Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus

Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

Fra muring av blokker til montering av hjørnepeis er det mye å tenke på.
Fra muring av blokker til montering av hjørnepeis er det mye å tenke på. Bilde: Vegard Talmoen

Dette er en del av vår serien Hjelp, vi bygger hus, der vi følger familien Talmoen gjennom oppturer og nedturer når de bygger nytt hus i Stavern. Bli bedre kjent med dem her

Etter å ha bidratt til byggingen av ringmuren, var Vegard klar for mer muring. Han har lært mye som håndlanger for murermester Kenneth i løpet av husbyggingen. Da de første delene av huset ble reist mot slutten av 2016, var det pipeløp og brannmur som sto for tur:

Begynnelsen av november 2016:

Torsdag kom varene fra Hasås. 10cm Lecablokker som vi skulle bruke til brannmur, et ventilert ettløps pipeløp i ørten elementer og en del sekker med mørtel. Alt var spikret for helgens innsats, bortsett fra været...

På grunn av brannmurens bredde på 1,2 meter måtte vi ha en lengdetilpasset blokk for hver rad. Jeg fikk oppgaven med å kappe til disse. Det var veldig motiverende å se at rad på rad kom opp langs gipsplaten. Og vips var hele brannmuren oppe.

Da var det bare å begynne på pipeløpet. For å bygge sokkel/fundament til pipeløpselementene fulgte det med to relativt like blokker som vi allerede hadde brukt til brannmur. I tillegg var det et «tomt» element som skal brukes til tilluft til peisen. Så kom elementet med sotluken. Derfra var det like elementer hele veien opp til 80 cm over mønet.

For å mure innerrør i elementene brukte vi en annerledes klebemørtel. Det puttet vi inn i litt forvokst melis-sprøyte. Det var hendig med et slags kremmerhus når man skulle legge en fin fuge langs hele rørets topp.

Da vi var ferdige med første etasje, skulle resten av elementene bæres opp stigen til andre etasje. Siden pipeløpet skulle stikke 80 cm over mønet, var det det seks elementer med innerrør som måtte bæres helt opp på taket.

I løpet av dagen hadde regnet gått over i snø, og det la seg også. På taket var det allerede kommet en god del snø. Jeg måtte opp med kosten for å måke før vi kunne ta av takduken som dekket hullet til pipeløpet. 

Vi brukte murerskjea til å fjerne snø fra flatene, det virket sånn passe. Element på element kom på plass også der. Da var det bare å få dekka til pipeløpet før vi kunne ta kvelden. Vi skar opp en presenning til en slags mansjett rundt pipeløpet i bunn, mens vi dekket til resten med en annen.

I løpet av 11 timer hadde vi ferdigstilt både brannmur og 7,9 meter pipeløp.

Så ble resten av huset snekret og sparklet sammen, bit for bit, med pipeløpet stående i midten. I slutten av februar var det endelig klart for å montere peisen. Valg av peis var bare ett av mange vanskelige valg familien har måttet ta. Men de falt til slutt for en hjørnepeis, der de kan nyte synet av flammene både fra kjøkkenet og stua:

Februar 2017

I dag kom leveranse på tomta med peisen fra Nordpeis. Veldig deilig å få den i hus, slik at mureren kan gjøre ferdig den også når de har kapasitet. Blir artig å se hvordan det blir ferdig pussa.

Både brannmur, pipeløp og modulene til peisinnsatsen skal alle males med «Elegant». Det er en koksgrå farge som er lik flisene i hallen og de 30 cm med flis vi har foran peisen.

23 mars 2017

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.