Bilde: Colourbox

Sjekkliste for soveromsavdelingen

Barnerom og soverom

Soverommene er de værelsene vi tilbringer mest tid i. Dekker de behovene dine?Selv om det meste av tiden vi bruker på soverommene går bort i søvn, er det en del ting som skal stemme også her, ikke minst med tanke på sikkerhet og velvære. Nedenfor har vi listet opp noen av de tingene du bør være obs på under visningen når du skal vurdere soveromsavdelingen.

Soverom
• Hvordan er rømningsveien i soveromsavdelingen? Er det praktisk mulig å komme seg ut av vinduer i tilfelle brann? Kan man komme til med stige om soverommene befinner seg i toppetasjen?
• I mange hus er soverommene plassert i den øverste etasjen. Hvis det er skråtak i rommet, blir det lett veldig varmt i rommet når sola står på. Se også på luftemulighetene. Er det mulig å sette opp vinduet og lufte sengeklærne om man ønsker det?
• Hvor god skapplass er det på soverommene? Normen tilsier at det skal være minst én meter skapplass per seng på gulv. På hovedsoverommet skal det være to meter med skap, skyvedørsgarderobe eller lignede. Har du selv behov for mer enn det normen tilsier, må du ta det med i vurderingen når du ser på soverommene.
• Tenk også gjennom plasseringen av foreldresoverommet i forhold til barneværelset. Det er et pluss om de ligger vegg i vegg. Hvis det er langt mellom rommene, kan det være at spedbarnsforeldre må vente lenger med å plassere barna på eget rom.
• Flere voksne ønsker å ha to separate, frittstående senger, fremfor dobbeltseng. Vurder om rommet gir denne muligheten.
• Er overflatene i rommet enkle å vedlikeholde? Sengetøy skaper mye støv. Vedlikeholdsvennlige overflater forenkler rengjøringen.


Gang
Se på romdisponeringen. Er det dødarealer som ikke brukes til noe? Døde gangarealer er dårlig planløsning. Vurder om du kan bruke slike dødarealer, f.eks. til kontorkrok, minibibliotek, hobbyhjørne eller ekstra skapplass, eller om de vil stå uutnyttet.

Trapperom
Er trappa god å gå i for barn, eldre eller funksjonshemmede? En trapp med rette løp er bedre å gå i enn en svingtrapp. Knirker trappa? Litt knirk kan for noen være sjarmerende, mens det for mange er et irritasjonsmoment. En trapp som knirker må i mange tilfeller demonteres for å få bort knirken, og det er en kostbar sak.

Loft
Stikk hodet opp på loftet og se og lukt hvordan det er der oppe. Er det ikke tilgang til loftet, er det en forskriftsmangel, for det skal være slukkemuligheter i tilfelle brann. Ser loftet tørt og fint ut og lukter greit, kan du støtte deg til takstrapporten, for takstmannen skal ha vært på loftet loftet og gjort sin evaluering i forhold til lufting, skader osv.
23 oktober 2008

Slik påvirker fargene på soverommet søvnen

Noen farger virker beroligende, mens andre har motsatt effekt og bør unngås på soverommet. Men det viktigste å ha det mørkt, mener søvnekspert.

Slik har du aldri skiftet på senga før

Synes du det vanligvis er knotete å skifte på senga? Da må du prøve burrito-metoden.

Denne sengen kan du bygge selv

Er du av den handy typen, kan du enkelt bygge din egen seng av kjøkkenskap fra Ikea. Du får masse oppbevaringsplass under og på siden av sengen. Og du...

10 tips til deg som skal innrede et rom til to

Barn vil alltid ha godt av å dele rom med søsken, men det vil nødvendigvis ikke foregå i stillhet. Her er ti råd du bør ta med i planleggingen hvis du...

Puten din gjemmer mer enn du tror

Det siste du vil tenke på før du sovner om kvelden, er at sengen din kryr av bittesmå dyr og bakterier.

Forny soverommet med en sengegavl

Ønsker du forandring på soverommet, og liker hurtige interiørløsninger du kan få til selv? Da kan et nytt hodegjerde være midt i blinken. Her viser vi...

I disse 12 sengene vil du sove som en stein

Vi tilbringer en stor andel av livet i sengen - her er 12 senger vi tror du vil sove godt i!

10 ideer til barnerommet

Til barna velger vi lekne løsninger og fine, fargerike ting. Her er noen tips til hvordan du innreder rommet til familiens kreative rotekopp.

Jeg bygde et tenåringsrom

Skaperkraften fortsetter å koke rundt om i landet. Her viser Jessica Hultén hvordan hun får plass til sovehems og sofa til tenåringen som ville ha mer...

Slik velger du riktig madrass

Vet du hvordan du velger riktig madrass? Rust deg med våre råd før du går i butikken.

Madrasser: Sov godt på riktig madrass

En god natts søvn på en god madrass er nødvendig for å kunne fungere optimalt. Soverommets farger og ikke minst sengen og madrassen bidrar til å gi deg...

Soverom i ulike stiler

Er du på jakt etter inspirasjon til innredningen av soverommet, finner du det her.

Lekne lamper til barnerommet

På jakt etter spreke lamper til barnerommet?

Soverom i haremstil

Røde vegger og tapeter med velurmønster Gull, prismer og brokade? Tør du? Kan jeg male over gammel oljemaling?

Morsomt til barnerommet

Barnerommet er det værelset i huset hvor det virkelig er lov å hente frem det lekne og sprelske i interiøret.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no