Bilde: AMM

Oppussingstips: Forny gipsstukkaturen med ny kopi

Annet om innredning

Puss opp gammel gipsdekor med et nystøp, hos et gipsstøperi, dersom den gamle stukkaturdekoren er skadet.

Å pusse opp gammel stukkatur er fullt mulig. I dag er det mellom 15 og 20 personer som er utdannet gipsmakere i Norge.

─ Jeg er en av dem, sier Pablo Lopez, ved Malermester M. Bratfoss AS, avdeling gipsmakeriet.

Selv er jeg tredje generasjon gipsmaker i familien. Min far kom til Norge direkte fra Chile, og var utdannet gipsmaker og murer fra sitt hjemland. Jeg er vokst opp i Norge, og har lært faget her.

I Chile jobbet min bestefar og far mest med veggpussing i gips. Jeg jobber hovedsakelig med ornamentikk som lages på gipsstøperiet.

─ Når vi skal i gang med å lage avstøp av for eksempel en gammel stukkaturtaklist, bruker vi en del av den originale listen for å støpe ny form.

Vi sørger først for å løsne deler av den gamle listen fra taket i den aktuelle leilighet. Når vi får den hit, restaurerer vi listen, og lager ny form: Til slutt foretar vi et nytt støp av gipslisten og tilpasser lengden etter nye mål. Ny gipslist kan være klar på noen uker, og prisen varierer fra om lag 350 kroner til i underkant av 1500 kroner meteren. Gamle rosetter støper vi også opp igjen.

(saken fortsetter under bildet)

Foto: AMM

─ Som gipsmaker og stukkatør jobber jeg ikke bare med gips. Leire og plastelina og en rekke andre materialer er også en del av min hverdag. Dessuten arbeider jeg med reparasjon av utvendige ornamenter.

Vi lager også vår helt egne design, blant annet peisfronter, relieffer, figurer, engler og søyler.

Akkurat nå jobber jeg med å restaurere gipsornamentikken på en husfasade i Sarpsborg.  

Det er hektisk aktivitet på gipsmakeriverkstedet om dagen, noe som tyder på at gipsornamentikk fortsatt er populært, mener Pablo Lopez.

Fakta om gipsdekor

  • Rosetter og stukkaturer i taket pryder mange byboliger bygget rundt 1850 ─ 1900 her i landet.
  • Gipsrosetter hadde opprinnelig en praktisk funksjon rundt forrige århundreskifte. Hovedhensikten var å beskytte taket mot brann. Gipsrosett i taket ble derfor  først og fremst montert for å hindre at stearinlysene fra lysekronen skulle antenne taket.
  • I dag har takrosettene i hovedsak en estetisk funksjon. Gammel byboligatmosfære med raus høyde under taket, stukkaturer og rosetter ser ikke ut for å gå av moten.
  • Gipsstøperier bredte raskt om seg i  de store byene i Norge fra midten av 1800-tallet. Den gang var det få som kunne håndverket her til lands, og utenlandsk arbeidskraft ble derfor importert til landet, blant annet italienske gipsstøperhåndverkere. De kunne faget særdeles godt, og sørget for å forme og støpe forseggjorte rosetter og stukkaturlister i nye boliger.
  • Gipsmakerfaget har heldigvis fått fornyet renessanse i Norge de senere år, etter en lang dvale med  fremvekst av funksjonelle boliger.
  • Gips er et gammelt mineral som består av vannholdig kaliumsulfat CaSO4, 2H2O.Vanninnholdet er ca 21 prosent. Gips brytes i gruver store deler av verden.
  • Malmen knuses, renses og oppvarmes til 150 grader slik at vanninnholdet reduseres til ca 4 prosent før den pakkes i sekker klare til bruk.
  • Produksjon av stukkatur som taklister i gips, har siden 1600-tallet vært en del av gipsmakerfaget, og er et unikt kapittel i norsk byggetradisjon.  Gips viste seg dessuten å ha de rette egenskapene, blant annet brannhemmende effekt,  som var nødvendig for å forsegle den innvendige overgangen mellom vegg og tak.

Kilde: Gipsmakeriet

16 januar 2012

6 smarte ting du kan bruke en tennisball til

Tennisballer egner seg ikke bare til tennis. De kan brukes til mange nyttige ting i huset.

Interiørapper til iPhone og Android

Her er interiørappene du bør ha på din iPhone eller Android-telefon.

Norges vakreste hjem

BoligPluss kårer Norges vakreste hjem, og nå kan du være med å kåre vinneren av publikumsprisen. Avstemningen avsluttes 15. september.

Trendy med treningsstudio hjemme

Treningsstudio hjemme er in, og har du ekstra plass er det kanskje en ide å investere i et treningsstudio hjemme.

Reparere hull i veggen

Små hull i vegger etter plugger og spiker er best å reparere med litt hurtigsparkel og en stålsparkel.

Sats på personlig boligstyling

Nå som boligsalget går litt tregere store deler av landet er det lurt å satse på personlig boligstyling, for å gjøre boligen din mest mulig attraktiv...

Interiøret vi ikke savner

Det man syntes var fint for 30 år siden er ikke like populært den dag i dag. Sjekk ut hvilke fire interiørtrender vi håper forblir i fortiden.

15 gode flyttetips

Å bytte bolig er ofte mer kaos enn kos. Vi hjelper deg å få kontroll før flyttedagen, slik at du får fikset alt og kommer på plass i ditt nye hjem uten...

Slik valpesikrer du boligen

Valpesikring av boligen beskytter både hjem og valp. Her er noen av tingene du bør tenke på.

Slik blir du kvitt støy i stua

Med noen enkle tiltak kan du redusere støyen i stua - her er ekspertenes tips.

Utstyr til trimrommet

Går du med planer om å lage trimrom, trenger du utstyr til treningen. Her gir vi deg tipsene om hva du trenger for å komme i gang.

Lag ditt eget trimrom

Lag ditt eget trimrom i boligen.

Slik blir fremtidens bolig

−Boligen er det nye statussymbolet i dag, sier Anne Faannessen i Lyssand. Før var det bilen og utdanningen som ble rangert på topp. Dette kommer tydelig...

- Vi bygde eget trimrom i huset!

Elsker du å trene, men har problemer med å få tid til å dra på treningssenteret før eller etter arbeidstid? Gjør som Sofia, lag ditt eget trimrom hjemme...

Vedkurver med lekkert design

Vedkurver trenger ikke være kjedelige, og stues bort i et hjørne. Multifunksjonalitet og design skal omslutte vedkubbene våre i vinter.