1,5 tonn mørtel skal blandes og legges på badet.
1,5 tonn mørtel skal blandes og legges på badet. Bilde: Vegard Talmoen

«1,5 tonn mørtel pluss vann skal bæres opp til andre etasje»

Hjelp! Vi bygger hus

Vegard har tatt fri fra jobben i et par uker for å bidra på husbyggingen. Dermed har håndverkerne fått en ivrig og effektiv hjelper. I dag: Støp av badegulv!

  • Dette er en del av Vi i Villas serie som følger familien Talmoens vei mot et splitter nytt hus. Se alt om Hjelp, vi bygger hus her. Både Vegard og Nina har travle jobber, og det krever sitt å være engasjert i byggeprosessen. Les mer om familien her. I januar har Vegard derfor tatt to uker fri for å bli med arbeidet:

Januar 2017:

Dagen startet 07.30. Snekkerne var allerede i gang. Det tok ikke mange minuttene før Fredrik (mureren) og en av hans kollegaer kom på plass. Vi rigget til med murerbøtter og blander. Det var allerede 30 sekker av 25 kg plassert inne i huset, men Fredrik hadde også tatt med seg 30 til.

Det er 1,5 tonn mørtel pluss vann som skal bæres opp til andre etasje. Det var godt han tok med seg en kollega, så vi i hvert fall er to som kan bære.

Fredrik rigget seg til inne på badet med diverse murerverktøy. Vi startet med å legge ut litt betong spredd over hele badet for å få noe innunder armeringen først. Da fikk vi liksom løftet armeringen med varmekablene litt opp fra gulvet. 

Et nett av varmekabler venter på å bli dekket av betong.

Så startet Fredrik med å støpe dusjen. Vi skulle ha en liten nisje på en cm ned i dusjsonen, så lirene ble lagt helt i bunn. Støpebetongen ble blandet relativt tørr, så den var fin å forme med murerskjea. 

Fredrik lot vateret ri nedover på lirene for å rette av gulvet. Så ble det en runde med pussebrettet så betongen fremsto som våtere og helt slett. Det ble et perfekt resultat. Da dusjsonen var slett og fin, ble det banket ned et par lirer på tvers også for å skape kanten av nisjen.

 

Mens Fredrik formet betongen, fortsatt vi å bære opp bøtte på bøtte med betong. Blanderen gikk konstant. Det minket stadig på sekkene med mørtel, mens arealet som var ferdig støpt ble større og større.  

Det var stadig diskusjon mellom gutta på om vi hadde nok mørtel. 60 sekker skulle holde, men det er klart at hvis gulvet hadde blitt litt for tjukt på en flate på 15 kvadrat, vil sekkene gå fort. Fredrik var veldig rolig på at dette skulle holde akkurat. Og ganske riktig, da vi hadde kommet litt over halvveis på gulvet hadde også brukt mer enn 30 sekker, så det var bare 28 igjen.

Etter lunsj gikk det slag i slag med blandinger. Gulvet formet seg raskt nedover mot døra. Etter et par timer kunne vi begynne å vaske utstyret, mens Fredrik gjorde seg ferdig. Resultatet ble dritbra. 15 kvadrat gulv med fall mot sluk og nisje og full pakke.

Gå ikke glipp av fortsettelsen av byggeprosjektet – hold deg oppdatert via vårt nyhetsbrev!

27 januar 2017

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.