kan kanskje få opp hele stubben og mange av røttene hvis du virkelig går inn for det. Men når du er ferdig, har maurene rukket å rømme for lengst, sier han.

Anticimex’ fremgangsmåte er å borre seg ned i maursamfunnet og sprøyte inn gift.

– Hvis de ikke er et problem, er det egentlig best å la dem være. De færreste hus har et stokkmaurproblem, sier Norstein.

Tok over hytte

Stokkmaurene er på sitt mest aktive nå i mai og juni. De finnes i hele landet, men er mest vanlig på Østlandet og Sørlandet.

Hyttebyggere har også opplevd å få sinte, husløse stokkmaur på nakken. En hytte som ble bygget over en maurbebodd stubbe i april, måtte saneres allerede i juni.

– Da maurene kom opp fra gangene sine i mai, var stubben deres borte. Dermed flyttet de rett opp i takbjelkene på hytta. Gangene deres kan være ferdige i løpet av timer når de er så mange, sier Norstein.

Skogmauren, den som bygger tuer av barnåler, går svært sjelden inn i hus. Men også den vil sannsynligvis være vanskelig å fjerne helt, siden samfunnet også der er minst like stort under bakken som over.

– Skogmauren liker varme. Dermed er det en viss sjanse for at den flytter hvis du lager det skyggefullt akkurat der tua er.