«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Hjelp! Vi bygger hus

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

Markus fikk tilnavnet "Stifter'n fra Stavern" etter denne helgen.
Markus fikk tilnavnet "Stifter'n fra Stavern" etter denne helgen. Bilde: Vegard Talmoen

Dette er en del av Vi i Villas serie Hjelp, vi bygger hus, der vi følger familien Talmoen i arbeidet med å skape sitt nye hjem. Her kan du bli bedre kjent med familien.  

Veien mot drømmekjøkkenet startet i begynnelsen av november 2016:

I dag skal vi til Elkjøp i Larvik for å tegne Epoq-kjøkken. Den opprinnelige planen var å kjøpe Ikea-kjøkken, og alt var ferdig tegnet i deres tegneprogram. Der får man også ut pris på alt som skal til. Lett å budsjettere med, og prisen kommer ferdig med hvitevarer.

Men etter å ha sett litt på kjøkken fra Epoq, fikk vi mer lyst på det. Vi fikk også veldig god hjep fra kjøkkenselger Linda Ockelman, som også kom med anbefalinger ut fra egen erfaring. Sammen ble vi enige om en flott løsning for kjøkkenet vårt.

Det har en del flotte detaljer som border på toppen av høyskap, pilaster i stedet for enkle dekkplater/foringer osv. Siden vi hadde gjort forarbeidet i det andre designverktøyet var det enkelt å få satt opp tilsvarende kjøkken fra Epoq.

Les også:

Forny Ikea-møblene dine på 1-2-3

Fronter, benkeplater, trekk og knotter til Ikea-møbler har blitt en egen nisje i møbelmarkedet.

Kjøkkenet ble levert i januar 2017, og så var det klart for massemontering:

Vi startet med å sortere ut litt av de delene vi viste at vi ikke trengte for å montere skrogene. Første seksjonen vi tok var hjørneskapet. Greit å få montert den innerst i hjørnet, slik at vi kan velge å montere bortover fra den.

Markus satt raskt i gang med å lese monteringsanvisningen. Når man har skrudd sammen et skrog, går det veldig fort å skru sammen neste. Man kjenner igjen hvilke hull som skal ha treplugg, og hvilke som skal ha skruer. Bitset til skruene står jo allerede i drillen fra forrige skrog, så man er klar til å «gunne» på.Selveste Stifter’n fra Stavern

Bakplatene er vi vant til å måtte hamre fast med små spiker og hammer. Men Epoq hadde en mye bedre løsning på dette. Det fulgte med en stiftepistol til å stifte bakplatene fast i stammen. Markus fikk ansvaret for dette, da han skulle arve stiftepistolen når vi var ferdig med monteringen.

Les også:

9 matvarer som ødelegger nattesøvnen din

Har du problemer med å sovne, kan det være at en av disse ni matvarene er skyldig.

Overraskende var han faktisk sterk nok i klypa til å bruke pistolen. Markus stiftet på langs hele kanten på bakplatene. Han var så flink at han fikk kallenavnet «Stifter’n fra Stavern».

Nina monterte skuffer. Størrelsen på skuffene er like, så det blir veldig fort samlebåndproduksjon på alt sammen. Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større. Utrolig moro å se hvor stor det blir i virkeligheten.

I løpet av lørdagen klarte vi å montere alle benkeskap, bortsett fra kjøkkenøya.

Søndag stresset vi ikke, men spiste frokost i bobilen og var ivrige etter å komme i gang.

Les også:

Skap full orden - rom for rom

Lei av kaoset i gangen, garderobeskapet og på kjøkkenet? Oppbevaringsdronningen Paulina Draganja gir sine beste tips for å skape system av rotet.

Denne dagen startet vi med høyskapet, som vi skal ha stekeovn og mikro i. Jeg var mest interessert å få opp skrogene til kjøkkenøya. Den består at to 80 cm benkeskap med pilaster i alle fire hjørner. Skrogene til de to skapene lå på gulvet helt flatpakka. I går monterte vi ørten av disse og jeg visste akkurat hva jeg kom til å se da jeg åpnet pakka.

Jeg satt i gang med monteringen og hastigheten på de to seksjonene var helt klart den raskeste til nå. To seksjoner sto der ferdig på bein på null komma niks. Kjøkkenøya ble veldig fin med pilaster i alle fire hjørner og med en ubrukt dekkplate i pappen på toppen kunne vi faktisk bruke den også.

Tidlig i februar:

Steinplata fra Neostein kommer, etter at en mann kom og tok nøyaktige mål for noen uker siden. Man tar ingen sjanser med hullene til kum og platetopp når skal kappes ut i stein. Mannen som målte var veldig nøyaktig.

Når benkeplatene kommer, veier de så mye at det må to mann til for å montere dem:

Senere i februar:

Nok en dugnadshelg. Søndagen brukte jeg til å tapetsere kjøkkenveggen. Jeg klarte det helt alene, og det var kjempegøy. Artig hvor lett det var å få mønsteret til å passe. 

Nina grunnet først veggen med en koksgrå farge.

Det sortmønstrede tapetet fra Borge er veldig kult, vi skal ha den både på en vegg i stua og en på kjøkkenet. Tapetet er tykt, og dekker veldig bra.

Vegard demonstrerer hvordan tapetseringen går som en lek med proft verktøy. 

Nå går det fort framover med familiens boligprosjekt. Gå ikke glipp av fortsettelsen – abonner på vårt nyhetsbrev her! 

Familien Talmoen har blitt sponset med tapet fra Borge, verktøy fra Jordan og maling fra Gjøco. 

15 februar 2017
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer. 

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Hjelp! Vi bygger hus Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Hjelp! Vi bygger hus Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Hjelp! Vi bygger hus Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet. 

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Hjelp! Vi bygger hus Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Hjelp! Vi bygger hus Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Hjelp! Vi bygger hus Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Hjelp! Vi bygger hus Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Hjelp! Vi bygger hus Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Hjelp! Vi bygger hus Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

«1,5 tonn mørtel pluss vann skal bæres opp til andre etasje»

Hjelp! Vi bygger hus Vegard har tatt fri fra jobben i et par uker for å bidra på husbyggingen. Dermed har håndverkerne fått en ivrig og effektiv hjelper.