Legging av tak i snøvær er ikke en ideell situasjon, men det gikk til slutt.
Legging av tak i snøvær er ikke en ideell situasjon, men det gikk til slutt. Bilde: Vegard Talmoen

«Snekkerne må måke taket hver dag»

Hjelp! Vi bygger hus

Når vinteren kommer tidlig, kan det få stor betydning for byggeprosessen. For familien Talmoen ble det et kappløp mot regn og snø.

November 2016:

Det har regnet i halvannen uke nå, og det lå vannspeil på gulvspona i andre etasje Det er ikke noe god følelse. Hele huset har vært søkk vått. Vi ville jo få bygget oss «tett hus» før drittværet satt inn. Det rakk vi jo ikke på grunn av forsinkelsen tidligere i sommer.

Nå har det regnet store deler av tiden huset ble reist, men vi rakk i hvert fall tett tak før det begynte å snø.

Tradisjon tro ble det holdt et ørlite kranselag på tomta i dag. Nina hadde bakt sjokoladekake til snekkerne. I gamle dager fikk de jo også sprit når taket var tett, men det har vel folk slutta med.

Snekkerne fant et lite juletre fra tomta og satt opp i stillinga. Treet var pyntet med litt forskjellig skrot. Fint å opprettholde tradisjonen med å sette opp en mønekrans når taket er tett! Alle foto: Vegard Talmoen.

Noen dager senere fikk vi virkelig smake hvorfor fire ukers byggestopp har betydning. Jeg husker godt hvor varmt og deilig det var ute for bare fire uker siden… tenk å kunne murt opp pipeløp da!

Nå ble datoen 5. november. Alt var spikret for helgen innsats, unntatt været. Jeg fulgte med på Yr tidligere i uken, og det ble bare verre og verre.

Vi startet opp tidlig om morgenen med regnvær og sterk vind. Siden vi har fått duk på taket og gips som vindsperre på veggene var faktisk klimaet inne i første og andre etasje ganske bra. Men jeg løp inn og ut med varer fra paller, så det merket jeg ikke så mye til.

Endelig ble det min tur til å jobbe innendørs, og mureren og jeg fikk opp hele brannmuren.

Det var godt vi var to da vi skulle bygge brannmur og pipeløp. I gamle dager var jo håndlanger et eget yrke, og jeg skjønner godt at murere trengte å ha med seg en slik! 

I løpet av dagen hadde regnet gått over i snø, og det la seg også. På taket var det allerede kommet en god del, og jeg måtte opp med kosten for å måke før vi kunne ta av tak-duken som dekket hullet til pipeløpet.

Da vi murte inne, lot vi elementene som hadde fått litt snø på seg stå til tørk før vi kunne bruke dem. Da var toleransen for snø helt ikkeeksisterende. Men nå som elementene som var båret opp var dekket med snø måtte vi jo bare fire litt på det.

Vi brukte murerskjea til å fjerne snø fra flatene, det virket sånn passe. Element på element kom på plass også der, og vips var alle elementene brukt opp. Da var det bare å få dekka til pipeløpet før vi kunne ta kvelden.

Noen dager senere kom takstein på plass. Nå har det snødd i flere dager, og snekkerne har vært nødt til å måke taket hver dag til takstein blir montert.

Endelig fikk de lagt ut stein, slik at det bare kan snø videre. Det er også montert en del blekkrenner i dag, og blikkenslageren har vært å tatt mål av pipeløpet.

Når taket snart blir helt ferdig med stein og blekk og alt, har ikke været så mye å si lengre. Så gjenstår det bare kledning og vannbrett til vinduene før snekkeren kan begynne inne.

Se alle sakene fra Hjelp! Vi bygger hus her. 

06 januar 2017
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer. 

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Hjelp! Vi bygger hus Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Hjelp! Vi bygger hus Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Hjelp! Vi bygger hus Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet. 

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Hjelp! Vi bygger hus Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Hjelp! Vi bygger hus Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Hjelp! Vi bygger hus Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Hjelp! Vi bygger hus Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Hjelp! Vi bygger hus Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.