Bilde: Nora Evensmo Hvistendahl

«Må vi ta til takke med en tomt bakerst – uten sol?»

Hjelp! Vi bygger hus

Familien Talmoen har bestemt seg for å kjøpe tomt, men det er bare to ledige tomter på området de liker. Så blir den ene solgt.

Starten av desember 2015:

Nina har googlet tomter. I Stavern på denne tiden er det kun to boligfelt med tomter. Det ene feltet har 92 tomter totalt, men salget har pågått lenge og de beste tomtene er solgt for lenge siden.

Skal man ha en tomt for enebolig her må vi ta til takke med en bakerst – uten sol.

Det andre feltet derimot. Et koselig, lite felt på Foldvikskogen i Stavern med kun 15 tomter. Her hadde salget gått veldig sakte fra starten av, men tatt seg opp etter hvert som ble satt opp bygninger.

Dette pågikk selvfølgelig mens vi var mest opptatt av å se på gamle eneboliger, så det var kun to tomter igjen da vi oppdaget feltet. Nina bråtente på ideen da jeg nevnte den for henne, og da jeg kom hjem fra jobb hadde hun allerede vært ute og sett på tomt nummer 12 og 13.

Men vi rakk ikke akkurat å tenke på det så lenge, for det viste seg at tomt 12 allerede var solgt. Oj, her var det bare å snu seg rundt hvis det skulle være noe igjen å bygge på der ute. Vi måtte ut og se på tomt nummer 13 en gang til.

Og tomt 13 var jo veldig flott egentlig. Den lå et hakk lenger inn i blindveien, så det var kun én nabo som måtte kjøre forbi, og solforholdene på tomta var topp med full sol hele dagen og kvelden.

Samme kveld sender vi sms til megler og spør om vi kan reservere tomt 13 til vi har snakket med banken. Vi får reservere tomten ut uka.

Dagen etter får vi møte banken, og vi forteller om planene våre. Banken synes det høres spennende ut og innvilger lån. Og ettersom uka med reservasjon alt hadde begynt å løpe, var det ikke annet å gjøre enn å kjøpe.

Så da hadde vi impulskjøpt tomt, to dager etter første gang vi sto på den. Vi hadde kjøpt oss et hull i bakken, fjell, trær, blåbærlyng og en steinfylling uten å vite omfang av hva dette skulle bety.

Denne artikkelen er en del av Vi i Villas nettserie «Hjelp! Vi bygger hus». Få med deg hele serien her!

Ikke gå glipp av fortsettelsen – meld deg på nyhetsbrevet vårt og følg familiens prosjekt!

8 november 2016

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik finner du riktig type gulv

Ulike gulvtyper har ulike egenskaper, og de forskjellige rommene i boligen stiller ulike krav til gulvet. Her er tipsene som gjør det enklere å finne...