Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.


God belysning i stua er krevende, for belysningen her skal fylle mange forskjellige funksjoner. Lyset skal gjøre det koselig å oppholde seg i stua, noe som taler for stemningsbelysning. Men samtidig må det også finnes tilstrekkelig lys til de ulike bruksområdene for stua.

Et godt arbeidslys er viktig om du vil drive med håndarbeid eller løse sudoku. Kunst og planter skal kanskje belyses, og lesekroken bør ha godt leselys. Over salongbordet bør det gjerne være lys, og har du en spiseplass i stua, skal også denne belyses.

På dagtid er dog dagslys det aller beste lyset.

– Bruk dagslys i stedet for kunstig lys, både som allmennbelysning og arbeidslys, anbefaler Lyskultur, norsk kunnskapssenter for lys.

Utnytt det naturlige lyset
For å få full nytte av dagslyset, kan du ta noen grep for å bedre effekten av lyset. Mørke flater stjeler mye av lyset, enten det er vegger, tepper eller gardiner. Velg derfor lyse flater og tekstiler for å optimere effekten av dagslyset.

Husk også at vindusomrammingen har mye å si for lyset.

– Velg lyse farger på vinduskarmer, rammer og utforinger, samt på vegger som reflekterer dagslyset, råder Lyskultur, som også anbefaler deg å velge lyse gardiner eller persienner som kan trekkes helt opp.

God atmosfære med riktig lys
Om kvelden er god bruk av lamper og andre lyskilder viktig for atmosfæren i stua. Dette oppnår du ved en gjennomtenkt belysningplan. Tenk på hvordan du ønsker å bruke rommet, hvilke funksjoner det skal fylle, og hva du ønsker å understreke i rommet, og velg belysningen ut fra dette.

Maksimalisme: Lyset er en del av interiøret, men ikke alltid like utpreget som med denne lampen.

 

– Til lesing og håndarbeid bør man ha direkte rettet lys fra gulv-, bord og/eller vegglamper, anbefaler Lyskultur.

For å skape en god stemning i rommet, kan du gjerne bruke lys fra forskjellige typer lamper i forskjellig høyde. Lys på kunst, reoler, frukt og planter vil også bidra til å skape liv i stua. Alle lamper behøver heller ikke være tent samtidig – bruk lyset aktivt til å skape ulike atmosfærer til ulike tider.

Unngå mørke hjørner
Også på kveldstid er det nyttig å utnytte lyset optimalt. De lyse flatene som reflekterer dagslyset, vil selvsagt også reflektere lyset fra lampene. I tillegg vil utformingen av både lamper og skjerm ha mye å si for lysspredningen.

– Lamper med gjennomsiktige skjermer fordeler lyset godt slik at man unngår mørke hjørner og kroker.

Riktig fargegjengivelse
Ulike former for lyskilder gir ulike fargegjengivelser.

– Bruk glødepærer eller halogenpærer når det er viktig at fargene gjengis riktig, for eksempel over sofabordet og ved lenestolen.

Dersom du har et spisebord i stua, er glødelamper eller halogenlys å foretrekke også der.

– En eller flere pendler med glødelamper eller halogenlys ca 50-60 cm over spisebordet gir en god belysning og gjør det hyggelig å sitte sammen rundt bordet. Belysningen er fleksibel hvis pendlene kan heves eller sitter i en strømskinne i taket.

Husk dog at glødepærer snart vil fases ut fullstendig. Fra 2013 vil det bare være lysrør, halogen-, LED– og sparepærer å finne i butikkene.

Kilder: Lyskultur, Enova