Bilde: Colourbox

Når terrassen byr på problemer

Terrasse hage

Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Om sommeren er det mange som benytter en del av fridagene til å vedlikeholde boligen utvendig. De som har valgt å bygge terresse i tre, oppdager fort at det kan legge ekstra jobb til lista over ting som skal gjøres. På sommerstid er derfor beising og oljing av terrasse et av de mest populære temaene både på forumet og i eksperthjelpen her på Vi i villa.

Man skulle tro at det å overflatebehandle terrassen burde være en enkel sak, men også her kan man støte på overraskelser. Så hva gjør man når terrassen byr på problemer?


Rolig stund på terrassen: Ubehandlede terrassegulv kan også være fint. De får en vakker sølvgrå farge med tiden.

Overraskende regnskur
Svaret avhenger selvsagt av hva problemet er. Enkelte problemer oppstår på grunn av ting du ikke kan styre selv. Som været. Flere steder i landet har lunefulle værforhold, og du kan beise terrassegulvet i solskinn det ene øybelikket for så å stå midt i en regnskur innen du er ferdig.

Skulle det skje med deg, må du regne med merarbeid. Da er det kanskje liten trøst å vite at du langt fra er den eneste som har opplevd dette ...

– Du må rense med en sterk terrassefornyer med lut og håpe at dette tar unna noe av fargeforskjellene. Så kan du velge å slipe lett. Om det er noen lyse felt som stikker seg ut, gnir du beis på her med en svamp helt til gulvet har tilnærmet lik fargetone. Da kan du legge et helt strøk på toppen, sier Vi i villas egen malingsekspert, Heidi S Sørensen.

Uventet fuktflekk
Noen overraskelser dukker først opp i etterkant. Det som kanskje ikke er synlig før du begynner å olje, kan brått tre tydelig frem etterpå. Det fikk en leser erfare. Hun oljet det som så ut som en tørr terrasse, men i etterkant kom det frem et grått felt der det hadde lagt et vått teppe.

Les også:

Bygg en lun uteplass i hagen

Slik bygger du en lun uteplass i hagen.

– Dette vil nok dessverre trolig ikke bli borte av seg selv. Du må fjerne oljen her og på hele lengden av disse bordene, slik at du ikke får fargeforskjeller når du oljer på nytt, anbefaler Sørensen.

Når produkt er feil
En annen leser opplevde at terrassegulvet ble flott, men seigt etter behandling. Hun hadde valgt å overflatebehandle det med oljebeis. Problemet her er at en slik oljebeis er ment for vegg, og ikke gulv.

– Du har nok dessverre laget deg et problemgulv som trolig snart vil flasse, samtidig som det ikke tåler mye slitasje på toppen, sier Sørensen, og legger til at det ikke finnes noen enkel løsning på problemet.

– Om du velger å legge noe som en "top-coat" vil du bare gjøre problemet større. Da vil den myke filmen i bunn få enda mindre muligheter til å herde. Jeg vil anbefale deg å fjerne beisen med en malingsfjerner, for så å kjøpe et produkt som er ment for terrasser, sier Sørensen.

 

Les også:

Slik blir utetrappa fin

Enten du har utetrapp i stein, stål eller tre, bør du sette av tid til litt vårlig vedlikehold.

8. juli 2010
Mer om Terrasse hage

Hold varmen med terrassevarmer

Terrasse hage Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vår-, sensommer- og høstkvelder på terrassen uten å fryse. Les mer om hva du bør tenke på ved kjøp. Vi har også prøvd terrassevarmeren Mill CB2000BT-ULG.

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Terrasse hage Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

Terrassespesialisten
Annonsørinnhold

Bygg terrasse med "usynlige" skruer

Terrasse hage Med et eget verktøy som styrer skruen skrått inn i planken, kan du få en pen overflate fri for hull.

11 raske terrassetips til 17. mai

Terrasse hage Med enkle grep kan terrassen din endres fra å være et katastrofeområde til å bli en frodig oase, på bare noen få timer.

Slik gjør du terrassen festklar til 17. mai

Terrasse hage Med grunnlovsdagen rett rundt hjørnet, må uteplassen stelles i stand til fest. Men fortvil ikke, også en forsømt terrasse kan gjøres gjøres festfin i...

gop Woodlon
Annonsørinnhold

Slik bygger du en platting i vedlikeholdsfri trekompositt

Terrasse hage Vurderer du å bygge en ny platting? Trekompositt er et vedlikeholdsfritt materiale som er like enkelt å montere som vanlig treslag. Bare følg denne...

Woodlon Trekompositt
Annonsørinnhold

Derfor skal du velge trekompositt til din nye terrasse

Terrasse hage Er du sugen på en ny terrasseplatting til sommeren? Velg trekompositt, så slipper du både vedlikehold og fliser i føttene!

Slik får du uteplassen sommerklar

Terrasse hage Ikke ødelegg eller legg mer arbeid i uteplassen enn nødvendig. Les rådene som gir deg en fin uteplass i mange år fremover.

Legg fliser på uteplassen

Terrasse hage Det er ikke slik at trykkimpregnerte terrassebord alltid er et selvfølgelig valg som gulv på uteplassen. Et flislagt gulv ute er både pent å se på,...

Solterrassen

Terrasse hage Uteplassen med både sol og ly for vinden, er en viktig del av tomten. For Hanne og Ole Nielsen, er det morgenterrassen som har blitt favorittplassen.

Terrassevarmer holder deg varm i høst

Terrasse hage Terrassevarmer er løsningen om du vil holde deg varm på terrassen om høsten.

Slik vedlikeholder du terrassen

Terrasse hage Er terrassen din skitten, grå eller sprukken? Da er det på tide med en ­oppfriskning. Vi vet hvordan du holder terrassen fin, år etter år.

Lunt på terrassen

Terrasse hage Med en terrassevarmer på plass kan du nyte utelivet på terrassen langt ut over høsten.

Varme på terrassen

Terrasse hage Idyllen på terrassen blir ofte avbrutt tidligere enn vi ønsker fordi gradestokken kryper under komforttemperaturen. Heldigvis er det mulig å gjøre noe...

En plass i solen

Terrasse hage Sol og sommer gir overskudd og livsglede. Utnytt uteplassen til langt ut på høsten, da forlenger du det etterlengtede sommerlivet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no