Tid for utelys

Utebelysning er nyttig og dekorativt. Men pass på at du ikke blender naboen.


Fiberoptiske lykter er stemningsfulle
Fiberoptiske lykter gir god stemning i hagen (fra Lys Calco AS)

– Jo da. Lys er in som aldri før. Noen flombelyser hus og hage – særlig ser vi det ved juletider. Det kan kanskje bli for mye av det gode, mener landskapsarkitekt Askild Nilsen som oppfordrer til måtehold blant velbeslåtte hageeiere: – La det ikke gå konkurranse i å bruke lys utendørs. Men om du bruker det bevisst, kan lys gi utrolig vakre effekter. Rent bortsett fra at det selvfølgelig er nødvendig med lys for å se hvor stien går eller for å finne nøkkelhullet på inngangsdøren. 

Integrert lys 

Askild Nilsen har spesialisert seg på å lyssette uterom. Han arbeider både med offentlige rom og private hager. Når han er på oppdrag, er han lydhør for kundens ønsker. – Her som ellers er det smak og behag som gjelder. Selv er jeg svak for armaturer som er integrert i omgivelsene, sier Nilsen.

bildetekst
Moderne utelys fra Herstal

Armaturene er også i en røff, enkel stil og plassert slik at man ikke legger merke til dem. – De skal ikke synes. Det som skal synes er det vi lyser opp, det være seg en sti, en plante eller noe annet, sier Askild Nilsen som understreker at de moderne armaturene både kan passe i moderne og mer tradisjonelle bomiljøer.

 – Hva med utelamper i en gammeldags, romantisk stil av typen ”engelsk gatelykt?”
– I passende omgivelser kan de være fine.Men husk at lyset i slike synlige lykter bør være svakt og bløtt. Det passer ikke med et hardt, skjærende lys i denne typen lamper, sier Nilsen og minner om at de gammeldagse engelske gatelyktene var gasslykter som kastet et svakt gulaktig lys.

Her er det brukt fiberoptikk under et vannfall i et basseng.
Her er det brukt fiberoptikk under et vannfall i et basseng.

Bakgrunnslys
– Hvor vil du anbefale oss å starte når vi skal lyssette uterommet?

– Ta først det aller nødvendigste. Lys over døren slik at det er mulig å se nummerskiltet. Kanskje en lampe ved stien eller på garasjeporten.

Før du starter, bør du forresten sjekke bakgrunnslyset. Hvordan er det ute en mørk kveld? I byer og tettbygde strøk er det som oftest masse lys fra vinduer, gatelykter og annet. Dette må du ta hensyn til når du planlegger. ¨

Når det nødvendige lyset er på plass, ønsker du kanskje å lage vakre effekter med spoter og uplights. Når man retter en spot mot et mørkt parti, lager man hull i mørket og kan oppnå utrolig flotte effekter.

Vil du ha lys på et tre eller en gruppe eller kanskje oppi trekronen? Spør om råd hos leverandøren. Eller prøv deg frem. Også uplights plassert på bakkenivå bak grupper med planter kan være svært vakkert.

Askild Nilsen viser fram en lysarmatur fra iGUZZINI montert på vegg.
Askild Nilsen viser fram en lysarmatur fra iGUZZINI montert på vegg.

Når vi lyssetter hagen, handler det ofte om å etterligne det naturlige lyset. Det nære lyset vi legger langs gangveien eller i en forstøtningsmur, bør være varmt, mens en lampe som festes oppe i et tre kan ha kaldt, hvitaktig ”månelys.”

Spennende effekter kan man få når man bruker lys sammen med vann. Men i vann er det nødvendig med spesiallaget utstyr og installasjon utført av fagfolk, understreker Nilsen.

Begrensningens kunst
Lys som dekor er først og fremst stemningsskapende. Blir det alt for mye forsvinner de vare stemningene.Man må rett og slett lære seg begrensningens kunst, understreker Askild Nilsen.

– For eksempel bør man ikke bruke hundrevis av telys på terrassen når det er ett som skal til for å skape stemning. Det lønner seg ikke å ha alle utelysene på en kurs. Skal du i garasjen, trenger du ikke lyse opp hele hagen.

Før du installerer lyset, kan det uansett være en god ide å prøve å se på huset ditt fra naboens synsvinkel. Dette for å unngå at ditt vakkert belyste tre gjør det umulig for naboen å få sove om natten.

 

Forhandlerliste: