Unngå rotter og mus i hus

Når dagene blir kortere og kaldere, trekker skadedyr som mus og rotter inn der det er mulig å lage seg et vinterbol. Gamle hus er utsatt for uvelkomment besøk nå om høsten.

Både mus og rotter er vanlige skadedyr i Norge. Det viktigste du gjør er å forebygge muligheten for at mus og rotter skal kunne ta seg inn i huset på høsten.

– Skal man inn å foreta sikring av eldre bebyggelse må man først undersøke hvor eventuelle svake punkt og åpninger befinner seg, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil Skadedyrkontoll i Norge til byggogbevar.no.

Eksempler på svake punkt er:

  • Under kledning
  • Hjørnekasser
  • Hull i bygningskropp fra kabelgjennomføringer
  • Trær med overheng av grener over tak
  • Ventiler
  • Kjellervinduer

Montér musebånd

Hverken mus eller rotter trenger store sprekken for å lure seg inn.

En ung husmus kan presse seg inn gjennom glipper på 7 mm, mens en ung rotte kan komme seg gjennom glipper på 12 mm.

– Spesiallagde musebånd som festes under kledning er bra sikring. Ved bruk av musebånd blir god ventilasjon bak kledning sikret, sier Arne Nese videre.

Det er viktig ikke å tiltrekke seg mus og rotter med tilgjengelig mat – der det er mulig skal man oppbevare mat i lukkede plast- eller metallbeholdere.

Rotter er utmerkede klatrere, og kan følge vann- eller avløpsrørene gjennom hele huset, om åpningene til rørgjennomføringene er store nok.

Rengjør regelmessig under komfyr, kjøleskap og skap.

Husk også at gode rutiner for renhold, lagring og avfallshåndtering er viktige forebyggende tiltak som kan redusere mulighetene for inntrekk av mus.

Tegn på mus eller rotter

  • Krafselyder i vegger, tak eller under gulvet. Lyder fra mus og rotter som beveger seg rundt. 
  • Ekskrementer og muselort. Rotter etterlater seg mørke, sylindriske ekskrementer på 10 til 17 mm. Mus etterlater seg små, mørke ekskrementer, spesielt langs vegger eller på steder med mye museaktivitet – for eksempel i matskap eller benkeskap.
  • Lukt – Mus og rotter etterlater seg en sterk ammoniakkaktig lukt som vil være spesielt kjennbar på lukkede steder som for eksempel inne i et benkeskap

Øvre fortenner med tydelig hakk – husmus. Foto: Magne Flåten/Wikipedia

  • Skader – rotter og mus har tenner som gror kontinuerlig og gnager for å holde dem skarpe og tannveksten nede. De kan gjøre store skader ved å gnage på varer og elektriske anlegg.
  • Reir -Mus og rotter bygger ofte reir på bortgjemte steder. Reirene inneholder ofte museunger og jevnlige kull av rotteunger. I hager graver rottene hi i komposthauger eller under skur.

Om du er usikker på om du har med mus eller rotter å gjøre, kan du finne ut dette ved hjelp av potetmel og smør:

Legg et glatt stykke margarin på en pappskive og dryss potetmel rundt. På bittet kan du lett se om det er snakk om mus eller rotter. Musetenner er små, men rottene har 3 mm brede fortenner. Størrelsen på fotsporene i potetmelet kan også gi svar på om det er mus eller rotter.

Slik bekjemper du dem

  • Mus bekjempes med feller og gift. 
  • Legg giften slik at den ikke er til fare for barn eller andre dyr.
  • Blokker med gift er lette å skru på en liten list som kan stikkes inn i kryprom. Eller skyv listen med gift inn i en bit av et plastrør. 
  • Bruk alltid engangshansker når du håndterer gift og feller.

Det anbefales å sette opp musefelle inne. Foto: Colourbox

Unngå gift innendørs

Har du tettet huset med netting kommer ikke musa seg ut, og dør i møbler eller i gulv eller vegg. Muselik gir en stygg lukt som kan sitte i en god stund. Gift bør legges i depoter rundt huset utendørs, gjerne i rør eller egnede bokser.

Derfor er feller å foretrekke innendørs.

  • Anskaff kraftige feller, gjerne slike som er beregnet på rotter så er du sikker på å ta livet av musa og ikke bare skade den.
  • Plasser fellene langs vegger eller der de kan tenkes å bevege seg.

Trodde du ost var egnet som lokkemat? Ost er uegnet fordi den tørker inn fort og ikke lukter fristende lenge.

Noe som egner seg godt å lokke med er: sjokolade, rosiner, spekepølse eller peanøttsmør.

Skadedyrsfirma mot rotter

Det er generelt mye vanskeligere å bli kvitt rotter enn mus, og rotter gjør mer skade.

Om du har fått rotter på besøk, bør du kontakte et sertifisert skadedyrsfirma.

I følge nettstedet www.erdetfarlig.no er myndighetene er i ferd med å innføre nye krav til rottemidler, og ifølge de nye kravene, er det kun sertifiserte skadedyrbekjempere som har lov til å bekjempe rotter.

Kilde: Byggogbevar, abs skadedyrkontroll, Rentokil