Bilde: AMM

Oppussingstips: Forny gipsstukkaturen med ny kopi

Annet om innredning

Puss opp gammel gipsdekor med et nystøp, hos et gipsstøperi, dersom den gamle stukkaturdekoren er skadet.

Å pusse opp gammel stukkatur er fullt mulig. I dag er det mellom 15 og 20 personer som er utdannet gipsmakere i Norge.

─ Jeg er en av dem, sier Pablo Lopez, ved Malermester M. Bratfoss AS, avdeling gipsmakeriet.

Selv er jeg tredje generasjon gipsmaker i familien. Min far kom til Norge direkte fra Chile, og var utdannet gipsmaker og murer fra sitt hjemland. Jeg er vokst opp i Norge, og har lært faget her.

I Chile jobbet min bestefar og far mest med veggpussing i gips. Jeg jobber hovedsakelig med ornamentikk som lages på gipsstøperiet.

─ Når vi skal i gang med å lage avstøp av for eksempel en gammel stukkaturtaklist, bruker vi en del av den originale listen for å støpe ny form.

Vi sørger først for å løsne deler av den gamle listen fra taket i den aktuelle leilighet. Når vi får den hit, restaurerer vi listen, og lager ny form: Til slutt foretar vi et nytt støp av gipslisten og tilpasser lengden etter nye mål. Ny gipslist kan være klar på noen uker, og prisen varierer fra om lag 350 kroner til i underkant av 1500 kroner meteren. Gamle rosetter støper vi også opp igjen.

Les også:

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og...

(saken fortsetter under bildet)

Foto: AMM

─ Som gipsmaker og stukkatør jobber jeg ikke bare med gips. Leire og plastelina og en rekke andre materialer er også en del av min hverdag. Dessuten arbeider jeg med reparasjon av utvendige ornamenter.

Vi lager også vår helt egne design, blant annet peisfronter, relieffer, figurer, engler og søyler.

Akkurat nå jobber jeg med å restaurere gipsornamentikken på en husfasade i Sarpsborg.  

Les også:

Toalettkomfort uten innlagt vann

Toalettkomfort er mulig også på hytter uten innlagt vann. Løsningen ligger i å velge VC fremfor WC.

Det er hektisk aktivitet på gipsmakeriverkstedet om dagen, noe som tyder på at gipsornamentikk fortsatt er populært, mener Pablo Lopez.

Fakta om gipsdekor

  • Rosetter og stukkaturer i taket pryder mange byboliger bygget rundt 1850 ─ 1900 her i landet.
  • Gipsrosetter hadde opprinnelig en praktisk funksjon rundt forrige århundreskifte. Hovedhensikten var å beskytte taket mot brann. Gipsrosett i taket ble derfor  først og fremst montert for å hindre at stearinlysene fra lysekronen skulle antenne taket.
  • I dag har takrosettene i hovedsak en estetisk funksjon. Gammel byboligatmosfære med raus høyde under taket, stukkaturer og rosetter ser ikke ut for å gå av moten.
  • Gipsstøperier bredte raskt om seg i  de store byene i Norge fra midten av 1800-tallet. Den gang var det få som kunne håndverket her til lands, og utenlandsk arbeidskraft ble derfor importert til landet, blant annet italienske gipsstøperhåndverkere. De kunne faget særdeles godt, og sørget for å forme og støpe forseggjorte rosetter og stukkaturlister i nye boliger.
  • Gipsmakerfaget har heldigvis fått fornyet renessanse i Norge de senere år, etter en lang dvale med  fremvekst av funksjonelle boliger.
  • Gips er et gammelt mineral som består av vannholdig kaliumsulfat CaSO4, 2H2O.Vanninnholdet er ca 21 prosent. Gips brytes i gruver store deler av verden.
  • Malmen knuses, renses og oppvarmes til 150 grader slik at vanninnholdet reduseres til ca 4 prosent før den pakkes i sekker klare til bruk.
  • Produksjon av stukkatur som taklister i gips, har siden 1600-tallet vært en del av gipsmakerfaget, og er et unikt kapittel i norsk byggetradisjon.  Gips viste seg dessuten å ha de rette egenskapene, blant annet brannhemmende effekt,  som var nødvendig for å forsegle den innvendige overgangen mellom vegg og tak.

Kilde: Gipsmakeriet

16. januar 2012

Mer om Annet om innredning

Dette bør du kjøpe i januar

Annet om innredning I januar er omtrent alt du finner på salg. Vi gir deg tips om hva du egentlig sparer mest på å kjøpe denne måneden. 

Interiøret vi ikke savner

Annet om innredning Det man syntes var fint for 30 år siden er ikke like populært den dag i dag. Sjekk ut hvilke fire interiørtrender vi håper forblir i fortiden.

Norges vakreste hjem

Annet om innredning BoligPluss kårer Norges vakreste hjem, og nå kan du være med å kåre vinneren av publikumsprisen. Avstemningen avsluttes 15. september.

Fem steg for å få tilbake stuen din

Annet om innredning Har du en rotete stue? Da er du sikkert lysten på å gjennomføre en redningsoperasjon fra rotets klør.

10 tips for et vellykket ryddesjau

Annet om innredning Med et stort hus er det lett å spare på mye. Når rotet føles som en byrde er det på tide å sette seg ned og planlegge en større ryddesjau. Slik blir du...

Interiørapper til iPhone og Android

Annet om innredning Her er interiørappene du bør ha på din iPhone eller Android-telefon.

Blondefrie interiørblogger

Annet om innredning Litt lei av hvitt-på-hvitt, blonder og romantikk? Om shabby chic ikke er stilen for deg finnes det flotte kremfrie interiørblogger med retro-inspirasjon og FARGER!

Glassklare hjem

Annet om innredning Det er en glassklar trend: flere og flere går for løsninger i glass til hjemmet sitt. Men velg riktig type glass.

Skyvedører inn i varmen

Annet om innredning En skyvedør er en klassisk måte å åpne eller stenge av et rom, og en enkel og stilren måte å spare plass på.

Funksjonell glassvegg

Annet om innredning En glassvegg i huset kan vekke kreativiteten hos de fleste.

Vi velger seks favoritter!

Annet om innredning Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til huset.

Nytt og nyttig

Annet om innredning Her er noen smakebiter fra siste tids produktlanseringer.

Nå kan du få TV i speilet

Annet om innredning Nå kan du få TV i speilet. Det åpner for nye muligheter både når det gjelder TV-titting og innredning.

Slik gjemmer du vekk TV-en

Annet om innredning Fjern TV-en fra innredningen uten å fjerne TV-opplevelsen.

Trendy med treningsstudio hjemme

Annet om innredning Treningsstudio hjemme er in, og har du ekstra plass er det kanskje en ide å investere i et treningsstudio hjemme.