Terrasse i grønne rammer

Terrasse hage

En terrasse i grønne rammer - med vakre planter som slynger seg oppover veggene skaper en frodig stemning. Vi viser deg hvordan du starter opp.

 

Kleamtisen blir svært flott når den blomstrer.
Klematis blir svært flott når den blomstrer. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.
Blomster i krukker og kasser skaper sommerhygge på terrassen, men føler du at den frodige stemningen mangler kan klatrende planter på terrassen kan være løsningen. Lar du plantene slynge seg oppover vegger og espalier vil de skape en hyggelig hulestemning som samtidig skjermer for vind og nysgjerrige øyne.

Slyngplanter vokser fort og plantene blir raskt store og tunge. Du bør derfor ha et solid klatrestativ klart før du planter.

Planteskoler og byggmarkeder har mange flotte espalierer i forskjellige fasonger og materialer. Men det er også mulig å bygge det selv.

 

Når du kjøper materialer til prosjektet, må du velge tretyper som tåler å stå utendørs for vær og vind. Stolper med jordkontakt kan for eksempel være laget av trykkimpregnert furu eller robinie. Robinie er en tresort som er svært hardfør og den er motstandsdyktig mot råte. Til lekter og lister uten jordkontakt er sibirsk lerk, ceder eller furu et godt alternativ. Husk også at skruer, tråd og beslag må være beregnet på utendørs bruk.

Les også:

Hagen akkurat nå - april

Våren er her og dagene blir lengere.

Plass til å vokse
Plasserer du espalieret direkte på fasaden bør du ha en avstand på ca 5 cm. Det sikrer luft til fasaden og plass til plantene slik at de vokser og trives.

Fire typer klatrevegger:
  

Et wiresystem kan bli et flott espalier. Tegning: Christian Raun
 

Sterk tråd
Et system med vannrette og loddrette tråder er en enkel løsning. Du kan kjøpe et wiresystem eller selv montere galvanisert ståltråd ved hjelp av wireklemmer og espalierstifter. Monter gjerne også wirestrammere, slik at de er lette å stramme.

 

Ekstra holdbart blir espaliet når du lager det av armeringsjern Tegning: Christian Raun
 

Sprinkelverk uten bakside
Skal espalieret være like flott på forsiden og baksiden, kan det lages som et gjerde med sprinkler på begge sider. Et kraftigt gjerde kan bygges av 100 x 100 mm stolper og 38 x 57 mm lektere – en spinklere variant lager du av 75 x 75 mm stolper og 25 x 50 mm lister.

 

Les også:

Hva med en potet-tomat?

Produsentene kommer alltid opp med nye kreative løsninger. Og nå har noen gjort det igjen: for hva med å dyrke tomater og poteter fra én og samme...

Sprinkelverk uten bakside. Tegning: Christian Raun
 

Rutenett av kvadrater
Et espalierer i tre kan kjøpes i forskjellige størrelser, men du kan også lage det selv med høvlede lister (for eksempel 27 x 27 mm) som skrus sammen til et rutenett. For å sikre luft til fasaden og vokseplass til plantene bør du bruke 5 cm lange avstandsklosser, som du borrer hull gjennom.

 

Et rutenett i tre kan kjøpes eller du kan lage det selv. Tegning: Christian Raun
 

Holdbart jern
Et sterkt espalier lages av armeringsjern. Armeringsnettet monteres på stolper – for eksempel 75 x 75 eller 100 x 100 mm. Bøy de vannrette endene på armeringsnettet nedover, og monter øskner med passende mellomrom på stolpene. På denne måten hekter du enkelt nettet av og på.

 

 

Les også:

Her er årets hagetrender

I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

Å lykkes med slyngplanter
Det er mange vakre slyng- og klatrevekster å velge mellom, og noen egner seg bedre til akkurat din terrasse enn andre. Kjøp plantene på et sted hvor du kan få grundig rådgiving, slik at du får planter som passer til skygge, lys og jordforhold i nettopp din hage.

Skal klatreplantene stå langs veggen lønner det seg å grave et stort hull – gjerne 50 x 50 x 50 cm. Skift ut den gamle jorden med en næringsrik jord, tilsatt gjødsel.

 

Gode klatrere:

 • Clematis
  Klematis. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.
  Klematis (Clematis)
 • Klatrerose (Rosa multiflora)
 • Klatrehortensia (Hydrangea anomala)
 • Kaprifol (Lonicera)
 • Rødkattebusk (Actinidia kolomikta)
 • Villvin (Parthenocissus)
 • Humle (Humlus lupulus)
 • Pipeholurt (Aristolochia macrophylla)
 • Arkitektens trøst (Fallopia baldschuanica)
 

23. oktober 2008
Mer om Terrasse hage

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Terrasse hage Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

Terrassespesialisten
Annonsørinnhold

Bygg terrasse med "usynlige" skruer

Terrasse hage Med et eget verktøy som styrer skruen skrått inn i planken, kan du få en pen overflate fri for hull.

11 raske terrassetips til 17. mai

Terrasse hage Med enkle grep kan terrassen din endres fra å være et katastrofeområde til å bli en frodig oase, på bare noen få timer.

gop Woodlon
Annonsørinnhold

Slik bygger du en platting i vedlikeholdsfri trekompositt

Terrasse hage Vurderer du å bygge en ny platting? Trekompositt er et vedlikeholdsfritt materiale som er like enkelt å montere som vanlig treslag. Bare følg denne...

Woodlon Trekompositt
Annonsørinnhold

Derfor skal du velge trekompositt til din nye terrasse

Terrasse hage Er du sugen på en ny terrasseplatting til sommeren? Velg trekompositt, så slipper du både vedlikehold og fliser i føttene!

Hold varmen med terrassevarmer

Terrasse hage Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vår-, sensommer- og høstkvelder på terrassen uten å fryse. Les mer om hva du bør tenke på ved kjøp. Vi har også prøvd terrassevarmeren Mill CB2000BT-ULG.

Slik får du uteplassen sommerklar

Terrasse hage Ikke ødelegg eller legg mer arbeid i uteplassen enn nødvendig. Les rådene som gir deg en fin uteplass i mange år fremover.

Solterrassen

Terrasse hage Uteplassen med både sol og ly for vinden, er en viktig del av tomten. For Hanne og Ole Nielsen, er det morgenterrassen som har blitt favorittplassen.

La sommeren vare lenger med ny terrassevarmer

Terrasse hage Terrassevarme med kvartsvarme er både billigere og mer miljøvennlig enn de mer tradisjonelle terrassevarmerne. Få med deg sommerens nyheter om smart varme utendørs!

Terrasse med provencalsk stemning

Terrasse hage En familie i Bærum har renovert sittt uteområde ved bassenget. De har brukt interiørarkitekter til å forme den nye terrassen.

Slik vedlikeholder du terrassen

Terrasse hage Er terrassen din skitten, grå eller sprukken? Da er det på tide med en ­oppfriskning. Vi vet hvordan du holder terrassen fin, år etter år.

Når terrassen byr på problemer

Terrasse hage Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Terrassen - vår nye utestue

Terrasse hage Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenkt...

Lunt på terrassen

Terrasse hage Med en terrassevarmer på plass kan du nyte utelivet på terrassen langt ut over høsten.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no