Endelig ferdig med å male huset

Familien Talmoen har endelig malt ferdig drømmehuset sitt! Her deler de sine verdifulle erfaringer med deg.


Denne artikkelen er en del av serien Hjelp! Vi bygger hus, der vi følger familien Talmoens husbyggeprosjekt fra A til Å.  

Ferdig grunnet, men male lell

Oppgaven med å male ute har hengt over oss lenge, men endelig er vi ferdige. Kledningen kom ferdig grunnet, men siden vi begynte byggingen høsten 2016, hadde grunningen allerede følt en vinter da våren kom.

Så denne sommeren hadde vi ingen planer om lange bobilturer, vi ville benytte deler av ferien for å få malt huset. Fra (den gamle) tomannsboligen var vi vant til å male tre vegger, men denne gangen var det fire vegger som skulle males, og de var en del større. I tillegg var det mange kriker og kroker som aldri har fått et eneste strøk, og da måtte man være nøye.

Valg av farge

Vi ønsket oss et klassisk hvitt hus, men som kjent er jo ikke hvitt nødvendigvis helt hvitt. Dersom vi her hadde gått for en ren base, ville huset blitt blendende hvitt, og det kunne blitt litt ekkelt å se på i sterk sol.

I tillegg ville hvite vindus- og dørkarmer kunne fremstå møkkete ved siden av en kritthvit kledning. Basert på dette ville vi ha et lite ”brekk” i malingen, for å få en litt mørkere farge. Så etter litt frem og tilbake og gode råd fra Happy Homes, valgte vi fargen ”Hvitkløver”. Den er nærmere bomull i fargen, og tilsvarende fargen alt av ”hvite” vinduer kommer med. Veldig kjekt i tilfelle man kommer til skade for å søle litt!

Valg av maling

Malingvalget falt på Herregård Maximal fra Gjøco. (Foto: Vegard Talmoen) 

Så gjensto bare valget av maling. Vi har tidligere vært i dialog med Gjøco, og vært utrolig fornøyd med resultatet fra dette arbeidet, så valget av leverandør gav seg litt selv.

Gjøco har forskjellige kvaliteter på sine malinger, til forskjellige priser. Jeg tror ikke det er så lurt å prøve å spare penger på selve malingen, for det er selve malejobben som er dyr. Men vi malte selv,  og tatt i betrakting hvor mange timer som gikk med er jeg glad vi valgte en kvalitetsmaling som (forhåpentligvis) gjør at vi slipper å male igjen på lenge.

Vi gikk for Herregård Maximal, som er Gjøcos beste maling. Da vil det kanskje gå 12 år til neste gang vi må male igjen. Vi skal i hvert fall vaske huset hvert år fremover, og se hvor lenge det holder.

Dekk til grundig

Den nye terrassen ble dekket grundig til (Foto: Vegard Talmoen)  

Malingen hentet vi hos Bach & Johansen i Larvik. Så satte vi i gang med å dekke terrassebordene med papp og filtduk, mens vi brukte maskeringsgardiner på vinduene. En maskeringsgardin festes med tape i toppen, og så har du en plastikkgardin som klistrer seg fast på veggen. Vi hadde litt igjen av dette fra vi holdt på inne, og de var utrolig fine å bruke på vinduene.

Det er mye detaljer rundt vinduer. Vannbrett og karmer har en del endeved og så videre, alt dette må mettes godt. Sånt pirkearbeid tar tid, men er viktig både for å bevare treverket og av hensyn til det estetiske. Det er deilig senere å kunne sitte i stolen ute på terrassen og nyte synet av at det ser helt strøkent ut.

Rullestillas

Vi begynte med å male partiene nederst på veggen. Her slapp vi stige og arbeid i høyden. Men etter hvert måtte vi opp i høyden, og fra tidligere visste vi at vi ikke kom til med lift rundt huset. Så vi valgte et rullestillas. Et stillas på 6 meter pluss rekkverk på toppen gir over 7 meter arbeidshøyde, når man står på den øverste plattformen. Det passet oss bra.

