Bilde: Produsentene

Hvilken snøfreser er best for deg?

Snøfreser

En snøfreser er ikke bare en snøfreser. Det gjelder å velge den modellen som passer deg og ditt behov.

Hvis du har bestemt deg for å gå til innkjøp av snøfreser, er det flere ting å tenke over før du velger modell. Noen fresere er best på terrasser og hyttetak, andre legger en fin hvit såle over gårdsplasser med grus, og andre igjen blottlegger brosteinen helt.

- Velger du en ettrinns freser, bør du ha et fast underlag, fordi den "slikker" underlaget. Dermed vil den fjerne et eventuelt grusdekke. Den gjør en finere og raskere jobb enn en totrinns på en mellomstor gårdsplass med hardt underlag, den får frem brostein fra snødekket, sier Ståle Myrvang, salgssjef i Hako Ground & Garden.
Har du grusdekke bør du altså velge en totrinnsfreser. Den legger igjen en hvit såle oppå grusen.
- Har du mye brøytekanter bør du velge totrinns. Den knuser isklumper lettere enn en entrinns.

Test styrken
Før du bestemmer deg må du sjekke om snøfreseren er kraftig nok.
- Tåler den å møte på en sparkmeie eller å finne en gjenglemt sko fra i sommer? For å sjekke om chassiet er sterkt nok, kan du stille deg midt på innmatingshuset og vugge litt, er det hardt nok merker du det, er kvaliteten dårlig, merker du det fort også, sier Myrvang.


Se forskjellige typer snøfresere her!

Støy?
Ståle Myrvang avkrefter at noen snøfresere er mer stillegående enn andre.
- Støynivået er omtrent likt på alle snøfresere. 70 prosent av alle fresere har motorer fra Briggs & Stratton, og det er ikke motoren som støyer når man freser snø, det er fresinga som er støyen. Det er lov å bruke hørselsvern. Husk at med el-start sparer du både ryggen og hjertet.
Husk også godt med klær, og vær forsiktig.
- Aldri stikk hånda di ned noe sted uten at motoren er skrudd av.

Vedlikehold
De elektriske snøfreserne trenger lite vedlikehold. Gå over skjøteledningen og se om den er hel. Den kan kortslutte hvis ledningen er slitt og møter våt snø.
- Har du bensindrevet må du bestandig huske å peile olje. Gammel bensin helles ut - bensin er ferskvare. Starter du med fjorårets bensin, stopper freseren.
Tøm alltid freseren ved siste bruk på våren, og fyll på ny nå. Vurder også om du må ha den på service. Les i bruksanvisningen for å finne ut anbefalt servicehyppighet.  
- Nye snøfresermotorer skal kjøres i 5-6 timer, og så må du bytte olje. Det er viktig, tipser Ståle Myrvang.

Se forskjellige typer snøfresere her!

Belter eller hjul?
Hako Ground & Garden og Berema er noe uenige i om belter er inn eller ut. Ståle Myrvang i Hako Ground & Garden sier at 80 prosent av salget er hjulfresere, mens markedssjef Bjørn Sommer i Berema forteller at 70 prosent av snøfreserne de selger er med belter.
- Vi opplever at beltefreser er mer populære, fordi man da også kan frese terrasser og hyttetaket, uten å skade underlaget. Marktrykket er større med en hjulfres. Men beltene er stive og hjulene lettere å manøvrere, sier Sommer.
- Belter er vanskelig og tungt å flytte på. Husk på at beltene er lange, hjul er korte. Men, på hyttetaket er belte bra. Da er det nemlig lettere å kjøre den opp stigen, sier Myrvang, som opplever gode tider i bransjen nå.
- Vi har solgt vanvittig mye snøfresere i år, to ganger så mye som vi hadde tenkt. Vi har til og med tømt lagrene i Sverige.

12 november 2009

Snøfreser - slik velger du riktig

Snøfreseren er en av de dyreste hagemaskinene du får kjøpt. Da er det vel verdt å bruke litt tid på å velge riktig når du skal kjøpe ny snøfreser.

Snøfreser som passer for deg

Sjekk ut hvilket behov du har før du velger snøfreser – for å få måkt unna snøen så raskt og effektivt som mulig der du bor.

Unngå tyveri av snøfreseren

Snøfresere er et yndet mål for tyver, selv om de er store og tunge. Tenk gjennom sikkerheten for din egen snøfreser før vintersesongen er over oss.

Snøfreser som passer for deg

En snøfreser gjør at du kan gå vinteren i møte med et smil om munnen.

Snøfresere for ulike behov

Snøfreser behøver ikke være store beist med snøkjetting. De kan også være små og nette. Det gjelder bare å velge riktig modell i forhold til området...

En snøfreser som passer for deg?

Snøfresere finnes i en rekke ulike utgaver. Valget kan være vanskelig. Begynn med en behovsanalyse.

Måk riktig - unngå ryggvondt

Slik unngår du ryggvondt når du måker snø.

La snøfreseren gjøre jobben

Når snøen laver ned, bør snøfreseren stå klar for vinterens tunge jobb. Men hvilken snøfreser bør du velge?

Vedlikeholdstips for snøfreseren

For å sikre en problemfri oppstart av din snøfreser, bør du følge noen enkle råd.

Få vekk snøen fort med snøfreser

Snøfreseren er rask, og effektiv i bruk for å fjerne store mengder snø. Det er ikke minst langt mer moro å bruke snøfreser når snøen skal måkes vekk...

Finn snøfreseren som passer for deg!

Det er snø i lufta og alle rygger gruer seg. Men jobben kan jo gjøres lettere! Her får du hjelp til å velge snøfreseren som passer for deg.

Snømåking uten snøfreser

Har du alt du trenger til snørydding når det begynner å lave ned?

Velg riktig snøfreser

Gjennom fire artikler og filmsnutter gir vi deg en guide til valg av snøfreser. Først ut i serien er forskjellen mellom entrinns og totrinns snøfresere.

Velg riktig snøfreser

En snøfreser kan være greit å ty til når snøen laver ned og fonnene nærmer seg skulderhøyde. Men hvilken type snøfreser skal du velge?

Snøfresere med potens

Når snøen laver ned og brøytekantene blir himmelhøye er det på tide og ta fram snøfreseren.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no