Slik unngår du sukkermaur

Etter en lang vinter er det ikke bare oss mennesker som setter pris på at våren nærmer seg, og at de første solstråler treffer en i nakken når man leter etter hestehov. I den lune krok langs husveggen finnes det et yrende liv i bakken på denne tiden av året…


Det aller meste av det vi da ser, er ikke å betrakte som skadedyr, men derimot nyttedyr som skal få lov til å holde på i fred. Det er forskjellige små innsekter som blant annet er med på å holde jordsmonnet ved like, og til og med sørger for at forskjellige vekster sprer seg videre.
Men det vil samtidig alltid være noen insekter som vi ikke setter like stor pris på etablerer seg i nærområder eller i våre hus.

Sort jordmaur, Lasius niger eller sukkermaur om man vil, er en maurart de fleste av oss i en eller annen sammenheng har stiftet bekjentskap med. Dette gjelder også dens noe mer sky slektning brun jordmaur, Lasius brunneus, som er ganske vanlig i sørøstlige deler av Norge. Begge er raskt ute om våren for å sikre næring til samfunnene sine.

Sort jordmaur finner man ofte under heller eller steiner som lagrer opp solvarme. Disse maurene er som oftest de som man også kan finne på kjøkkenbenk eller andre steder hvor det kan finnes små matrester. Det skal ikke store flekken med bringebærsyltetøy til før dette betraktes som et festmåltid for mange maur. I enkelte tilfeller kan hele stier plutselig oppdages tvers over gulvet.

Å sette i gang med kjemisk krigføring tilfeldig inne langs lister og kanter, vil i de fleste tilfeller ikke føre frem i det hele tatt. Her må og bør man gå nøyere til verks. Å finne kilden til problemet er nøkkelen til en løsning. Vet man om bestemte områder ute langs husvegg hvor det er stor aktivitet av sort jordmaur, bør man begynne her.

Løft bort eventuelle steiner og heller og sjekk under disse. Treffer man riktig, vil man se en stor aktivitet av arbeidere som febrilsk starter jobben med å sikre og bære bort egg. Man vil også kunne se hull som går rett ned i bakken.

Som en viktig huskeregel må nevnes at det ikke under noen omstendigheter bør settes i gang behandling ukritisk. Det er bekjempelsesmidler det er snakk om, så søk råd der de finnes og benytt en godkjent skadedyrbekjemper ved behandling. Vær også klar på at det i mange tilfeller ikke er nødvendig med bekjempelse, men rett og slett hindre tilgang på næring. Fjern alle matrester og sørg for at kjøkkenavfall bæres ut daglig, så behøver du kanskje ikke starte noe kjemisk angrep i det hele tatt.

Ved behov for bekjempelse, bruk gjerne et maurdrepende preparat som blandes ut i vann. For at en eventuell behandling skal være vellykket, må man skrape bort jordsmonn, samt at man stikker opp bakken så det maurdrepende preparatet kommer til der samfunnet ligger.

Skal det behandles innendørs anbefales at det legges ut små åter som maur bringer med tilbake til samfunnet.

Aktivitet av rotter og mus er gjerne et problem de fleste har størst fokus på om høsten, når barfrost og kulde setter inn. Men ved å holde god orden i sine nærområder, garasje og boder hele året, vil sjansen for at gnagere etablerer seg minske og selvfølgelig også virke positivt inn på den kommende høstsesong. Et godt råd uansett skadedyr er rett og slett å være tidlig ute. Det er alltid mye lettere å hindre et problem i å oppstå i forkant, enn å måtte hanskes med det i etterkant.

Husk på at man ved alle former for bekjempelse av gnagere må utvise stor varsomhet med hva man foretar seg. Å legge ut litt rottegift her og der, eller musegift for den saks skyld, vil ikke ha noen stor positiv effekt, samt at risiko for uønskede hendelser er stor.
Ved mistanke om at det er aktivitet av gnagere rådes det alltid til at man tar kontakt med en seriøs og god leverandør av skadedyrtjenester.

Ved bruk av et skadedyrsfirma til bekjempelse må man alltid sørge for at firmaet innehar nødvendig dokumentasjon i form av produkt datablad over de produkter/preparat som eventuelt benyttes og at den representant som inspiserer og utfører behandling, er godkjent skadedyrbekjemper.

Oversikt over godkjente skadedyrbekjempere finner man på nettsidene til Folkehelseinstituttet.