Bilde: Produsentene

Guide til belysning: 7 typer lamper

Belysning

Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene.

1. Taklampen

Taklampen finnes i de fleste norske hjem, og kalles også for en pendel. 

– Du har to typer å velge mellom: Enten en som lyser i alle retninger, eller en med skjerm som lyser nedover, for eksempel på et spisebord, forklarer Morten Pedersen.

Vetro pendel fra Bolia, kr 1899.

Han mener at en lampe med skjerm er mest funksjonell over spisebordet, siden fokuset bør være på det som skjer på bordet. 

– Om du har en lampe som lyser overalt, trekkes øynene mot det lyseste punktet. Lys i øynene kan være et forstyrrende element, og kan gjøre at rommet føles mørkere enn det er, siden øyet trekker seg sammen når lys treffer det.

Lysdesigneren foreslår at du heller bruker taklamper uten skjerm i et hjørne, i en trappegang eller over en sofa, hvor lampen kan fungere mer som et dekorasjonselement enn en praktisk lampe. 

2. Lyskjeder

– Dette gir et dekorativt lys. Lyskjeder kan du for eksempel henge over en stol, et klesstativ eller vindu. Du kan bruke dem til møblering eller la dem henge i en hylle. Det er et veldig flyttbart lys som pynter opp og skaper stemning, sier Morten Pedersen.

Deli lysslynge med LED-pærer, kr 129. Fra Rusta.

Han mener også det er viktig å være bevisst brannfaren, særlig om lyskjedene har halogenlamper i stedet for led-lys.

Og selv led-lamper kan bli varme, så vær forsiktig med å legge dem inntil lett brennbare materialer.

3. Vegglampen

– Vegglamper er ofte litt vanskelige å plassere. Siden de skrus fast i veggen, blir de rimelig permanente, og vi nordmenn pusser jo opp eller ommøblerer nokså hyppig. Du bør med andre ord planlegge bruken av rommet og hvordan møbleringen skal være før du monterer opp en vegglampe, sier Morten Pedersen. 

Ballon LED-vegglampe fra Herstal, kr 1299.

Lysdesigneren anbefaler vegglamper med ledning i stedet for å montere dem til et lampepunkt, siden de da blir lettere å flytte på. 

Vegglamper lyser enten rett ned, eller både ned og opp i taket. 

– Du kan for eksempel ha to vegglamper på hver sin side av dobbeltsenga, eller en over kjøkkenbenken der du står og kutter opp salat. En vegglampe med arm ved siden av sofaen kan trekkes ned dersom du ønsker å lese. Velger du en vegglampe med ekstra lang arm, kan den trekkes ut og fungere i flere soner i rommet, sier Morten Pedersen. 

4. Downlights

Disse innfelte taklysene lyser ned, og egner seg som generell belysning i huset.

Junistar Exclusive fra SG, koster ca. kr 800. 

– De settes ofte opp i et rigid mønster med 60 cm mellomrom, men vurder om du trenger downlights overalt. De bør brukes bevisst, så tenk etter hvor du trenger lys: Hvor skal du lese? Hvor skal det fine maleriet henge? Trenger du virkelig en lampe som lyser rett ned på gulvet? Downlights er fine som belysning til hjørner og vegger – dette får rommet til å virke større, sier lysdesigner Morten Pedersen. 

– Plasser gjerne downlights tett inntil veggen. Da får de større effekt. Når lyset treffer veggen, reflekteres det ut i rommet, forklarer Pedersen.

5. Bordlampen

Bordlampen i metallfinish heter Cima og koster kr 977. Fra  Broste Copenhagen.

– En bordlampe kan være et dekorativt innslag på et lite kafébord, i en bokhylle eller på gulvet. Hvis du vil ha en mer funksjonell lampe, bør du velge en med skjerm, slik at du kan lyse opp for eksempel en bok. En slik bordlampe kan gjerne plasseres på et sidebord til sofaen, foreslår lysdesigner Morten Pedersen.  

6. Lyslist

Disse listene er fine å bruke inni bokhyller, eller i en nisje i veggen.

– Lyslister gir også en fin effekt under et baderomsmøbel eller langs en vegg. De tar seg også godt ut bak sengegavlen, bare vær oppmerksom på at det kan skape store skygger. Lyslisten er en belysning som ikke forstyrrer, siden du ikke ser lyskilden.

– En lyslist kan være både funksjonell og dekorativ, og gir dybde til rommet. Du kan bygge lys inn i en konstruksjon, eller teipe fast lysstrips i et møbel, foreslår Morten Pedersen. 

7. Stålampen

– En stålampe har mye av den samme funksjonen som en bordlampe, bare at den står på gulvet. Den er god å ha ved siden av lenestolen, eller ved siden av senga. Da slipper du å montere leselamper på veggen, og du får også hele nattbordet fritt til andre ting, tipser Morten Pedersen. 

– Ellers er det nok mange norske hjem som har den klassiske stålampen som lyser opp i taket, og dermed gir generelt lys til rommet – ofte med en leselampe nederst i tillegg. Denne er kanskje ikke så stilig, men den er veldig praktisk, siden veldig få nye boliger faktisk bygges med lyspunkter i taket, mener lysdesigneren.

 

14 oktober 2015

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Led an med LED

Led an med LED-lys i hjemmet. Mulighetene er mange og fordelene likeså.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Gjør innetilværelsen lysere

Nå som kveldene blir tidligere mørke er det lurt å vurdere nye belysningsløsninger til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Downlights - mulige brannfeller?

Salget av innebygde lys i taket øker, og vi installerer dem gjerne selv. Men lysene kan være brannfeller dersom de feilmonteres, advarer eksperter.

Trendy taklamper

Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

God stemning med riktig belysning

Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Sats på stemningsfull belysning

I disse mørke tider er det lurt å vurdere nye innebelysning til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Lysbrytere med stil

Lysbrytere med stil kan heve interiørdesignet i boligen din.

Taklamper som er stilige

Taklamper kan gjøre mye i et rom. Sjekk ut disse stilige taklampene og la deg insipirere!

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Ulike lyskilder

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...