Det klør i fingrene etter å sette i gang, og Vegard lærer seg noe nytt hver dag.
Det klør i fingrene etter å sette i gang, og Vegard lærer seg noe nytt hver dag. Bilde: Vegard Talmoen

«Startskuddet har gått – nå skal det sparkles»

Hjelp! Vi bygger hus

Endelig får familien i serien Hjelp, vi bygger hus begynne på innsiden av huset. Etter litt kløning, får de stålkontroll på sparklingen med hjelp fra en proff.

Januar 2017:

I helgen fikk vi endelig tilgang til huset for å starte med de oppgavene vi skal gjøre. Vi skulle få besøk av et vennepar, Ruth og Trond fra Sørumsand, og sparkling som sto på tapetet.

Første skjøt tok lang tid, og resultatet ble ikke helt 100 prosent. Papirremsa slapp litt fra underlaget noen steder og dannet «vabler» som ikke ble pent.

Hjelp fra proff kompis

Etter en stund kom Tommy innom, en kamerat som har jobbet som maler tidligere. Vi viste frem skjøtene som Trond og jeg hadde sparklet til nå. Tommy mente at vablene måtte fikses. Grunnen til at papirremsa slapp fra veggen var manglende sparkelmasse under.

Det er viktig å ta på rikelig med sparkelmasse før remsa trykkes inn i skjøten. Dersom det er sparkelmasse bak hele remsa, vil den ikke slippe noe sted. Det er ikke farlig om man tar på for mye, for når man trykker remsa inn i skjøten med sparkelspaden etterpå vil overskuddsmassen havne på sparkelspaden igjen.

Her prøver Trond seg på de nye sparkling-triksene han har lært. 

Trond og jeg så på med store øyne da Tommy viste oss på en skjøt. På fire, frem drag hadde han fylt hele skjøten med sparkelmasse uten å søle noe på utsiden. Skjøten til Tommy virket helt loddrett, ikke slik som våre, som slynget seg litt frem og tilbake på utsiden av sporet.

Tommy satt remsa i toppen og brukte sparkelspaden til å dytte den inn i massen hele veien ned til gulvet, før han lett kutta remsa med spaden. Sånn, sa han, hele skjøten var ferdig på null komma svisj.

Sparklingen gikk som en lek da Vegard lærte seg noen triks.

Vi lærte mye av dette. På neste skjøt vi gjorde selv la vi på rikelige mengder, og selv om vi ikke var like raske som Tommy, var vi helt klart mye raskere enn forrige vi selv hadde tatt. Utrolig nytte lærdom tidlig i prosessen, da vi fikk brukt for dette på hver skjøt resten av helgen.

Deilig med venner som trår til

I løpet av fem timer på lørdagen hadde Trond og meg klart å sparkle alle skjøter og  hjørner i begge de soverommene som var ferdig platet.

Alle synes det var veldig moro å endelig kunne gjøre noe. Komme i gang, se fremgang, se huset bli litt mer ferdig!

Utrolig deilig å ha så gode venner, som stiller opp på dugnad, og krummer ryggen. Det sett er vi utrolig pris på. 

Gå ikke glipp av fortsettelsen – hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nyhetsbrev!

18 januar 2017

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.