Slik planlegger du for god oppbevaring

Hjelp! Vi bygger hus

Nytt hus betyr blanke ark, og en mulighet til å skape ideelle oppbevaringsløsninger. Men hvordan gjør man det?

Flytting betyr ny start. Og en plan om ny, smart oppbevaring.
Flytting betyr ny start. Og en plan om ny, smart oppbevaring. Bilde: Getty Images

Når man flytter, pusser opp eller rett og slett bygger et nytt hus, betyr det en ny start på mange måter. For mange er det en super anledning til rydde i gammelt rask, organisere på nytt og kanskje til og med kvitte seg med en del ting.

Ikke minst er det en unik mulighet til å legge en ny plan for hvordan du vil organisere oppbevaringen din. Smarte, funksjonelle oppbevaringsløsninger gjør hverdagen så mye lettere. Med litt planlegging kan du sikre en ny bedre orden. 

Les også: Ryddefanatiker Synnøve Skarbøs beste tips. Skarbø kom med ryddebok i 2016, og er superfan av smart oppbevaring. For hennes del betyr det at alt skal bort, gjerne bak lukkede skapdører eller i bokser og kurver i hyller. 

– Men ta mål av hylla før du handler og sørg for at boksene passer akkurat. Det er så irriterende hvis du akkurat ikke får plass til to stykker, anbefaler Skarbø i et intervju med BoligPluss. 

Les også:

Lyst på et ryddig hjem? Da burde du kunne denne liste-metoden

Fungerer aldri de populære ryddemetodene for deg? Blogger Gunn Beate Rulnes har funnet ut hvordan du kan gjøre det ryddig på dine premisser – med...

Smart oppbevaring i nye rom

Journalist og blogger Gunn Beate Reinton Rulnes må også regnes som en ekspert på rydding og organisering. Hun kom ut med boken Listelykke 2016, der hun gir massevis av gode råd for hvordan man skal få mer orden i hjemmet og livet sitt. På bloggen Listelykke.no utforsker hun dessuten store og små problemstillinger rundt fornuftige systemer og smart organisering.

Gunn Beate Reinton Rulnes har sansen for praktiske løsninger, og har kommet til en del konklusjoner som kan være nyttige for deg som skal bygge nytt eller pusse opp. Det viktigste stikkordet er lagermuligheter.

– Et klesrom og et stort vaskerom med skap, trådkurver og hyller hvis du har plass og råd, sier hun.

Legg en plan for hvor mye du skal ha lagret hvor. Lag en stor skyvedørsgarderobe i gangen. Skal det både være plass til fire sesongers og fire menneskers yttertøy, sko, luer, votter, skjerf, ull, fleece, treningsutstyr og treningsbager – og skolesekker? spør hun.

Eller skal dere bytte innhold etter sesongene? Hvor skal tøy og tilbehør i så fall oppbevares i mellomtiden? Dette er spørsmål man bør tenke nøye gjennom før man faller for minimalistiske løsninger som kan se flotte ut på bilder, men neppe er praktiske i hverdagen.

Og hvor skal du gjøre av rengjøringsutstyret?

Les også:

7 smarte oppbevaringsløsninger som du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

– Om det så er på badet, i gangen, på kjøkkenet eller på vaskerommet: Høyskap med plass til støvsuger, mopp, strykebrett, strykejern og bøtter, anbefaler Rulnes.

Ellers har hun følgende råd per rom i huset:

Oppbevaring på kjøkkenet

  • Bruk skuffer til matvarer på kjøkkenet – ikke skap der mat blir stående innerst og gå ut på dato.
  • Har du plass til et spiskammers i tilknytning til kjøkkenet? Med plass til kakebokser, kjøkkenmaskiner, kildesortering?
  • Supersmart hjørneløsning i benken – grytehyller som går på skinner og kan dras ut og utnytter hele plassen.

Oppbevaring i kjelleren

  • Husk å lage nok plass til julepynt, kofferter, idrettsutstyr, hagemøbler, snøfreser og så videre.

Planlegging før innflytting

  • Planlegg i detalj hvor du skal ha møblene, så du slipper at stikkontaktene blir gjemt bak tunge sofaer eller under sengen. Ha nok stikkontakter, og gjerne i kjøkkenbenken.
  • Hvis du kan; ha vaskerom, bad og soverom i samme etasje, gjerne i tilknytning til hverandre.
  • Hvis ikke bad kan være i samme etasje som vaskerom: Bygg sjakt fra bad til vaskerom.

Rydd når du pusser opp

– Resirkuler, selg eller doner alt du ikke virkelig trenger.

– Sorter og merk alt det du beholder godt. Både hyller og kasser bør merkes, så det blir lettere for alle å rydde tilbake.

(Kilde: Listelykke.no)

Les også:

10 former for solskjerming

Utvalget i solskjerming er stort. Her ser vi på ti av de mest vanlige formene for solskjerming.

Vi vil gjerne sende deg flere tips og triks for hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

23 februar 2017
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer. 

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Hjelp! Vi bygger hus Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Hjelp! Vi bygger hus Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Hjelp! Vi bygger hus Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet. 

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Hjelp! Vi bygger hus Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Hjelp! Vi bygger hus Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Hjelp! Vi bygger hus Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Hjelp! Vi bygger hus Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Hjelp! Vi bygger hus Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.