Bilde: Vegard Talmoen

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Hjelp! Vi bygger hus

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien Talmoen erfare.

Skal du bygge bolig, kan byggesøknaden være avgjørende for om du får bygget drømmeboligen eller ikke.

Her er det en rekke papirer og detaljer som må på plass for at kommunen skal kunne vurdere og eventuelt godkjenne prosjektet.

Familien Talmoen i "Hjelp! Vi bygger hus" har selv fått erfare hvor avgjørende en byggesøknad kan være. For dem skrev Mesterhus byggesøknaden mens de stod oppført som tiltakshaver.

– Hvordan var det å la en entreprenør ta seg av søknadsprosessen?

– Det var veldig behagelig for oss at entreprenøren som kjenner til hva som skal være med og hvordan skjemaene fylles ut, tok denne jobben. Det hadde tatt tid å satt seg inn i dette dersom vi skulle gjort det selv, sier Vegard Talmoen.

– Det ville uansett lønt seg å kvalitetssikre skjemaene før de ble sendt inn, da kommunen ville kunne brukt tre uker på å avslå søknaden på grunn av feilutfylling.

Fikk avslag

Men selv med en entreprenør i ryggen kan man oppleve utfordringer på veien. Det gjorde familien Talmoen.

Da de kjøpte tomten fikk de nemlig beskjed om at reguleringsplanen bare var veiledende. Det visste seg å ikke stemme.

I reguleringsplanen stod det nemlig at møneretningen på huset måtte være en annen vei enn de hadde planlagt. I tillegg stod det også spesifisert at eneboliger på feltet skulle bygges med sokkeletasje. Det ønsket ikke familien å ha.

Dessuten var området endret etter at reguleringsplanen ble vedtatt, og familien opplevde at det nye terrenget ikke krevde sokkeletasje lenger.

Da familien sende inn søknaden fikk de først avslag.

– Vi lærte at reguleringsplanen er utrolig viktig. Dersom man ønsker noe annet enn det som står i den, vil man måtte sende søknad om dispensasjon. Da vil behandlingstiden kunne øke med ni uker, sier Vegard og fortsetter:

– Det er ikke noe selvfølge å få gjennomslag for dispensasjon, selv ikke om andre på samme boligfeltet har fått innvilget dispensasjon for samme tingen. Hvis jeg skulle kjøpt tomt en annen gang ville jeg vært mye mer kritisk til punktene i reguleringsplan.

Denne artikkelen er en del av Vi i Villas nettserie «Hjelp! Vi bygger hus». Få med deg hele serien her!

– Dette burde vi gjort annerledes

Familien løste situasjonen ved å søke om to dispensasjoner, en om møneretningen og en annen om å få bygge uten sokkeletasje.

Søknaden om møneretningen ble avslått mens den andre om å få slippe sokkeletasje ble godkjent. I alt tok søknadsprosessen 13 uker – ti uker mer enn familien i utgangspunktet hadde sett for seg.

– Hva burde dere ha gjort annerledes?

– Vi burde tatt reguleringsplanen mer på alvor og lagt planer ut i fra den. Vi burde ha passet på at alt var innafor fra starten, så ville nok søknaden gått igjennom på tre uker som normalt, sier Vegard.

– I tillegg avstemte vi litt løst med kommunen på mail før vi sendte inn byggesøknaden. Det er ikke noe vits, og skapte bare en falsk følelse at dette kom til å gå smooth. Siden våre planer allerede så «OK» ut for en saksbehandler i kommunen, var de ikke det når de først ble behandlet.

– Har dere noen gode tips til andre som skal sende inn byggesøknad?

– Dersom man ikke er veldig glad i offentlige skjemaer og ønsker å sette seg inn i alle punktene, ville jeg overlatt søknadsprosessen til husleverandøren eller arkitekten. Dersom man har feil eller mangler på søknaden vil man ende opp i ørten runder med kommunen før man kan begynne, og det er ikke moro, sier han.

Ikke gå glipp av fortsettelsen – meld deg på nyhetsbrevet vårt og følg familiens prosjekt!

22 november 2016

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik finner du riktig type gulv

Ulike gulvtyper har ulike egenskaper, og de forskjellige rommene i boligen stiller ulike krav til gulvet. Her er tipsene som gjør det enklere å finne...

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.