Bilde: Vegard Talmoen

«Endelig er vi i gang!»

Hjelp! Vi bygger hus

Etter tre måneder og flere utfordringer er familien i "Hjelp! Vi bygger hus" endelig i gang med byggeprosjektet. 

Juli 2016:

Endelig! Åtte måneder etter at vi kjøpte tomta kunne vi endelig starte byggearbeidet. Bare søknadsprosessen hos kommunen tok 10 uker lenger enn vi hadde forventet, og når vi først var klare hadde flere av leverandørene våre tatt ferie.

Men nå var endelig alt i boks!

Midt i juni fikk vi en flott gravemaskin på tomta, og fjellet var blitt renset der det skulle sprenges. Nå kunne vi virkelig se at vi var i gang!

I tiden etter kom Harald Larsen som skulle utføre sprengningsarbeidene for oss, og begynte å bore hull i fjellet. Dette arbeidet gikk så raskt at selve sprengingen var rett rundt hjørnet.

27. juli ringer Harald meg. Vi hadde laget en avtale om at jeg skulle få lov til å smelle av den første salva selv. Da var det bare å komme seg ut på tomta så fort som mulig.

Da jeg kom til tomten fikk jeg en rask innføring av Harald for hvordan detonatoren virket før han forsvant ned fra fjellet. På boreriggen hadde han satt i gang en høylytt alarm. Vi var blitt enige om at jeg skulle starte å sveive på detonatoren når han hadde satt i gang alarmen.

Lyden hylte i ørene mine og jeg kjente at jeg var ganske spentTenk hvis Harald hadde beregnet gal mengde dynamitt og det smalt mer enn forventet?

Avstand til husveggen til naboen var heller ikke så stor – så jeg skal innrømme at jeg lurte litt på hvordan dette skulle gå. 

Alarmen tok slutt og tommelen til Harald stakk ut fra veggen på garasjen til naboen. Da var det bare å vri på knotten. Bom...

Det ristet godt i bakken der jeg sto på toppen av fjellet. Mattene som var lagt ut beveget seg nesten ikke og måleapparatet viste en lav verdi. Her var det mye å gå på, så det var jo helt topp. 

Gravemaskinen kastet av mattene som om de ikke veide noe som helst. Etter ørten matter kom fjellet til syne igjen. Der var det masse sprekker i fjellet, så gravemaskinen kunne enkelt dra steinene fra hverandre.

Og vips var det bare en haug med småstein i stedet for fjell!

Denne artikkelen er en del av Vi i Villas nettserie «Hjelp! Vi bygger hus». Få med deg hele serien her!

Ikke gå glipp av fortsettelsen – meld deg på nyhetsbrevet vårt og følg familiens prosjekt!

30 november 2016
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer. 

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Hjelp! Vi bygger hus Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Hjelp! Vi bygger hus Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Hjelp! Vi bygger hus Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet. 

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Hjelp! Vi bygger hus Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Hjelp! Vi bygger hus Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Hjelp! Vi bygger hus Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Hjelp! Vi bygger hus Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Hjelp! Vi bygger hus Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.