«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på ting»

Hjelp! Vi bygger hus

Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Fredrik Hognestad har full kontroll på flisene.
Fredrik Hognestad har full kontroll på flisene. Bilde: Vegard Talmoen

Dette er en del av Vi i Villas serie om Familien Talmoen som bygger hus

Her forteller Vegard om planleggingen av badet, som startet for et år siden:

Mars 2016:

Mesterhus har lagt inn sine hus i et online tegneprogram som heter RoomSketcher. Det gjør det veldig enkelt for oss å tegne om planløsningen. Helt genialt å kunne gjøre ferdig vårt forslag der før vi sender det videre for fintegning hos arkitekten. 

Det er moro å se hvordan det endelige resultatet blir, etter at vårt forslag er blitt gjennomgått av arkitekten. En arkitekt som jobber med løsninger hver dag ser en del ting som vi ikke tenker på. Dessuten er det mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på ting.

For eksempel gjør det å ha dusjen til ytterveggen at veggen må fores ut innvendig for å skjule røropplegg. Det blir en del dyrere, og rommet blir mindre. Vi valgte derfor å flytte dusjen til veggen inn mot boden, slik at alt av vann går i innervegger.

Baderominnredningen som fulgte med var litt liten. Siden vi prioriterer bad, ble størrelsen på rommet så stort at vi kunne ha to vasker i innredningen. Vi har også tegnet inn to dusjer, som fører til dobbelt røropplegg i veggen.

19. januar 2017:

Nå har baderomgulvet tørket, snekkeren har laget vegger av rupanel og Litex våtromsplater. I dag kommer murer Fredrik Hognestad for å smøre membran på veggene. Rørleggeren var innom og monterte sisterna til toalettet, slik at vi fikk tettet den veggen også.

Nå var alle fliser valgt , og leggingen kunne begynne. Egentlig hadde jeg lyst til å prøve meg på å legge flis selv, men det er ikke lov på våtrom. Planen var at jeg skulle prøve meg på den lille WC’en i første etasje, som ikke er våtrom. Men så valgte Nina noen veldig vanskelige fliser til det rommet… Ikke ideelt for meg å øve meg på:

De lange, smale flisene er ikke akkurat nybegynnermateriale…

24.januar:

Murerne har kommet utrolig langt på badet i andre etasje. Alt av vegger ble ferdig i dag og Fredrik begynte på mosaikkflisen på gulvet i dusjen også. Det ble litt overtid for å få det til, men da har vi et godt utgangspunkt for resten av gulvet i morgen.

25.januar:

Vi startet dagen med å finne ut hvor mye mosaikkflis vi må ha under badekaret for at den skal synes. Siden vi ikke har noen mal å gå ut i fra, er det litt vanskelig å tegne buen helt riktig. Vi har jo bare de to ytre målene på karet, og ingen beskrivelse av hvordan det buer. Etter utallige forsøk på å tegne bue, blir vi enige om at det må bli sånn:

Fredrik Hognestad fra Murmester Morten P. Håkonsen» i Tønsberg kom varmt anbefalt og har levert nøyaktig og effektivt arbeid. 

Siden det blir såpass mye mosaikkflis synlig på begge kantene av karet, er det ikke så nøye om vi får akkurat to flis synlig i fronten. Det blir spennende den dagen karet kommer, å se hvordan vi har truffet. 

 

På resten av gulvet blir det flis med fallende lengder. Resultatet ble perfekt.

26. januar:

Siste dagen på badet. I dag skal hele badet fuges, med lys fugemasse slik at alle skjøter syns minst mulig. I tillegg legges det silikon i alle hjørner og langs med gulv der det møter vegg. Tenk allerede i morgen er badet klart for rørlegger og elektriker. Det har gått unna. Artig med dyktige fagfolk. 

Det skal på plass badekar i hjørnet og to dusjer i veggen. 

En merkedag – nå kan vi bruke toalettet! Med bøtte til å skylle ned, da.

Følg med på fortsettelsen – meld deg på vårt nyhetsbrev her!  

28 februar 2017

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.