Terrassetips

Sommer, sol og en god bok på terrassen. Utsikt til himmelen og skylaget, milde tanker om morgendagens vær. Hvem vil vel ikke nyte sommeren i lange drag, med terrassekos og lange kvelder.


Terrassen og hagen benyttes flittigere enn fjernkontrollen av nordmenn i sommermånedene. Trenden er at skillet mellom innerommet og uterommet viskes mer ut, vi trekker hagen inn og stuen ut.

Terrassen blir en ekstra stue med komfortable møbler, varme og et sted vi tilbringer mer tid. Synes du sommeren er for kort hjelper det å lage en lun utestue på terrassen.

I en vindstille, lun og solrik krok kan du tillate sommeren å begynne tidlig på våren, og la den vare til godt utover høsten. Hva er vel bedre enn å ligge i sofaen med en god bok, høre fuglene, studere skylaget og undre seg over om det kan bli makrellskyer i kveld også.

Lunt med tak og vegger
En lun krok med et par vegger, tak og skjerming mot vinden gjør mye. Puter i friske farger, lys og terrassevarmer skaper en utestue man kan ha mye glede av.

Er man heldig har man en terrasse med overbygget tak. Da holder man regnet effektivt ute, og terrassemøbler med myke puter kan stå ute hele sommerhalvåret.

Man kan også komme langt med en terrassemarkise eller ved å spenne opp et stoffstykke.

Plastplater fra Plastmo er en enkel måte å få tak over uteplassen. Sett opp et enkelt reisverk og legg plastplatene på taket av dette. Platene festes med tette skruer til reisverket. Har man en veranda over uteplassen kan man legge plastplater under denne og få en lun uteplass uten en regndråpe.

I front av plastplatene kan man med fordel legge takrenner slik at vannet ledes bort fra den nye stua. Har man ubenyttet plass under en terrasse kan plastplater gjøre at man får en tørr plass for ekstra oppbevaring av sykler, barnevogn og lignende.

En endevegg eller levegg på terrassen luner mye for vinden og gjør uteplassen mer usjenert.

Norsol leverer levegg i markisestoff velegnet til terrassen. Den er beskyttet av en kassett på veggen, og trekkes enkelt ut ved behov.

Er man ikke velsignet med en vegg kan du spenne opp noen meter med stoff, eller kanskje en hyggelig sommerduk.

Stoffet kan man feste permanent, spenne fast med klyper eller lage kraftige hemper på. Et annet alternativ er å bruke stråmatter eller florlett gjennomsiktig stoff. Stråmatter kan festes oppe og rulles opp med samme trådfeste-system som på persienner. Florlett stoff gir en deilig følelse av sommer og vær når de vaier i vinden, stemningsfullt samtidig som man beholder utsikten.

Flytt stuen ut
En terrasse med tak og levegger åpner nye muligheter for å flytte stuen ut. Man kan flytte ut en myk og deilig sofa, og putene kan ligge i sofaen hele sommerhalvåret.

Skap hygge med friske farger, lyslykter, en hylle med sommerminner og bilder på veggen. Hvorfor ikke flytte ut en liten bokhylle? Bruker man det man har til overs i huset så blir ikke investeringen så stor.

Flytt ut en sofa som er lite i bruk inne eller mal den gamle benken med husmaling, gi et strøk frodig maling til et gammelt bord, en hylle eller et skap. Noen store puter, et teppe og noen lyslykter og stemningen av utestuen er på vei.

Norsol leverer smarte levegger velegnet til terrassen. Den er beskyttet av en kassett på veggen, og trekkes enkelt ut ved behov.

Nye terrassevarmere
Terrassevarmere kan overta oppvarmingen ute når solen er på hell. En terrassevarmer kan monteres på vegg eller i tak, stå på gulv eller bord eller være mobil.

Beha leverer mye terrassevarmere til vegg eller tak. De fungerer best når strålene rettes nedover, og det samtidig er et tak i overkant. De rimeligste terrassevarmere for vegg er på 1000 watt, men du får mye varme igjen for å kjøpe en med høyere wattstyrke.

En frittstående terrassevarmer kan flyttes rundt etter behov, og har man to stående på hver sin side av sittegruppen gir dette en god effekt.

De siste årene har man sett store, flyttbare terrassevarmere på gass. Disse koster noe mer i bruk, men gir en veldig god varmeeffekt og dekker et større område.

Plasser den ved sittegruppen eller på terrassebordet. Rodvelt leverer terrassevarmere som kan kobles til en sentral gasstank. Dette er aktuelt nå som flere benytter gass til komfyr, grill og også terrassevarmer. Med en sentral gasstank slipper man gasstanken rundt terrassevarmeren, og har kun en liten slange til en koblingsenhet. Terrassevarmeren kan monteres fast eller benyttes som en flyttbar enhet.

Lys og planter
De senere årene med økt fokus på interiør og design har utebelysning vært forsømt. Nå ser det ut til at produktene fornyes og det er blitt større utvalg i utebelysning.

Du kan få utelamper leveret med et spyd som kan stikkes i jorden eller i en potte på terrassen. Med en ledning til strømuttaket er belysningen sikret, og lampene kan enkelt flyttes rundt ved behov.

Enkelt kan det også gjøres med en lysslynge av papirlykter i taket. Lyktene kan festes med kraftig, klar tape og skaper hyggelig stemning når solen har gått ned. Ikke noe er vel tristere enn å titte ut på en bekmørk terrasse om kvelden.

Hagestemning kan man trekke opp på terrassen med potter og planter. BT Plast leverer smarte selvvanningspotter til terrassen. Plantene trenger kun vann 2-3 ganger i løpet av sommersesongen, og sikrer at plantene ikke tørker inn når man har ferie.

En annen enkel måte å lage hage på terrassen er kunstig gress. Dette var en stor hit på 70 tallet, og nå er dette helt lovlig igjen. Legg matter med langt gress, og putt nedi noen kunstige blomster og du kan gå barbeint i gresset på din egen terrasse.

Forhandleroversikt:
Beha, tlf. 35 51 62 50, www.beha.no
BT Plast, tlf. 69 19 17 80, www.btplast.com
Ewt: Luna Norge, tlf. 86 85 75 00, www.luna.no
Festival, tlf. 38 18 56 00, www.festival.no
Norsol, tlf. 71 53 19 19, www.norsol.no
Plastmo, tlf. 66 98 74 50, www.plastmo.no
Rodvelt, tlf. 932 98 888, www.rodvelt.no
Puter, bordløper, glasslykter; A-Møbler Oslo, tlf. 22 88 01 00, www.a-mobler.no
Stråmatter og papirlykter; Moghal Trading, tlf. 66 91 83 34