Snøfresere med potens

Når snøen laver ned og brøytekantene blir himmelhøye er det på tide og ta fram snøfreseren.


Jan Erik «Autofil» Larsen mener at kraftige snøfreser med stor motor og god inntakskapasitet er tingen. Foto: Tor Bergebakken, Autofil.

Lange, kalde og snørike vintre er ikke noe ukjent fenomen for oss nordmenn. En konsekvens av dette er selvsagt at snøen før eller senere må fjernes.

Men etter hvert blir kanskje snømengdene så store, snøen så tung eller brøytekantene så høye at det ikke lenger holder med den mest beskjedne redskapen. Da må det kraftigere saker til.

– Jeg ville uansett satse på en sterk freser med stor kapasitet og skikkelig ”power”, sier Jan Erik ”Autofil” Larssen. NRKs ekspert på det meste med motor, enten det går på hjul eller belter.

– De minste maskinene er både for motorsvake og har altfor lite inntak. Da blir du bare stående å dytte fram og tilbake uten å komme noen vei. Skikkelige maskiner som kan gjøre vei i vellinga, er tingen,mener Larssen.

Service og deler
God tilgjengelighet på deler og service er også et viktig poeng når det skal velges snøfreser. Kurante merker og et godt utviklet forhandlernettverk er uansett det beste.

– En snøfreser er et akuttverktøy. Du er avhengig av at den virker når du t r eng e r den. Har du handlet maskin på p o s to rd re , eller pallesalg i en eller annen kjede, kan du risikere å stå der uten en maskin som fungerer når behovet melder seg. Det lar seg kanskje ikke gjøre å skaffe deler i det hele tatt. Selv ikke brytepinner. Da står du der med en fullstendig ubrukelig maskin. Selv om den var billig i innkjøp hjelper ikke det stort. Du blir jo heller ikke kvitt maskinen. Det er i så fall bare hvis du møter en som har kjøpt samme elendigheten og trenger en delemaskin for å få den til å gå, ler Larssen.

Annenhåndsverdi
Satser du på en kraftig maskin fra en av de anerkjente leverandørene, må du kanskje opp i pris. Men du får tross alt en trygghet på at maskinen vil kunne benyttes i mange år.

– Mitt beste tips er å gå opp noen tusenlapper i pris, og satse på en bedre og kraftigere maskin enn du hadde tenkt i utgangspunktet.

På den måten sparer du tid. Brøytejobben kan kanskje halveres. Dessuten har en slik maskin god annenhåndsverdi når du vil bytte den ut med en enda større maskin eller flytter inn i borettslag med vaktmestertjeneste, sier Jan Erik Larssen.

Snøfresertips
Jo bedre tilpasset freseren er til dine behov, desto bedre blir resultatet. Avhengig av områdets størrelse, snømengde og underlag er mange forskjellige modeller å velge mellom.

Ettrinnsfreseren
Ettrinnsfreseren er liten og lett og like enkel å kjøre som en gressklipper. Den drives forover av innmatingsskruen, som samtidig samler opp snøen og blåser den ut. Hvis du har grusganger, bør du i stedet velge en totrinnsfreser.

Totrinnsfreser
Totrinnsfreseren drives forover av hjulene, noe som gir en jevn og sikker gange. Den tannede snøskruen samler opp snøen og blåser – via et viftehus – ut snøen som du selv kan plassere der det passer best, opptil 10 meter etter utkastet. Ettersom totrinnsfreserens skrue kan stilles inn på forskjellige høyder over bakken, er den det beste alternativet for områder med grusunderlag.

Sjekkpunkter ved sesongstart:
  • Monter startbatteriet
  • Rens tennpluggen
  • Prøvestart snøfreseren
  • Sjekk at det er nok olje
  • Fyll ny bensin
  • Kontroller at du har nok brytepinner