Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og kataloghus.

Du har sikkert drømt om hvordan ditt fremtidige hus skal se ut. Men har du tenkt på hvem som skal tegne det?

Skal du få en arkitekt til å tegne en helt spesiell bolig til dere eller skal du gå for et såkalt kataloghus?

– 90 prosent av dem som bygger hus, velger et kataloghus. Da får du mest igjen for pengene, mener Per Jæger, direktør i Boligprodusentenes Forening. 

– Huset har da en oppskrift, i form av bedriftens standardiserte byggedetaljer som tømreren følger hver gang, og resultatet er gjennomprøvd. De fleste firmaene aksepterer at det gjøres mindre tilpasninger av deres katalogmodell, sier han.

Jæger mener du i større grad er sikret et godt resultat med kataloghus.

– Det er mye større sjanse for at noe går galt underveis dersom du velger et hus arkitekten har tegnet spesielt til deg. Hvis du er klar på at du vil ha et særegent hus og bestemme mye selv, så gå for arkitekttegnet, men vær klar over at risikoen for byggtekniske problemstillinger vil øke, sier han.

Madel fra Hellvik Hus. Foto: Produsenten

Så mye koster en arkitekt

Ifølge Norske arkitekters landsforbund (NAL) derimot er det mange flere fordeler med å bruke arkitekt kontra å bygge kataloghus.

– Arkitekten som tegner huset eller hytta er også din rådgiver og veileder gjennom hele byggeprosessen. Feil valg kan medføre tekniske utfordringer, merutgifter og forsinkelser. Arkitekten loser prosjektet gjennom kommunal saksbehandling, anbudsprosess og bygging, skriver NAL på nettsidene sine.

– Arkitekten vil også tilpasse det nye huset til tomten og stedet; til krevende topografi, utfordrende klima, komplekse bysituasjoner, sårbare landskaper eller særpregede bygningsmiljøer. Dessuten tilpasser arkitekten huset til menneskene og omgivelsene, i stedet for at menneskene og omgivelsene må tilpasse seg huset, skriver NAL.

Ifølge landsforbundet trenger heller ikke arkitekttegnede hus å bli mye dyrere enn kataloghus.

– En arkitekt tenker kvalitet i alle byggets deler og over tid, slik at vedlikeholdsbehovet reduseres og bygningen tåler tidens tann. Kvalitet i materialer og produkter koster ikke nødvendigvis mer enn ordinære bygningselementer, men varer lenger. Det brukes enorme ressurser på å utbedre og erstatte dårlig byggeri, skriver de.

Saark arkitekter skriver på sine nettsider at et gjennomsnittlig arkitekthonorar utgjør 1 til 1,5 time per kvadratmeter du bygger. Timeprisen for en arkitekt ligger anslagsvis på mellom 700 og 1500 kroner eksklusive mva. 

Andre kontorer estimerer prisen til et sted mellom 5 og 10 prosent av den totale kostprisen uten tomt, skriver Saark.

Karita fra Mesterhus. Foto: Produsenten

Dette må dere bestemme dere for på forhånd

Før dere oppsøker arkitekt eller en husleverandør, bør dere derfor tenke igjennom hva som er viktig for dere.

Hvordan er tomta? Er den flat eller har den flere fysiske utfordringer? Vil dere ha mange etasjer? Hvordan skal romfordelingen være? Hvilken oppvarmingsmetode vil dere bruke i huset? Og ikke minst, hvilket materiale skal huset bygges i?

De fleste hus i Norge er bygget i trevirke. Vil du ha et murhus, må dere være forberedt på at det kan bli dyrere.

Og apropos penger: Det første dere bør gjøre, er å ta et møte med banken. Hvor stort lån dere kan få og hva dere har av eiendom fra før, spiller en stor rolle i vurderingen av hva slags hus dere kan bygge.

Denne artikkelen er en del av Vi i Villas nettserie «Hjelp! Vi bygger hus». Få med deg hele serien her!

Link fra Nordbohus. Foto: Produsenten

Er du usikker på om du skal gå for arkitekttegnet hus eller kataloghus, har vi satt opp en liste for deg med fordeler og ulemper for begge alternativene:

Pluss med arkitekttegnet hus

  • Unikt: Du får nøyaktig det huset du og familien din har behov for, og trenger ikke å gå for kompromisser.
  • Arealeffektivt: Med et arkitekttegnet hus får du utnyttet arealet i huset til det fulle. Du får tilpasset huset akkurat dine behov, og kan spare inn kvadratmetere på unødvendige ganger og så videre.

    På den måten kan du gjøre huset noe mindre og dermed også rimeligere.

