Annonsørinnhold
Her er vi et stuemiljø med tapetet Riviera Maison fra Borge.
Her er vi et stuemiljø med tapetet Riviera Maison fra Borge. Bilde: Happy Homes Norge

Slik fargesetter du boligen

Hjelp! Vi bygger hus

Å fargesette en hel bolig kan være vanskelig. Hvor skal man begynne? Hva er praktisk og hva sier trendene? 

Ser man i boligannonser for nye prospekt er ofte alle leiligheter like og umulige å assosiere seg med. Interiørbilder på nett er inspirerende men kan være utfordrende å overføre til eget hjem.

Det finnes så mange muligheter og det er en stor oppgave å sortere disse.  God planlegging er viktig, søk hjelp hos profesjonelle om nødvendig. 

Romfølelse:

Lyse farger åpner opp mens mørke farger kan få arealet til å virke mindre. Her spiller lyssetting en viktig rolle. I et stort hus har man flere valgmuligheter, men bor man på få m2 er det viktig å ikke velge mørke farger på hele rom.

En veldig enkel regel kan være; Har man liten leilighet og stramt budsjett er det god økonomi å velge lyse farger og høy glansgrad. Da vil mest mulig lys reflekteres og man trenger ikke så mange lyskilder som et mørkt interiør krever.

Samme struktur og nyanse på gulv får boligen til å henge sammen og arealet utvides. Det er et godt utgangspunkt for en fargepallett sammen med en veggfarge som repeteres.

Så kan paletten krydres med flere farger og tapet som spennende innslag i gangen, på stua og andre rom. Velger man farger med nyanselikhet, like lyse – like mørke, blir det en fin sammenheng fra rom til rom.

Happy Homes Norge, Eva Marie Hassel Iversen

Personlighet

Det er flott å kunne sette sitt eget preg på interiøret ved hjelp av personlig fargevalg. Å velge et tema gjør det enklere å holde fokus gjennom hele prosessen.

Ta gjerne utgangspunkt i et bilde, en tekstil, et tapet eller møbel og finn din personlige stil. Velg ut nyanser som tas igjen flere steder, fargene trenger å spille ball med hverandre.

Det vil skape god balanse og harmoni. Lag et moodboard, det er et godt verktøy for å klare å holde fokus på riktig valg, helt fram til de siste detaljene er på plass.

Kontraster

 Det er forskjeller som framhever, skaper spenning og gjør interiøret komplett. Hard – myk, matt – blank, ensfarget – mønstret osv. Vegger med matte overflater i kontrast mot dør- og vindusgerikter i høyere glansgrad, er lekkert. At småskader og riper blir mindre synlige på en matt flate er enda en god grunn for å velge matt.

Fargeklanger

Forskjellige nyanser kan gjerne kombineres når de innbyrdes har like mange prosent kulør, sorthet og hvithet. Ønsker man tidløse farger er det et godt råd å velge maks 20 % kulør, gjerne mindre. Da får man nydelige toner på tvers av kvadrantene i fargesirkelen.

Ved å utvide paletten med nabofarger oppnås en bredere plattform og flotte fargeklanger. Fargene fremhever hverandre fordi kontrastene fører til spennende overganger. Samtidig er fargene duse nok til å leve ved siden av hverandre, for eksempel fra rom til rom.

Happy Homes Norge, fotograf Anne-Line Bakken

16 januar 2017

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.