Foto: Leif Magne Flemmen
Foto: Leif Magne Flemmen Bilde: Norsk Hyttelag

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

Hytte

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten. Det vil fortsatt være mulig å skattlegge både bolig og fritidsbolig, men fra 2017 tvinges kommunestyrene til å gjøre et aktivt valg.

– Norsk Hyttelag vil takke regjeringen for at de nå rydder opp i de mange svakhetene i eiendomsskatteloven, sier daglig leder Audun Bringsvor. – Dette er en sak vi har kjempet for i flere år, og vi håper at også lokalpolitikere ser verdien av dette forslaget.

Det var Norsk Hyttelag som i 2014 tok initiativet til et møte med Finansdepartementet hvor svakhetene ved eiendomsskatteloven ble diskutert. I møtet viste Norsk Hyttelag til konkrete eksempler på kommuner som hadde uforholdsmessig store kostnader til taksering av hytter, kommuner som ønsket å differensiere skattesatsen men ble stanset av lovverket samt flere unødvendige konflikter mellom hytteeiere og vertskommune.

– Vi opplevde Finansdepartementet som lydhøre for våre argumenter, sier Audun Bringsvor, som mener at lovendringen har mange fordeler og knapt noen negative sider. – Dette er en god løsning for hyttefolket, samtidig som det gir hyttekommunene økt handlefrihet og et bedre verktøy.

Hva betyr dette for den enkelte hytteeier?

– Det er nok grunn til å tro at de fleste kommuner fortsatt velger å skattlegge hyttene, sier Audun Bringsvor, men nå må dette opp til reell debatt i den enkelte kommune, og hytteskatten blir derfor et bevisst valg foretatt av et folkevalgt organ. Det er uansett et stort fremskritt i forhold til i dag, hvor kommunene gjemmer seg bak en rigid lovgivning.

– Vi er glade for at vi har fått gjennomslag for våre synspunkter i denne saken, sier Norsk Hyttelag, og ønsker samtidig å gi honnør til regjeringen som har fjernet smutthullet i loven som har gitt kraftkommuner mulighet til å gå direkte til 7 promille eiendomsskatt uten hensyn til kravet om maksimalt 2 promille økning fra år til år.

Les også:

Stokkmauren bedre enn sitt rykte

Stokkmauren er mange huseieres store skrekk fordi den har ord på seg for å spise treverk. Feil, sier skadedyrekspert til nyhetsbyrået Newswire.

23. juni 2017
Mer om Hytte

Valgets kvaler

Hytte Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil være best for deg som hytteeier?

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Hytte Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Utedassens beste venn

Hytte I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerk...

Snakk om hvem som skal overta hytta

Hytte Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000 hytter overlates til neste generasjon, viser beregninger gjort av Norsk Hyttelag. Nå ber de deg snakke om hvem som skal overta hytta, slik at generasjonsskiftet ikke ødelegger familiefreden.

7 ting som gjør hytta vinterklar

Hytte En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

La veien gå hvor hen du vil

Hytte Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Hytte Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

Hytte I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Hytte Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

Hytte På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Hytte Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.