Getty Images
Getty Images

Puten din gjemmer mer enn du tror

Barnerom og soverom

Det siste du vil tenke på før du sovner om kvelden, er at sengen din kryr av bittesmå dyr og bakterier. 

Hodeputen og sengen din gjemmer i virkeligheten på mye mer enn du tror.

Michael René, hygieneekspert ved Professeionshøjskolen Metropol i Danmark, forteller til Idényt.dk om et hav av organismer og bakterier som lever trygt mens du sover.

– Når du sover, skiller du ut fett, svette og hud som setter seg i puta og sengen din. Dette fungerer som mat for støvmidd som lever i senga, sengetøyet og gulvtepper. 

Et eget liv i sengen

Støvmidden vokser seg større og større, og formerer seg raskt gjennom natten. Har du i tillegg tørr hodebunn, gir du fra deg ekstra mye fôr til de små organismene. 

De fleste svetter mest i løpet av natten, og væsken er rene godteriet for bakterier.

Les også:

Denne familien har Mummihuset i hagen

I hagen til Tina og Tore Lindgjerdet står det et ganske så uvanlig lekehus – nemlig Mummihuset. Sammen med to små døtre har de bygget det helt selv.

Blant annet Colibakterien, som lever best i varme og fuktige klimaer, går i dvale når du forlater sengen din om morgenen. Når kvelden nærmer seg, våkner den og er klar for mer mat.

Er du glad i puten din? Da bør du ta bedre vare på den! Foto: Getty Images

Lukter puten din?

Hodeputen og sengen din har ikke godt av de ubudne gjestene, og det kan derfor være en god idé å undersøke eventuelle skader.

Michael René har skrevet boken "Håndbok i praktisk hjelp" hvor han anbefaler at man lukter på hodeputen sin. Lukter puten din litt sterkt kan det være et tegn på at fettet i tekstilen har utviklet seg til fettoxidation, og dermed ligget der for lenge. 

Vask puten hver måned

For å unngå lukt og smådyr bør du vaske sengetøyet ditt én gang i uken og minst én gang hver 14. dag.

Det anbefales i tillegg at man støvsuger sengen hver gang man bytter sengetøy for å fjerne alt bakteriene kan sette seg på.

Les også:

Planlegg hagen NÅ!

Høst og vinter er tiden for å planlegge hagen. Slik kommer du i gang.

Når det gjelder lufting, bør man slenge dyner og puter over kanten av vinduet cirka en gang i måneden, mens soverommet bør luftes 2-3 ganger om dagen.

Luftingen vil føre til at fuktigheten synker, og vil gjøre levevilkårene til støvmidden vanskeligere. På den måten stopper du formeringen, og får et renere og sunnere soverom.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27. januar 2016

Mer om Barnerom og soverom
Gulvbord på veggen bak senga gir et lunt og stilig uttrykk.
Annonsørinnhold

Inspirasjon til soverommet: gulv på veggen!

Barnerom og soverom Interiørtrendene er i endring, og nå går vi over til en mørkere palett som passer perfekt til høsten. Gjør soverommet ditt enda mer personlig med disse tipsene!

Handy far bygde toetasjers seng til prinsesse (3)

Barnerom og soverom Da Tuva Marie (3) trengte ny seng, ville faren lage en seng utenom det vanlige. Så han bygget en toetasjers prinsesseseng med trapp og balkong til...

IKEA-hack: 7 personer i 1 seng

Barnerom og soverom For at både foreldrene og de fem barna skulle få sove godt, laget Elisabeth like godt en smart seng som rommer hele familien!

Slik har du aldri skiftet på senga før

Barnerom og soverom Synes du det vanligvis er knotete å skifte på senga? Da må du prøve burrito-metoden.

Denne sengen kan du bygge selv

Barnerom og soverom Er du av den handy typen, kan du enkelt bygge din egen seng av kjøkkenskap fra Ikea. Du får masse oppbevaringsplass under og på siden av sengen. Og du...

Forny soverommet med en sengegavl

Barnerom og soverom Ønsker du forandring på soverommet, og liker hurtige interiørløsninger du kan få til selv? Da kan et nytt hodegjerde være midt i blinken. Her viser vi...

Aldri har det vært så vanskelig å legge på et laken!

Barnerom og soverom Formsydde laken kan være geniale, men det kan være en kamp å få satt dem på!

Slik velger du riktig madrass

Barnerom og soverom Vet du hvordan du velger riktig madrass? Rust deg med våre råd før du går i butikken.

Soverom i ulike stiler

Barnerom og soverom Er du på jakt etter inspirasjon til innredningen av soverommet, finner du det her.

Lekne lamper til barnerommet

Barnerom og soverom På jakt etter spreke lamper til barnerommet?

Soverom i haremstil

Barnerom og soverom Røde vegger og tapeter med velurmønster Gull, prismer og brokade? Tør du? Kan jeg male over gammel oljemaling?

Morsomt til barnerommet

Barnerom og soverom Barnerommet er det værelset i huset hvor det virkelig er lov å hente frem det lekne og sprelske i interiøret.

Nytt rom til 4-årsdagen

Barnerom og soverom Til 4-årsdagen fikk Siri sitt eget rosa rom - et ekte prinsesserom.