«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer. 

Maling av tak og lister går unna med sprøyte.
Maling av tak og lister går unna med sprøyte. Bilde: Vegard Talmoen

Dette er en del av vår serien Hjelp, vi bygger hus, der vi følger familien Talmoen gjennom oppturer og nedturer når de bygger nytt hus i Stavern. Bli bedre kjent med dem her

Etter en lang periode med byggetekniske detaljer, er det nå interiøret som står for tur.  

4. februar 2017:

Klart for nok en skikkelig dugnadshelg, med besøk av venneparet Ruth og Trond. Nina og Markus hentet en del av malingen forrige uke, så nå kunne vi begynne på taket i andre etasje.

Blåfargen til Markus’ rom og den lyse gråfargen «mjødurt», som vi skal ha i mange rom, var også i hus.

Maling på proff sprøyte

Vi startet med å pusse alle taklister. Da det var gjort, gikk vi i gang med takmaling. Vi hadde vært så heldig å få låne en «proff» malingssprøyte av typen malere bruker. Sånt verktøy kan koste opp mot hundre tusen kroner. Det er noe helt annet enn en amatørsprøyte til drøye tusenlappen.

 

Vi plasserte sugerøret ned i en niliters bøtte med den fargen vi skulle ha på listene. Kort tid etter kom det maling ut av sprøyten. Vi regner med at det går med drøye tre liter bare i slangen, så greit å beregne litt ekstra ved bruk av sprøyte. 

Først sprøytet vi en runde på taklistene rundt i rommet: 

For å dekke listene godt, hadde vi satt en skråpensel på et forlengerskaft. Da kunne vi lett stryke over listene for å få en pensel-finish. Det er penere med penselstrøk enn sprøyte-look akkurat på trelister. Hadde det vært isoporlister, ville vi bare latt dem være sprøyta.Da vi var fornøyd med finishen på taklistene, tok vi hele flatene av taket. Da en kvart av taket var sprøytet, rullet vi forsiktig over med en malingsrulle for å dekke jevnt.

Det blir alltid litt mer maling noen steder når man sprøyter, siden strålen overlapper lagene frem og tilbake bortover. Men når malingen først er sprøytet på, er det utrolig deilig å rulle over taket. Da slipper bevegelsen ned i rullebrettet hele tiden. Et soverom på 15 kvadrat klarte vi på kun et kvarters tid!

Blått tak og blå vegger

Med god temperatur i huset, samt at luftavfukteren til Mesterhus står og går, tørket malingen utrolig fort. Etter kun to timer kunne vi kjøre andre og siste strøk på takene på soverommene. I mellomtiden hadde Ruth og Nina også fått rullet taket til Markus med «Himmelblå». Det var stilig med noe annet enn hvitt i taket altså! 

Etter litt tørk på taket til Markus, gikk jentene også i gang med å rulling av veggene til Markus. De skulle bli farget med «Innsjø». I våt tilstand så den først lik ut som taket, men den ble noe mørkere når den tørket.

Ny dugnad helgen etter

Nå hadde vi en pang-helg forrige helg med dugnad og stor fremdrift. Så kom uken med alle de daglige gjøremål og fritidsaktiviteter for barna. Nina jobbet to kvelder denne uken, så da ble det mye logistikk med speider’n til Markus, som skulle kjøres til og fra brannstasjonen i Larvik. På torsdagen var det håndballtrening på Nesjar igjen. Samtidig har vi kun hatt én bil denne uken, da gassvaieren på den gamle hang seg opp på mandag.

Alt i alt, er det rart å se hvor lite fremdrift det er mulig å ha, når helgen hadde vært så topp. Men men, slik er det jo bare. Nå er alt duket for ny dugnadshelg, så da er det bare å brette opp ermene, og gønne på. 

Malin maler rommet sitt med «Bomull».

Ruth og Trond kommer på dugnad, nok en gang. Det er bare helt utrolig at de velger å bruke så mye av sin tid på oss! Vi har tidligere sett at det er disse dugnadshelgene som virkelig skyter fart i prosjektet.

Jentene gjør en kjempejobb med maling i helgen. Deilig å se at rom på rom blir ferdig malt.

 
Nina maler med «Mjødurt» i stua. 

Gå ikke glipp av det ferdige resultatet – meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg alle oppdateringene fra husprosjektet + en rekke andre gode tips og triks for hjem og hage. 

Familien er sponset med maling fra Gjøco, utstyr fra Jordan og interiørkonsulenttjenester fra Happy Homes. 

30 mars 2017

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik finner du riktig type gulv

Ulike gulvtyper har ulike egenskaper, og de forskjellige rommene i boligen stiller ulike krav til gulvet. Her er tipsene som gjør det enklere å finne...

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.