Getty Images
Getty Images

Puten din gjemmer mer enn du tror

Barnerom og soverom

Det siste du vil tenke på før du sovner om kvelden, er at sengen din kryr av bittesmå dyr og bakterier. 

Hodeputen og sengen din gjemmer i virkeligheten på mye mer enn du tror.

Michael René, hygieneekspert ved Professeionshøjskolen Metropol i Danmark, forteller til Idényt.dk om et hav av organismer og bakterier som lever trygt mens du sover.

– Når du sover, skiller du ut fett, svette og hud som setter seg i puta og sengen din. Dette fungerer som mat for støvmidd som lever i senga, sengetøyet og gulvtepper. 

Et eget liv i sengen

Støvmidden vokser seg større og større, og formerer seg raskt gjennom natten. Har du i tillegg tørr hodebunn, gir du fra deg ekstra mye fôr til de små organismene. 

De fleste svetter mest i løpet av natten, og væsken er rene godteriet for bakterier.

Blant annet Colibakterien, som lever best i varme og fuktige klimaer, går i dvale når du forlater sengen din om morgenen. Når kvelden nærmer seg, våkner den og er klar for mer mat.

Er du glad i puten din? Da bør du ta bedre vare på den! Foto: Getty Images

Lukter puten din?

Hodeputen og sengen din har ikke godt av de ubudne gjestene, og det kan derfor være en god idé å undersøke eventuelle skader.

Michael René har skrevet boken "Håndbok i praktisk hjelp" hvor han anbefaler at man lukter på hodeputen sin. Lukter puten din litt sterkt kan det være et tegn på at fettet i tekstilen har utviklet seg til fettoxidation, og dermed ligget der for lenge. 

Vask puten hver måned

For å unngå lukt og smådyr bør du vaske sengetøyet ditt én gang i uken og minst én gang hver 14. dag.

Det anbefales i tillegg at man støvsuger sengen hver gang man bytter sengetøy for å fjerne alt bakteriene kan sette seg på.

Når det gjelder lufting, bør man slenge dyner og puter over kanten av vinduet cirka en gang i måneden, mens soverommet bør luftes 2-3 ganger om dagen.

Luftingen vil føre til at fuktigheten synker, og vil gjøre levevilkårene til støvmidden vanskeligere. På den måten stopper du formeringen, og får et renere og sunnere soverom.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27. januar 2016
Mer om Barnerom og soverom

Aldri har det vært så vanskelig å legge på et laken!

Barnerom og soverom Formsydde laken kan være geniale, men det kan være en kamp å få satt dem på! 

Madrasser: Sov godt på riktig madrass

Barnerom og soverom En god natts søvn på en god madrass er nødvendig for å kunne fungere optimalt. Soverommets farger og ikke minst sengen og madrassen bidrar til å gi deg...

Ole Brumms hule

Barnerom og soverom Familien ønsket å lage et ”annerledesrom” til de to barna på 4 og 6 år. Drømmen var et aktivitetsrom med muligheter til å klatre, slynge seg i liane og...

Gulvbord på veggen bak senga gir et lunt og stilig uttrykk.
Annonsørinnhold

Inspirasjon til soverommet: gulv på veggen!

Barnerom og soverom Interiørtrendene er i endring, og nå går vi over til en mørkere palett som passer perfekt til høsten. Gjør soverommet ditt enda mer personlig med disse tipsene!

Tre smarte tips til barnerommet

Barnerom og soverom Nordmenn bruker mye tid og penger på å pusse opp barnerommene. Og det er ikke så rart, det er vel få rom vi tør å utfolde oss like mye som på et barnero...

Jeg bygde et tenåringsrom

Barnerom og soverom Skaperkraften fortsetter å koke rundt om i landet. Her viser Jessica Hultén hvordan hun får plass til sovehems og sofa til tenåringen som ville ha mer...

Lag din egen sengegavl

Barnerom og soverom Slik lager du en sengegavl som frisker opp soverommet ditt.

Slik velger du riktig madrass

Barnerom og soverom Vet du hvordan du velger riktig madrass? Rust deg med våre råd før du går i butikken.

10 tips til deg som skal innrede et rom til to

Barnerom og soverom Barn vil alltid ha godt av å dele rom med søsken, men det vil nødvendigvis ikke foregå i stillhet. Her er ti råd du bør ta med i planleggingen hvis du...

Velg riktig madrass

Barnerom og soverom Vi tilbringer 1/3 av livet på madrassen. Det er mer enn vi tilbringer på jobben i løpet av et helt liv. Tenk over hvor mye man gjør for arbeidsmiljøet, kanskje er det på tide at kroppen får like god behandling om natten?

Soverom i haremstil

Barnerom og soverom Røde vegger og tapeter med velurmønster Gull, prismer og brokade? Tør du? Kan jeg male over gammel oljemaling?

Denne sengen kan du bygge selv

Barnerom og soverom Er du av den handy typen, kan du enkelt bygge din egen seng av kjøkkenskap fra Ikea. Du får masse oppbevaringsplass under og på siden av sengen. Og du...

Slik rengjør du madrassen din

Barnerom og soverom Syns du at den elskede madrassen din har begynt å lukte? Med dette enkle trikset vil den føles som ny på en halvtime!

10 ideer til barnerommet

Barnerom og soverom Til barna velger vi lekne løsninger og fine, fargerike ting. Her er noen tips til hvordan du innreder rommet til familiens kreative rotekopp.

Morsomt til barnerommet

Barnerom og soverom Barnerommet er det værelset i huset hvor det virkelig er lov å hente frem det lekne og sprelske i interiøret.