Slik får du uteplassen sommerklar

Terrasse hage

Ikke ødelegg eller legg mer arbeid i uteplassen enn nødvendig. Les rådene som gir deg en fin uteplass i mange år fremover.

De fine, lange sommerdagene er kun uker unna og det er på tide å gjøre klar uteplassen til kommende grillfester.

At det er dekket på fint er et pluss, men først vil vi ha rengjort uteplassen, hvor høst og vinter har satt sine spor.

Enten du har terrasse av tre, kompositt eller platting av stein elle flis så skal du her få de beste tipsene for å holde uteplassen ren og pen i mange år.

Hvordan rengjøre din uteplass?

Niklas Nygaard, medarbeider ved Byggmakker Brobekk, har rådene vi trenger for å unngå feil som ofte skjer.

- Det finnes flere måter å rengjøre de forskjellige overflatene som flis, stein og kompositt, men å bruke høytrykksspyler er den beste, så lenge det blir gjort riktig. På treverk skal høytrykksspyler unngås om mulig, konstaterer Nygaard.

Bruk en høytrykksvasker med påmontert terrassevasker. Terrassevaskeren vil sørge for å fordele trykket så strålen ikke treffer kun et punkt.

Holder du strålen for lenge på et punkt vil det gnage på materialet og flisene kan sprekke.

På treverk gnager det veldig fort, og skal kun brukes hvis det er problemområder med skitt, som bare ikke vil gå bort.

Så her er det best å dra frem vannslangen og en bøtte med husvask.

- Det blir på samme måte som med et strykejern - holder du jernet for lenge på et punkt vil tøyet bli svidd, på samme måte er det når strålen tilslutt gnager seg inn i materialet. Så spyl jevnt over, sier Nygaard.

Den vanligste feilen 

Den aller vanligste feilen vi gjør er å bruke høytrykksvasker på våre tre-terrasser.

Treverket blir fort gnagd bort og det lager ekstra arbeid - for da må du beise etterpå.

På flis, stein og kompositt holder det selvfølgelig ikke med kun høyt trykk og vann, riktig såpe må til. For den største feilen folk gjør er å bruke for sterke vaskemidler.

Mange renser tre-terrassen med terrassebeisvasker, og det tærer på beisen og alt må beises på nytt.

Hvis du føler de gode rådene kan slippe unna med å beise hvert tredje år.

Kompositt, flis og stein: Her fungerer som sagt høytrykksspyleren godt. Fyll først høytrykksspyleren med husvask. Har du ikke en høytrykksspyler så vil husvask sammen med vannslangen og en god skrubb være like effektivt.

Det er etterbehandlingen som er aller viktigst for å holde uteplassen like fin i flere år fremover.

Å vaske uteplassen uten å vedlikeholde er meningsløst

Det finnes ingen raske triks for å unngå vaskingen, eller for å holde uteplassen ren i flere år. Men gode råd for å ha en fin uteplass i mange år fremover har de på Byggmakker.

- Bruk terrassebeisfjerner hvert tredje år og legg ny. Vi pleier å anbefale den fra Jotun. På stein og flis er det greit å bruke alge- og mosefjerner, jeg anbefaler den fra Mellerud, etter man har vasket. Dette forhindrer at nettopp dette setter seg på steinen, råder Nygaard.

18 mai 2015

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

Slik gjør du terrassen festklar til 17. mai

Med grunnlovsdagen rett rundt hjørnet, må uteplassen stelles i stand til fest. Men fortvil ikke, også en forsømt terrasse kan gjøres gjøres festfin i...

Annonsørinnhold

Slik bygger du en platting i vedlikeholdsfri trekompositt

Vurderer du å bygge en ny platting? Trekompositt er et vedlikeholdsfritt materiale som er like enkelt å montere som vanlig treslag. Bare følg denne...

Annonsørinnhold

Bygg terrasse med "usynlige" skruer

Med et eget verktøy som styrer skruen skrått inn i planken, kan du få en pen overflate fri for hull.

Annonsørinnhold

Derfor skal du velge trekompositt til din nye terrasse

Er du sugen på en ny terrasseplatting til sommeren? Velg trekompositt, så slipper du både vedlikehold og fliser i føttene!

Hold varmen med terrassevarmer

Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vår-, sensommer- og høstkvelder på terrassen uten å fryse. Les mer om hva du bør tenke på ved kjøp. Vi har...

Legg fliser på uteplassen

Det er ikke slik at trykkimpregnerte terrassebord alltid er et selvfølgelig valg som gulv på uteplassen. Et flislagt gulv ute er både pent å se på,...

Solterrassen

Uteplassen med både sol og ly for vinden, er en viktig del av tomten. For Hanne og Ole Nielsen, er det morgenterrassen som har blitt favorittplassen.

La sommeren vare lenger med ny terrassevarmer

Terrassevarme med kvartsvarme er både billigere og mer miljøvennlig enn de mer tradisjonelle terrassevarmerne. Få med deg sommerens nyheter om smart...

Terrasse med provencalsk stemning

En familie i Bærum har renovert sittt uteområde ved bassenget. De har brukt interiørarkitekter til å forme den nye terrassen.

Terrassevarmer holder deg varm i høst

Terrassevarmer er løsningen om du vil holde deg varm på terrassen om høsten.

Slik vedlikeholder du terrassen

Er terrassen din skitten, grå eller sprukken? Da er det på tide med en ­oppfriskning. Vi vet hvordan du holder terrassen fin, år etter år.

Når terrassen byr på problemer

Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Terrassen - vår nye utestue

Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenkt...

Varme på terrassen

Idyllen på terrassen blir ofte avbrutt tidligere enn vi ønsker fordi gradestokken kryper under komforttemperaturen. Heldigvis er det mulig å gjøre noe...