Bilde: Vegard Talmoen

«Endelig er vi i gang!»

Hjelp! Vi bygger hus

Etter tre måneder og flere utfordringer er familien i "Hjelp! Vi bygger hus" endelig i gang med byggeprosjektet. 

Juli 2016:

Endelig! Åtte måneder etter at vi kjøpte tomta kunne vi endelig starte byggearbeidet. Bare søknadsprosessen hos kommunen tok 10 uker lenger enn vi hadde forventet, og når vi først var klare hadde flere av leverandørene våre tatt ferie.

Men nå var endelig alt i boks!

Midt i juni fikk vi en flott gravemaskin på tomta, og fjellet var blitt renset der det skulle sprenges. Nå kunne vi virkelig se at vi var i gang!

I tiden etter kom Harald Larsen som skulle utføre sprengningsarbeidene for oss, og begynte å bore hull i fjellet. Dette arbeidet gikk så raskt at selve sprengingen var rett rundt hjørnet.

27. juli ringer Harald meg. Vi hadde laget en avtale om at jeg skulle få lov til å smelle av den første salva selv. Da var det bare å komme seg ut på tomta så fort som mulig.

Da jeg kom til tomten fikk jeg en rask innføring av Harald for hvordan detonatoren virket før han forsvant ned fra fjellet. På boreriggen hadde han satt i gang en høylytt alarm. Vi var blitt enige om at jeg skulle starte å sveive på detonatoren når han hadde satt i gang alarmen.

Lyden hylte i ørene mine og jeg kjente at jeg var ganske spentTenk hvis Harald hadde beregnet gal mengde dynamitt og det smalt mer enn forventet?

Avstand til husveggen til naboen var heller ikke så stor – så jeg skal innrømme at jeg lurte litt på hvordan dette skulle gå. 

Alarmen tok slutt og tommelen til Harald stakk ut fra veggen på garasjen til naboen. Da var det bare å vri på knotten. Bom...

Det ristet godt i bakken der jeg sto på toppen av fjellet. Mattene som var lagt ut beveget seg nesten ikke og måleapparatet viste en lav verdi. Her var det mye å gå på, så det var jo helt topp. 

Gravemaskinen kastet av mattene som om de ikke veide noe som helst. Etter ørten matter kom fjellet til syne igjen. Der var det masse sprekker i fjellet, så gravemaskinen kunne enkelt dra steinene fra hverandre.

Og vips var det bare en haug med småstein i stedet for fjell!

Denne artikkelen er en del av Vi i Villas nettserie «Hjelp! Vi bygger hus». Få med deg hele serien her!

Ikke gå glipp av fortsettelsen – meld deg på nyhetsbrevet vårt og følg familiens prosjekt!

30 november 2016

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Familien i Hjelp! Vi bygger hus om året som har gått

Familien Talmoen forteller om året som har gått og hvordan det har vært å begynne byggeprosessen.

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Så lang tid tok det før familien i «Hjelp! Vi bygger hus» fikk...

Etter flere ukers byggestopp venter familien Talmoen spent på svar fra kommunen. Men svaret tar lengre tid enn forventet.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

Slik finner du rett aktør til å bygge boligen din

Har du tenkt over hvem som skal bygge din nye bolig? Skal du ta prosjektet i egne hender eller hyre inn en entreprenør? Disse tingene må du vite før du...

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Annonsørinnhold

Slik fargesetter du boligen

Å fargesette en hel bolig kan være vanskelig. Hvor skal man begynne? Hva er praktisk og hva sier trendene?

Vi i Villa med nytt konsept

Familien Talmoen fra Stavern skal bygge hus for første gang. Bli med på reisen fra kjøp av tomt til ferdigbygget hus.

«Startskuddet har gått – nå skal det sparkles»

Endelig får familien i serien Hjelp, vi bygger hus begynne på innsiden av huset. Etter litt kløning, får de stålkontroll på sparklingen med hjelp fra...

«Må vi ta til takke med en tomt bakerst – uten sol?»

Familien Talmoen har bestemt seg for å kjøpe tomt, men det er bare to ledige tomter på området de liker. Så blir den ene solgt.

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Slik fant vi den perfekte planløsningen for det nye huset»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» hadde store problemer med planløsningen i det gamle huset. Derfor er ekstra viktig at de lykkes nå.

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.