Legg fliser på uteplassen

Det er ikke slik at trykkimpregnerte terrassebord alltid er et selvfølgelig valg som gulv på uteplassen. Et flislagt gulv ute er både pent å se på, krever lite vedlikehold, og vil holde seg flott i årevis.


– Tidligere var det gjerne sånn at valget om fliser var styrt til badet, men nå er det stadig flere som ser hvilke muligheter fliser gir, og flisgulvene har spredt seg rundt til hele huset – og dermed også til uteplassen, sier Patrik Björklund, butikksjef hos Höganäs. 

Velg riktige farger

Hvis du har planer om å flislegge terrassen bør du tenke nøye gjennom hvilken farge du velger – ikke på grunn av estetiske grunner, men på grunn av varme.

– Ikke velg for mørk flis! Fliser leder varme og bevarer varme svært godt, så en mørk flis vil bli fryktelig varm når den ligger midt i solsteken. Det kan også være lurt å velge en flis med litt mønstring eller sjattering, for da vil ikke sand eller annen skitt bli like synlig, tipser han. 

På en varm sommerdag kan temperaturen en svart flis komme opp i 50-60 grader, og det er ikke særlig behagelig.

Flislagt terrasse med fliser (Himalaya) fra Golvabia. Foto: Golvabia

Tenk på flisstørrelse, norsk klima og sikkerhet

Du bør unngå å legge for store fliser. Når store fliser skal limes på er det vanskelig å få trykket dem godt nok ned. Da kan det oppstå hulrom hvor det samler seg vann som fryser i vinterhalvåret. Dette vil igjen føre til at flisene løsner. 

Husk også å velge fliser som tåler en kald norsk vinter. Mange fliser er produserte i sørlige deler av Europa, og derfor tilpasset mildere typer klima. Derfor er det viktig at du får hjelp av forhandleren til å finne en flis som er ordentlig frostsikker. 

Ha også sklisikkerhet i tankene. Det er jo gjerne en del vann utendørs, og da er det en stor fordel med en flis som ikke blir så altfor glatt. Skliklasse R10 anbefales. 

Fliser fra Höganäs – Neostone. Foto: Höganäs

Sjekkliste for flislegging ute:

  • Det er mange feller å gå i og ingen rom for feil. Bruk derfor en dyktig håndverker.
  • Risikoen for at flisene løsner øker med størrelsen på flisen og flaten. Flisene bør helst ikke være større enn 40 cm x 40 cm.
  • Velg flistypen porcellenato med vannopptak under 0,5 prosent fra kjente fabrikker og forhandlere.
  • Velg lyse fliser. Foruten å bli fryktelig varme å gå på vil en mørke flate suge mer sollys og dermed utvide og trekke seg mer sammen enn en lysere flis, noe som øker sannsynligheten for å løsne.
  • Legg gjerne dampåpen, sementbasert membran på betongflater rett under flisene. Det reduserer risiko for kalkutfellinger og bidrar til å ta opp bevegelser.
  • Bruk aldri saltbasert avisingsmidler på overflatene, det kan danne misfarger og utfellinger.
  • Planlegg godt fall – minimum én cm (helst to) på én meter, og led vannet mot renner eller sluk.
  • Skliklasse R10 anbefales på terrasser og balkonger for at ikke flisene skal bli for glatte når de er våte. 

Kilde: Ifi.no