«Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som går i oppløsning»

Hjelp! Vi bygger hus

Med laserpresisjon og finslipt teknikk går Vegard og Nina i gang med fototapetet på Markus’ rom. 

Markus (7) er veldig filminteressert, og Titanic er en stor favoritt.
Markus (7) er veldig filminteressert, og Titanic er en stor favoritt. Bilde: Nina Talmoen

Dette er en del av Vi i Villas serie om Familien Talmoen som bygger hus

Her forteller Vegard om det siste prosjektet – et personlig fototapet!

Mars 2017:

Markus har plukket ut motivet selv. Vi søkte på «Titanic» på Google, og fant et motiv vi kunne bruke. Happy Homes hjalp oss med å finne bildet i høy oppløsning, og bestille fototapet fra MrPerswall/Borge i riktig størrelse. De hjalp oss også med å finne fargene til vegger og tak i resten av rommet, som tar opp farger fra Titanic-motivet.

Da var det bare monteringen igjen. Vi var litt betenkte om vi skulle begi oss ut på dette selv, eller om vi måtte få tak i fagfolk til å utføre akkurat denne ene tapetseringen. I teorien kan vi jo dette fra før, men akkurat dette tapetet blir litt spesielt. Vi får bare ett forsøk.

Lasermåling og presisjon

Når vi åpner rullen for å se på første lengde, kjenner vi at kvaliteten er tykk og fin. Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som har gått i oppløsning etter å ha stått med lim på en stund. De må ha vært tynnere, er vår konklusjon.

Vi leser i bruksanvisningen at fremgangsmåten på denne er lik som det vi har gjort tidligere; rulle lim rett på veggen og så jobbe med tapetlengden til alt stemmer. Den typen som hadde gått i oppløsning hadde hatt en litt annen fremgangsmåte; Der måtte man sette lim på baksiden av tapetet og vente fem minutter. Da vil jo tapetet være gjennomvått, og ting kan nok lettere gå galt.

Heldigvis gjelder ikke det oss, så vi bare setter i gang. Først klipper vi til de tre første lengdene, så de ligger klare. Så ruller vi på tapetlim på veggen. Bredden på rullen er 45 cm, så jeg setter laseren 45 ut fra hjørne. Da vet jeg at vi kun trenger å rulle lim litt over den streken. I tillegg er det ekstremt viktig å få den første lengden helt rett slik at også alle de andre lengdene blir rette etterpå.
 

Motivet til Markus har et slags banner i bunnen. Vi vet at fotlisten kommer 7 cm opp på veggen, så det er greit å få motivet høyt nok. Ved å dra toppen på motivet 3 cm over taklisten vil banneret i bildet treffe godt.

Smart å være to om jobben

Første lengde blir montert på veggen ved at jeg holder i toppen mot tak, og Nina holder lengden lenger ned slik at den ikke klistrer seg fast i veggen. Vi benytter tapetbørste til å presse tapetet inn mot veggen, samt stryke ut luft mellom vegg og tapet.

Se prosessen her: 

Vi sikter hele tiden enden av tapetet mot laserstreken nedover veggen. Vi kan «skli» tapetet litt sidelengs på limet selv om den er festet, så vi klarer å få den i lodd. Når vi omsider er fornøyd med hvordan tapetet ligger, samt at vi ikke kan kjenne noen luftbobler, kan vi gå videre.

 

Nye 45 cm blir målt ut til høyre, laserstreken blir flyttet tilsvarende. Så er det på med lim igjen. Ruller lett hele flaten, og bruker kost akkurat langs taklisten. Veldig viktig å få nok lim akkurat i skjøtene, så ikke tapen slipper der senere.

Hver lengde tar ca 6-8 minutter. Artig å se hvordan motivet av den store båten tar form. Vi er strålende fornøyd med alt av produkter og resultatet:

Den ferdige veggen! Himlingen er målt i en blåfarge fra Happy Homes’ eget fargekart, VH Duggfrisk. Øvrige vegger er malt med fargen VH Innsjø.

Familien er sponset med konsulenttjenester fra interiøreksperter i Happy Homes, og maling fra Gjøco. Fototapet er levert av MrPerswall.no/Borge. 

Gå ikke glipp av utviklingen i de andre rommene i huset – hold deg oppdatert via Vi i villas nyhetsbrev!

7 mars 2017

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Slik unngår du at den nye boligen din rammes av fuktskader

Skal du bygge hus er det helt essensielt å sørge for at arbeidene med dreneringen blir gjort riktig. Hvis ikke kan det koste deg dyrt senere.

Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

Kataloghus vs. arkitekttegnet hus: Slik velger du huset for deg

Å skulle velge hvem som skal designe huset ditt kan være et vanskelig valg. Her får du oversikt over fordelene og ulempene med arkitekttegnede hus og...

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

Slik skriver du en byggesøknad som kommunen godkjenner

Å søke kommunen om å bygge bolig kan ta lang tid og koste mye. Denne guiden viser deg derfor hva du bør gjøre for at prosessen skal gå mest mulig smerte...

Dette må du vite før du kjøper tomt

Å kjøpe tomt og bygge hus kan for mange lønne seg. Men har du ikke oversikt over regelverket kan du fort gå på en kostnadssmell.

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

«På budsjettet vårt stod det to poster – og ingenting imellom»

Familien i «Hjelp! Vi bygger hus» har satt opp budsjett for byggeprosjektet. Men så får de seg en overraskelse.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

Dette måtte familien i "Hjelp! Vi bygger hus" gjøre da de fikk avslag på byggesøknaden

Å søke kommunen om å få bygge bolig er en krevende prosess. Det fikk familien i "Hjelp! Vi bygger hus" erfare.

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

«Nå først så vi hvor stort det kommer til å bli. Og det blir helt...

Da prosessen var i gang på ordentlig, gikk det slag i slag med byggingen av kataloghuset. Nå er huset ferdig utvendig, og innsiden står for tur!

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.