Slik velger du kjøkkeninnredning

Hjelp! Vi bygger hus

Mange ting spiller inn når kjøkkeninnredningen skal velges. Her er de viktigste.

Ikeas Kungsbacka-kjøkken fra 2017 er laget av resirkulert plast.
Ikeas Kungsbacka-kjøkken fra 2017 er laget av resirkulert plast. Bilde: Ikea

Et nytt kjøkken er en stor investering. Etter badet er kjøkkenet det dyreste rommet i huset å pusse opp. Da er det best å få det riktig første gang du pusser opp.

Prisklasse

Lommeboka er ofte det første kriteriet folk velger etter. Det er logisk. Det er ingen vits å drømme seg bort i et kjøkken som ligger langt utenfor rekkevidde. Sett opp et budsjett så du vet hva du har å rutte med, og begynn jakten på drømmekjøkkenet utfra det.

Det kan være verdt å begynne jakten på internett. En rekke produsenter selger nemlig utstillingsmodeller til svært gunstige priser. Dette kan du lese mer om i artikkelen Slik gjør du et kjøkkenkupp.

Plass

Hva har du behov for av oppbevaringsplass til matvarer, kopper, kar, kjeler, duker og nips? Hvor mye plass har du til rådighet? Hvor mye er plassen begrenset av i form av døråpninger, vinduer i ukurante høyder, upraktiske kroker osv? Hvor høyt under taket skal innredningen gå?

Dette er spørsmål du bør avklare før du skal kjøpe kjøkkeninnredning.

Stilvalg

Kjøkkeninnredningen bør til en viss grad passe inn med resten av interiøret og arkitekturen i boligen. Ofte vil faktisk innerdørene være et hint om hva som kan være riktig stil.

Slette dører kan være et godt utgangspunkt for en moderne stil, mens malte fyllingsdører sender tankene til det bonderomantiske eller tradisjonelle kjøkkenet.

– Det er lite gjennomtenkt om man velger en helt minimalistisk kjøkkeninnredning, men har fyllinger i innerdørene. Det passer ikke sammen, mener Øystein Kvandal, daglig leder i Kvandal Kjøkken.

(Saken fortsetter under bildet)

Velg stil med omhu: Kjøkkeninnredningen bør passe inn med resten av interiøret.

Kjøkkeninnredningen bør passe inn med resten av interiøret.  Illustrasjonsfoto: Colourbox

Materialer

Skal skapdørene være av massivt tre eller finér? Laminat eller melamin? Skal de være malte eller høyglanset? Hva med glassfelt?

– Glassfronten brukes for å få et lettere uttrykk i kjøkkenet. Man skaper en ekstra effekt ved å kombinere med innebygd skapbelysning, skriver HTH.

Det kan være lurt å ha i tankene at du kan gå lei av kjøkkenet om noen år. Hvor lett vil det da være å gjøre om på dagens valg ut i fra det materialvalget du har tatt?

Funksjonalitet

Dagens kjøkken kan komme med en rekke smarte finesser, fra ekstra brede skuffer til gryteunderlag integrert i benkeplaten. Det kan være lurt å bruke litt tid på både å finne ut hva du har behov for og hva som finnes av muligheter på markedet.

Artikkelen De viktige kjøkkendetaljene har en oversikt over noe av alt det smarte du kan få til kjøkkenet i dag.

Miljø

– Økt miljøfokus gjør at mange kunder nå foretrekker et kvalitetskjøkken som lever lenge. At kjøkkenet er produsert i Norge og dermed er ”kortreist” har også betydning for valg av kjøkkenleverandør, sier Marianne Løwenstein, markedssjef hos Strai Kjøkken.

Det er nå mulig å få kjøpt svanemerkede kjøkken. Dette er kjøkken som tilfredsstiller de høye kravene som stilles til produktene gjennom hele levetiden.

– Det handler for eksempel om at limet skal inneholde et minimum av miljøfarlige kjemikalier. At treverket ikke kommer fra truede skoger. At produksjonen av sponplatene er miljøvennlig, sier markedsansvarlig ved Marbodal.

Veldig mange velger kjøkken fra Ikea. Derfor er de også sitt ansvar bevisst. 

– Det vi gjør har stor innvirkning på miljøet, siden vi jobber med store volum. Ved å bruke gjenvunne materialer kan vi produsere mer bærekraftig, sier Anna Granath, produktutvikler på Ikea, i forbindelse med lansering av det kjøkkenet Kungsbacka i 2017.

Frontene på det nye kjøkkenet er laget av resirkulerte plastflasker, som er forvandlet til en plastfolie! 

Vil du har flere tips og triks for hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

15 august 2011

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik finner du riktig type gulv

Ulike gulvtyper har ulike egenskaper, og de forskjellige rommene i boligen stiller ulike krav til gulvet. Her er tipsene som gjør det enklere å finne...