En hund på 50 kg setter noen begrensninger for interiøret.
En hund på 50 kg setter noen begrensninger for interiøret. Bilde: Vegard Talmoen

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av presset»

Hjelp! Vi bygger hus

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Februar 2017

Når man skal bestemme seg for ting i helt hus, blir det en del å ta stilling til. Særlig i begynnelsen, da vi ikke hadde sett huset i virkeligheten. Så man velger litt i blinde, og satser på at det blir bra til slutt.

  • Dette er en del av Vi i Villas serie «Hjelp, vi bygger hus», som følger familien Talmoens vei mot drømmethjemmet i Stavern. Les alle sakene i serien her. 

Standard leveranse på trapp er i furu-utførelse. Furu i trinna kan nok bli litt for mykt for oss som har en hund på 50 kg. Det hadde vært veldig synd om den nye trappa ble ødelagt første året fordi Ask skled litt opp og ned i den. Det kan nok være verdt å oppgradere trinna til eik eller et hardere tre type. Etter å ha tittet litt på hva de hadde på Trappespesialisten fant vi en «Empire klassisk» trapp som var veldig fin.

Den midlertidige trappa og et eksempel på den vi har valgt. Foto: Vegard Talmoen og Trappespesialisten.

Jakten på drømmegulvet

Den dagen vi skulle ut og kjøpe gulv til hele huset, ble Nina fysisk dårlig av presset. Tenk om vi valgte feil? Til 130 kvadratmeter! Også til gulvene måtte vi ta hensyn til hunden. Det måtte bli laminat, ikke parkett.

I fjor hadde vi sett et flott gulv hos Fix Bolig i Larvik da vi var der for å kjøpe gulvbelegg til den gamle leiligheten vår. Det var et ekstravagant XXL Eik Natur laminatgulv med en mørk, varm farge. Etter den gangen har vi sett på en del andre gulvplank i samme kategori, uten å bestemme oss for noe.

Neste gang vi kom til butikken, fant Nina fram til det samme gulvet uten å se på lappen. Det var ikke noe tvil om at dette var riktig gulv for oss. Likevel tilbragte vi lang tid i butikken, gikk fram og tilbake mellom rekkene og sjekket gulvet i all slags lys, både inne og ute.

Ny dugnadshelg – med gulvlegging

Nå i februar var huset endelig klart for litt gulv. Nok en gang var vi heldig og ha Ruth og Trond på besøk for en dugnadshelg. Vi hadde jo veldig lyst til å begynne på gulvene da de var her for tre uker siden, men nå er vi glade for at vi ventet til hele sparkle- og pussejobben på veggene var gjort.

 

Trond hadde med bordsagen sin, så vi kunne splitte gulvbord. Jeg tok med kapp og gjørsagen til å kappe endene.

Etter litt tørk på Markus sitt rom, satte vi i gang. Først ble hele gulvet skrapet for sparkel og limrester. Alt av ujevnheter må bort før vi kan begynne. Da gulvet føltes «rent» når vi strøk hånden over hele flaten, begynte vi å regne litt på rommets bredde kontra gulvbordenes bredde. Greit å vite om vi trenger å splitte første bordet for å ikke ende opp et tynt kapp på siste som blir vanskelig å få til å feste. 

Trond og Vegard jobber nøyaktig, og sørger for å få minimalt med kapp og at skjøtene havner på hensiktsmessige steder.

Fotlista bygger 15mm ut fra vegg, så ved å legge et gulvbord på 8mm på høykant innerst dannet vi en glippe mot vegg på 8mm. Da har gulvet litt spillerom for å utvide seg ved luftfuktighetsendringer.

Gulvet vi har valgt har veldig store gulvbord. De er 24 cm brede og veldig lange. Når vi legger ut bord for bord, dekker vi veldig raskt store områder.

Ferdig gulv ble dekket til med papp, slik at det ikke skal bli ødelagt den tiden vi har igjen frem mot ferdigstillelse.

Gå ikke glipp av fortsettelsen på husprosjektet – meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

Gulvet på Markus’ rom var det første i huset som ble ferdig. 

9 februar 2017

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.