Et flislagt utegulv holder seg lenge og krever lite vedlikehold.
Et flislagt utegulv holder seg lenge og krever lite vedlikehold. Bilde: Höganäs

Legg fliser på uteplassen

Terrasse hage

Det er ikke slik at trykkimpregnerte terrassebord alltid er et selvfølgelig valg som gulv på uteplassen. Et flislagt gulv ute er både pent å se på, krever lite vedlikehold, og vil holde seg flott i årevis.

– Tidligere var det gjerne sånn at valget om fliser var styrt til badet, men nå er det stadig flere som ser hvilke muligheter fliser gir, og flisgulvene har spredt seg rundt til hele huset – og dermed også til uteplassen, sier Patrik Björklund, butikksjef hos Höganäs. 

Velg riktige farger

Hvis du har planer om å flislegge terrassen bør du tenke nøye gjennom hvilken farge du velger - ikke på grunn av estetiske grunner, men på grunn av varme.

– Ikke velg for mørk flis! Fliser leder varme og bevarer varme svært godt, så en mørk flis vil bli fryktelig varm når den ligger midt i solsteken. Det kan også være lurt å velge en flis med litt mønstring eller sjattering, for da vil ikke sand eller annen skitt bli like synlig, tipser han. 

På en varm sommerdag kan temperaturen en svart flis komme opp i 50-60 grader, og det er ikke særlig behagelig.

Flislagt terrasse med fliser (Himalaya) fra Golvabia. Foto: Golvabia

Tenk på flisstørrelse, norsk klima og sikkerhet

Du bør unngå å legge for store fliser. Når store fliser skal limes på er det vanskelig å få trykket dem godt nok ned. Da kan det oppstå hulrom hvor det samler seg vann som fryser i vinterhalvåret. Dette vil igjen føre til at flisene løsner. 

Husk også å velge fliser som tåler en kald norsk vinter. Mange fliser er produserte i sørlige deler av Europa, og derfor tilpasset mildere typer klima. Derfor er det viktig at du får hjelp av forhandleren til å finne en flis som er ordentlig frostsikker. 

Ha også sklisikkerhet i tankene. Det er jo gjerne en del vann utendørs, og da er det en stor fordel med en flis som ikke blir så altfor glatt. Skliklasse R10 anbefales. 

Fliser fra Höganäs - Neostone. Foto: Höganäs

Sjekkliste for flislegging ute:

  • Det er mange feller å gå i og ingen rom for feil. Bruk derfor en dyktig håndverker.
  • Risikoen for at flisene løsner øker med størrelsen på flisen og flaten. Flisene bør helst ikke være større enn 40 cm x 40 cm.
  • Velg flistypen porcellenato med vannopptak under 0,5 prosent fra kjente fabrikker og forhandlere.
  • Velg lyse fliser. Foruten å bli fryktelig varme å gå på vil en mørke flate suge mer sollys og dermed utvide og trekke seg mer sammen enn en lysere flis, noe som øker sannsynligheten for å løsne.
  • Legg gjerne dampåpen, sementbasert membran på betongflater rett under flisene. Det reduserer risiko for kalkutfellinger og bidrar til å ta opp bevegelser.
  • Bruk aldri saltbasert avisingsmidler på overflatene, det kan danne misfarger og utfellinger.
  • Planlegg godt fall – minimum én cm (helst to) på én meter, og led vannet mot renner eller sluk.
  • Skliklasse R10 anbefales på terrasser og balkonger for at ikke flisene skal bli for glatte når de er våte. 

Kilde: Ifi.no

4 august 2014

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

Slik gjør du terrassen festklar til 17. mai

Med grunnlovsdagen rett rundt hjørnet, må uteplassen stelles i stand til fest. Men fortvil ikke, også en forsømt terrasse kan gjøres gjøres festfin i...

Annonsørinnhold

Slik bygger du en platting i vedlikeholdsfri trekompositt

Vurderer du å bygge en ny platting? Trekompositt er et vedlikeholdsfritt materiale som er like enkelt å montere som vanlig treslag. Bare følg denne...

Annonsørinnhold

Bygg terrasse med "usynlige" skruer

Med et eget verktøy som styrer skruen skrått inn i planken, kan du få en pen overflate fri for hull.

Annonsørinnhold

Derfor skal du velge trekompositt til din nye terrasse

Er du sugen på en ny terrasseplatting til sommeren? Velg trekompositt, så slipper du både vedlikehold og fliser i føttene!

Hold varmen med terrassevarmer

Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vår-, sensommer- og høstkvelder på terrassen uten å fryse. Les mer om hva du bør tenke på ved kjøp. Vi har...

Solterrassen

Uteplassen med både sol og ly for vinden, er en viktig del av tomten. For Hanne og Ole Nielsen, er det morgenterrassen som har blitt favorittplassen.

La sommeren vare lenger med ny terrassevarmer

Terrassevarme med kvartsvarme er både billigere og mer miljøvennlig enn de mer tradisjonelle terrassevarmerne. Få med deg sommerens nyheter om smart...

Terrasse med provencalsk stemning

En familie i Bærum har renovert sittt uteområde ved bassenget. De har brukt interiørarkitekter til å forme den nye terrassen.

Terrassevarmer holder deg varm i høst

Terrassevarmer er løsningen om du vil holde deg varm på terrassen om høsten.

Slik vedlikeholder du terrassen

Er terrassen din skitten, grå eller sprukken? Da er det på tide med en ­oppfriskning. Vi vet hvordan du holder terrassen fin, år etter år.

Når terrassen byr på problemer

Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Terrassen - vår nye utestue

Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenkt...

Varme på terrassen

Idyllen på terrassen blir ofte avbrutt tidligere enn vi ønsker fordi gradestokken kryper under komforttemperaturen. Heldigvis er det mulig å gjøre noe...

En plass i solen

Sol og sommer gir overskudd og livsglede. Utnytt uteplassen til langt ut på høsten, da forlenger du det etterlengtede sommerlivet.