Lysslynger er populære dekorasjoner såvel inne som ute, og disse kommer fra amerikanske Pottery Barn som nettopp har begynt å sende varer til Norge.
Lysslynger er populære dekorasjoner såvel inne som ute, og disse kommer fra amerikanske Pottery Barn som nettopp har begynt å sende varer til Norge. Bilde: Pottery Barn

Sats på stemningsrik utebelysning i hagen

Utebelysning

Gi hagen et ekstra løft med rett belysning som kan nytes når dagene blir kjøligere og kveldene mørkere. Her gir hageekspert Marit Næss Jørgensen smarte tips for utendørs hagebelysning.

− De gamle utelysene som man setter rett på veggen er ikke noe jeg vil anbefale, fordi de gir så lite stemningslys til uterommet. Nå finnes det så mange andre utelysløsninger som gir langt mer «trolsk» belysning i hagen, sier gartner og hageekspert Marit Næss Jørgensen (bildet).

– Det er også viktig å tenke på at det kommer en vinter og med den mange flotte muligheter i hagen som kan belyses til glede for øyet gjennom den kalde årstid, fortsetter hun.

Hageekspertens 9 beste tips:

1. Sett belysningen langt unna der du sitter. Hvis du skal lyse opp veggen – gjør det mot en vegg med høye planter foran slik at du får noe flott ut av det samtidig som en praktisk belysning. Tenk dybde når du lyssetter hagen. Plasser lyspunktene i utkanten av hagen heller enn helt inntil huset. Det skaper mer rom og dybde.

2. Belys omgivelsene og skap stemning med punktbelysning og spotlight for å lyse opp enkelt planter. Du kan lage spesielle effekter ved å lyse opp en skulptur, en hagedam, et bed eller et vakkert tre. Husk at en spotlight fås i flere forskjellige ”åpningsvinkler”; slik at du både kan få en spotlight som lyser med en veldig direkte og smal stråle, men også en som har en vid vinkel og gir et dust og diffust lys.

3. Velg kvalitet. Utebelysningen skal tåle all slags vær hele året gjennom. Ved å kjøpe kvalitetsprodukter får du godkjente produkter. Levetid og tilgang på reservedeler henger ofte sammen med kvalitet. Siden utebelysningen skal tåle all slags vær, bør du sørge for at armaturet er sikret mot fuktinntrengning.

4. Bruk LED-lys utendørs, som nå finnes i mange ulike varianter. Bruk av LED sparer deg for utgifter på strømregningen.

Les også:

Husets vanskeligste lys

I kulda fører downlights på badet til is på mange loft.

5. Våg å eksperimentere med utradisjonelle lyskilder i form av lyskuler, lyskjeder, «øyestikker-lys» og lys som flyter i vann. Lysende kuler i ulike farger, som kan skifte farger kan også gi en spenstig utelyseffekt i hagen. Det finnes også store blomsterurner og møbler med god sittekomfort som har innebygget lys. De er utrolig tøffe i et hvilket som helst miljø! Det gjelder å tørre!

6. Ikke all belysning behøver være elektrisk. Skap stemningslys utendørs hele året rundt med levende lys, for eksempel i et enkelt Norgesglass, som også kan henges opp i trærne. Er sommeren solrik og varm, kan du også få nytte av solcelle-lys, men det er jo en relativ stor risk å basere seg på dette i Norge.

7. Plasser en elektrisk utelampe ved garasjen og over inngangsdøren. Velg gjerne en stil som passer til huset. På områder du skal til (for eksempel garasjen), og som ikke har konstant belysning, kan det være smart å installere en ”sensor” langsmed stien, som tenner lyset på stedet du går mot, når du er kommet halvveis.

8. Sats på utelamper der du trenger lys for eksempel ved inngangspartiet og langs gangstier. I stedet for høye gatelykter kan du velge lave typer som bare kaster lys der du skal gå.

9. Ta hensyn til naboen. Installer eller heng opp utelysene slik at de ikke blir til sjenanse for naboene.

Les også:

Her er den norske favoritten

Glasstak, aluminium og vinterisolering står øverst på nordmenns ønskeliste.

De hvite lysballene kommer fra designbelysning.no og koster 289 kroner.

Utelampen Solbacken fra Ikea avgir lys både oppover og nedover. 295 kroner.

Utelampen Vesel kommer fra grøntlys.no og koster 1910 kroner.

Les også:

”Jeg bygget egne skyvedører”

Jonas ønsket seg en plass hvor han fikk skjult alle ytterklær, og den smarte løsningen ble et par hjemmesnekrede skyvedører. Enkelt og personlig!

LED-lamper i firepakk fra designbelysning.no, for 169 kroner.

Lysslyngen Cafe kommer fra Pottery Barn og koster 285 kroner.

Bordlampen Köpenhamn kommer fra Markslöjd, og kan blant annet kjøpes hos bygghjemme.no for 1471 kroner.

Mer informasjon: www.hageplanlegging.no


23. august 2013
Mer om Utebelysning

De beste triksene for å henge opp lys ute

Utebelysning Ingenting skaper mer julestemning i hagen en lyslenker, men det kan være krevende å henge dem opp. Dette er triksene som sparer deg for tid og knoting!

Velg riktige utelamper til hagen

Utebelysning Når høstmørket faller på, er det både koselig og praktisk med utelamper i hagen og ved inngangspartiet. Her får du lysdesigner Marie Anisdals beste...

Lys opp hagen med lysskulpturer

Utebelysning Få mer glede av hagen din også i vinterhalvåret med lyskilder som lyser opp vintergrønne planter eller som fungerer som et blikkfang i seg selv som en...

God utendørs belysning

Utebelysning Utendørs belysning gjør at høsten og vinteren ikke trenger å være mørk. Lysdesigneren Sebastian ­Wikner gir sine beste belysningstips.

Lys i hagen

Utebelysning Med lys i hagen kan du både skape dramatikk og eventyr.

Belysning på terrassen

Utebelysning Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

LED-lysbånd på terrassen

Utebelysning Med litt belysning på terrassen kan sommerkveldene forlenges helt inn på høsten. LED-lysbånd beregnet på utendørs bruk kan tilføre en elegant effekt på terrassen.

Utelys til all slags bruk

Utebelysning Skal du ha lys på terrassen eller kanskje et orienteringslys langs hagestien? Trenger du stemningsskapende lys til sommerfesten? I dag får du utelys...

12 tips for utebelysning

Utebelysning Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

Lys opp uterommet

Utebelysning Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Huslig høstkos

Utebelysning Det trenger ikke koste skjorta å kose seg om høsten. Her er tre rimelige alternativer til koselige høstaktiviteter du kan gjøre sammen med barna ved...

Lys i mørket

Utebelysning Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?

Lys opp i hagen

Utebelysning Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Gode råd for utebelysning

Utebelysning Tips og råd for deg som skal ha utebelysning!

Tid for utelys

Utebelysning Utebelysning er nyttig og dekorativt. Men pass på at du ikke blender naboen.