Vi fikk leie stillas av Peder Haakestad i Larvik. Stillaset var av lettmetall, og var lett å flytte på og sette sammen. Det er nok anbefalt å være flere når man bygger det sammen, men gikk greit å ta det alene også. For hvert stag som ble montert ble stillinga mer og mer stabil. Det merka jeg godt når jeg sto på plattform 2 og 3.

Riktignok var jeg ikke særlig høy i hatten da jeg skulle opp på den siste plattformen og sikre rekkverk 6 meter over bakken. Men stillaset kom fint på plass, og det var deilig å kunne stå å jobbe helt opp i toppen av mønet. Etter hvert tok også Markus på seg klatreselen, som vi festet godt, og vips så var stillaset et lekestativ også!

(OBS: Vi i villa anbefaler generelt ikke å bruke stillas som klatrestativ)

Utebod

Boden fra Maxbo fikk fargen «Wasablå» på dørene. (Foto: Vegard Talmoen) 

Men det var ikke bare huset som skulle males. For å få ferdigattest måtte vi ha en utebod på minst 5 kvadratmeter. Så vi hadde satt opp en utebod på 9 kvadrat fra Maxbo. Denne var av ubehandlet rupanel, så det hastet å få behandlet den. Vi ga den først et strøk visir, før vi begynte med Gjøco Herregård Maximal.

Boden ble veldig mye finere med en gang den fikk et strøk farge. Og siden inngangsdørene på huset ble malt med Wasablå, ga vi dørene på boden i samme farge. Da ble det en fin helhet på alt sammen.

Ellers er det utrolig deilig med vannbasert utemaling. Å vaske pensler i vann og se at de blir like fine etterpå er helt topp! Det gjør jobben mye enklere når du kan vaske så mye du vil. Det var noe helt annet i gamledager, med bøtter av whitesprit og klin.

Malevær

Når man skal male ute, vil man helst ha godt malevær. Altså overskyet og tørt, så malingen tørker godt, men ikke for raskt. Men man kan jo ikke akkurat velge vær, og når man først har leid inn stillas kan man ikke vente. Og det var mye godt vær i Stavern i sommer, så for å bøte på den sterke solen monterte jeg en presenning på stillaset, for å beskytte veggen.

Presenningen gjorde også at det ble mer behagelig å jobbe i stillaset. I solen rant svetten, mens i skyggen av presenningen var det svalere. Det hjalp også litt på høydeskrekken når rekkverket var gjort om til en slags «fast» vegg. Dette var vel bare en falsk trygghet, men det gjorde det likevel mer behagelig å jobbe der oppe.

Finish

Hva er vel vakrere enn et nymalt hus i solnedgang? (Foto: Vegard Talmoen) 

Vi malte huset i sommer, samtidig som vi hadde ferie. Derfor brukte vi mye av dagene på andre ting enn bare maling. Vi hadde mye besøk boende hos oss og valgte å dra på utflukter flere av dagene. Med dette ble det nok ikke mer enn 2-3 timer arbeid hver dag.

Arbeidet tok derfor litt lenger tid enn det kunne ha gjort, men det betyr at man ikke MÅ ha fri for å gjøre en sånn jobb. Legger man inn 2-3 timers arbeid hver dag i en uke, kommer man veldig langt.

Så det var malingen for denne gang. Neste gang vi skal male (forhåpentligvis ikke med det første) er tanken at vi først jobber fra stillas en ukes tid. Når uka er over og stillaset skal leveres, vil det kun gjenstå kledning i grei arbeidshøyde. Og det kan males på kveldene etter ”arbe” – så kan vi prioritere tiden i ferien litt annerledes 🙂 

Vil du ha flere tips om hjem og bolig? Abonner på Vi i villas nyhetsbrev

Se alle artiklene om Hjelp! Vi bygger hus her!