Terrassetips før du bygger

Hjelp! Vi bygger hus

Her gir vi deg tips til hva du bør tenke på før du går i gang med din egen terrasse. Det er nemlig mye du kan gjøre selv, hvis du er litt nevenyttig! 

En trapp opp til sittegruppen tar plass, men er fin for å avgrense ulike soner på terrassen.
En trapp opp til sittegruppen tar plass, men er fin for å avgrense ulike soner på terrassen. Bilde: Trine Thorsen

Dette ekstra rommet huset ditt kan by på i sommerhalvåret, er virkelig verdt en liten innsats.

For at terrassen din skal bli ditt drømmested, er det viktig at den er skikkelig konstruert og at du passer på at den får jevnlig vedlikehold. 

Mange vegrer seg for å gå i gang med terrassebygging på egen hånd – men det burde være overkommelig for de fleste hobbysnekkere.

Husk imidlertid at du må innhente de nødvendige tillatelsene fra kommunen før du går i gang. 

Les også:

Rødmalt idyll i Risør

På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...

Fundamentering av terrassen: 

For å forhindre skjevheter i terrassen din allerede etter første vinter, må fundamenteringen tas på alvor. Vanligvis snakker vi om tre ulike scenarier: 

Terrasse med impregnerte bærebjelker lagt rett på steinfylling:

Her må en godt drenerende steinpute bestående av kult, pukk og sand legges under hele terrasseflaten for å gi støtte til bærebjelkene.

En slik fundamentering gir ingen sikring mot telehiv, så ingen deler av terrassen bør festes til huset. Det vil kunne føre til skader.

Terrasse med frostfri fundamentering i løsmasser: 

Dette er en svært utbredt metode. Støperør av papp graves ned til frostfritt nivå og fylles med armeringsjern og betong. Forutsetningen for at dette skal gi en stabil terrasse er at forankringen er dyp nok.

Les også:

Utendørs flislegging

Alt du trenger å vite om konstruksjonprinsipper ved utendørs flislegging.

Terrasse med forankring i fundament på fjell:

Dette er den tryggeste måten å fundamentere terrassen på – om du har mulighet for det. Søyler støpt rett på fjell sikrer deg at terrassen vil holde seg stabil og du kan godt sammenføye den med huset der det passer.

En levegg skjermer både mot vind og innsyn fra naboen. 

Snekring 

Bruk solide dimensjoner, slik at du får en solid uteplass. Du monterer først dragere (48 x 198 mm) mellom søylene. De festes ved hjelp av søylesko som du støper ned i toppen av søylene.

Deretter legges bjelkene (48 x 148 mm) på dragerne med 60 cm mellomrom. Du får en rekke ulike typer bjelkesko som kan benyttes for å gjøre arbeidet enklere.

Les også:

Et naturlig valg

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Sannsynligvis vil det være praktisk å montere stolper for rekkverk i denne fasen av byggingen.

Neste steg er å montere selve gulvet. Ikke velg for spinkle terrassebord – du vil jo at byggverket ditt skal ha et langt og stabilt liv. Terrassebordene (21 x 95 mm eller 28 x 120 mm) skrus fast med rustfrie skruer.

Bruker du spiker, må du etterspikre terrassegulvet ditt hvert år.

Utformingen av rekkverket bør stå i stil med huset for øvrig. Du får kjøpt ferdigkappede, profilerte sprosser – men tenk også på vedlikeholdet.

Det er ikke alle varianter som er like enkle å male eller beise.

Det er godt å ha skyggefulle steder hvor du kan ta en pause fra sola.

Overflatebehandling 

Terrassen din er sannsynligvis bygget av impregnert trelast. Det betyr at veden kan inneholde en del væske etter at terrassen står ferdig.

Hvor langt tørkingen er kommet kan variere, men du bør nok vente en måned eller to før du behandler treverket. Dette avhenger også av været.

Dersom det oppstår utslag fra impregneringen i form av krystaller som legger seg på overflaten, børster du disse bort med en stiv børste og skyller med litt vann etterpå.

Dagen for beising må planlegges nøye for å sikre at behandlingen blir best mulig og at beisen trekker godt inn i treverket og ikke blir liggende oppå. Ikke beis i sterkt sollys, i fuktig vær eller ved for lav temperatur.

Sjekk også at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter at du har beiset terrassen din.

Vi vil gjerne sende deg flere tips og triks for hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

Plant i ulike krukker og kar for å gi liv til terrassen din! 

28 mars 2017
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer. 

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Hjelp! Vi bygger hus Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Hjelp! Vi bygger hus Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Hjelp! Vi bygger hus Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet. 

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Hjelp! Vi bygger hus Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Hjelp! Vi bygger hus Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Hjelp! Vi bygger hus Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Hjelp! Vi bygger hus Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Hjelp! Vi bygger hus Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.