  • Tilpasset tomten: Er det spesielle reguleringsbestemmelser på tomten eller andre vanskelige forhold som ulendt terreng og krevende klima, kan en arkitekt i større grad tilpasse huset til tomten enn hva du kan med et kataloghus. Dessuten kan arkitekten tilpasse huset spesifikt til det lokale nærmiljøet. 
  • Fagkunnskap: Selv om kataloghus også er tegnet av arkitekter, er de laget for å passe til mange ulike bosituasjoner. En arkitekt som du arrangerer selv kan derimot fort se hvilke løsninger som er best for akkurat din tomt og utnytte plassen best mulig på en unik måte.
  • Detaljene: Du har muligheten til å påvirke hver minste detalj, alt i fra hvor treverket skal komme fra til hvor du vil ha ekstra vinduer.
  • Fleksibilitet: Om du kommer på ting underveis, er det enklere å få gjort ting annerledes når du er din egen byggherre.
  • Kvalitet: En arkitekt tenker kvalitet i alle byggets deler og over tid, slik at vedlikeholdsbehovet reduseres og bygningen tåler årene som går. Kvalitet i materialer og produkter koster ikke nødvendigvis mer enn ordinære bygningselementer, men varer lenger.
  • Arbeidsflyt: Engasjerer du en totalentreprenør, tar han ansvaret for arbeidstegninger, prosjektering, at lover og forskrifter oppfylles, materialer, eget arbeid, og å sette ut oppdrag til underleverandører. Du får imidlertid bare ett ledd å forholde deg til.

Minus med arkitekttegnet hus

  • Økonomi: Ofte dyrere og mindre forutsigbart hva sluttregningen blir. Det trenger imidlertid ikke å bli dyrere om du for eksempel kan gjøre en del av det innvendige arbeidet selv eller om huset blir mindre som følge av effektivisering av arealet.

    Arkitekttegnede hus kan få samme prislapp som et kataloghus, helt avhengig av prosjektet.

  • Krevende: Med større frihet kommer også mer ansvar, da du ikke har noen garantier på egeninnsatsarbeid.
  • Lite erfaring: Kan ende opp som et «prototyparbeid» der håndverkere skal utføre løsninger som de ikke er erfaring med fra tidligere. Risiko for senere vansker, også etter at reklamasjonstiden på 5 år har gått.

Lucca fra Quadra-serien til Boligpartner. Foto: Produsenten

Pluss med kataloghus

  • Smidigheten: Om du vil slippe å bruke altfor mye tid, kan det være deilig å få hjelp til alt fra håndtering av lover og forskrifter, det meste av papirarbeidet samt samordning av byggeleveranser og tjenester.

    Dessuten har entreprenøren ansvaret for nødvendig sikring mot at ingen blir skadet på byggeplassen.

  • Fast pris: Du har nesten prisen klar før du setter i gang. Du må imidlertid ofte betale for indeksregulert prisstigning frem til arbeidet på tomta starter.

    Det kan være fornuftig å søke fagekspertise til hjelp for å fastsette nøyaktig hva som inngår i kontrakten.

  • Gjennomtenkt: Kataloghus er også tegnet av arkitekter, og ettersom huset selges til fler er hver minste detalj tenkt igjennom og plassert strategisk. I tillegg er resultatet gjennomprøvd.
  • Mindre tidkrevende: Går du for et kataloghus kan du bestemme om du ønsker at huset skal være nøkkelferdig eller malingsklart. Velger du nøkkelferdig tar husleverandøren av seg alt arbeidet, fra byggesøknad til ferdig hus. Nøkkelferdig er imidlertid dyrere enn om du velger malingsklart. 
  • Trygghet: Du har mulighet til å «prøvebo» det nye huset ditt ved å besøke et av entreprenørens eventuelle visningshus.
  • Kan tilpasses: Selv om et kataloghus i utgangspunktet er «ferdig», tilbyr de fleste husleverandør muligheter for å tilpasse huset dine behov. Du kan ofte endre på planløsninger, mål og farger, og oppgradere til andre alternativer mot ekstra kostnader.

Minus med kataloghus

  • Kompromiss: Selv om utvalget er stort, og leverandørene ofte er lydhøre for forandringer, er det fortsatt begrensninger som gjør at du kanskje ikke får til drømmehuset ditt nøyaktig slik du hadde tenkt deg.
  • Kan være mindre arealeffektivt: Ettersom huset er laget for passe mange ulike type bosituasjoner, kan det være ganger og så videre som dere ikke har behov for. Huset kan dermed bli mindre arealeffektivt enn det kunne vært.

    Er det krevende forhold på tomten kan det også oppstå utfordringer med valg av hus.

  • Materialvalg: Ikke bare blir du begrenset av planløsning og bindingsverk, men i visse tilfeller må du også holde deg til utvalgte leverandører når det kommer til for eksempel hvitevarer.

Ikke gå glipp av resten av vår boligbygger-guide – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!