Belysning skaper stemning

Belysning

Lyset skal skape stemning, gi et trivelig miljø og gode lysforhold. Samtidig skal belysningen være økonomisk.

Det tilbys mange alternative lyskilder på markedet, fra allmennbelysning til rene dekorasjonslys. Alle med det til felles at man kan møblere med lyset og skape mange stemninger og en lun og trivelig atmosfære.

Belysningen kan ha tre funksjoner. Allmennbelysning gir en jevn, skyggeløs belysning. Som oftest en taklampe eller stor gulvlampe med opplys. I rom som bad og kjøkken brukes også lysrør og kompaktlysrør. Arbeidslys må til for å lese, sy og drive hobbyer. Det finnes en rekke plassbelysningslamper både for lyspærer, halogenpærer, lysrør og sparepærer.

Dekorasjonslys, for å belyse gjenstander eller dekorative i seg selv, for eksempel halogenspotlamper, vegglampetter, bordlampetter osv.

Halogenbelysning – moderne og effektfull
Dette er lyskilder som har fått stort anvendelsesområde de siste årene, og som har mange bruksområder, spesielt innen effektbelysning. Det finnes et utvalg av små og elegante armaturer for halogenlyskildene. Du kan velge mellom smal- og bredstrålere og en mengde wattstyrker.

Halogenlys kan også dempes, og ved bruk av for eksempel flere spoter kan du skape fine lys og skyggevirkninger. Halogen-lyskilder har UV-STOP glass som hindrer at belyste gjenstander blekner. Halogen-lampene har levetid inntil 4000 timer. Benytt halogenbelysning for å fremheve gjenstander, materialer og farger samt skape spennende lys- og skyggeeffekter.

Sparelamper - en lønnsom belysning
Sparelamper er ikke stort større enn en vanlig lyspære. De finnes med både stor og liten sokkel og kan benyttes i de aller fleste armaturer. Sparelamper gir et varmt glødelampelignende lys. De har levetider opptil 15.000 timer, og sparer inntil 80% strøm sammenlignet med de vanlige glødelampene. I stedet for en 60W vanlig lyspære kan du bruke en 11W sparelampe å få like mye lys.

Bruk sparelamper der du ønsker at:
- Lyset skal stå på over lengre tid.
- Har problemer med å komme til for å skifte lyskilden.
- Trenger godt lys, men ikke ønsker varme fra lyskilden.
- Ønsker å belyse varmeømfintlige gjenstander.
- Rett og slett ønsker å spare strøm.
- Trenger godt utelys.

Dekorasjonsbelysning
Dekorasjonsbelysning skaper stemning og det finnes et utall av dekorative lyspærer. De kan benyttes alle steder der du ønsker litt spesiell belysning. Pærene finnes i mange forskjellige former, farger og størrelser. Generelt gir klare lyspærer mer lysglans enn matte.

Fargede lyspærer gir stemningsfull, dempet belysning. Pærer med spesiell form – vridde, med bøyd spiss eller flimrende lys, er dekorative i armaturer med glasskjermer eller der lyskilden er synlig. Det finnes også topp-forspeglede lyspærer som gir indirekte belysning i spesielle armaturer.

Spot-pærer brukes der du ønsker å dirigere lyset i en spesiell retning. Dekorasjons-lamper har levetider inntil 1500 timer.

I taket gir vanlige matte eller klare lyspærer godt lys. I lampetter brukes gjerne mignon, krone eller illum. Krystallmignon er dekorative der lyskilden er synlig. Husk at en 60W lyspære også gir 60W varme. Dette kan du nyte godt av! Husk ellers at kraftig lys opp i et lyst tak gir dagslys-virkning, mens mørke vegger sluker lyset.

Kilde: MAXBO - Bygg&Interiør håndboken 2000-2001

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Innendørs belysning i boligen

Utfordringene med å belyse boligen innendørs er mange. Man ønsker at resultatet skal bli estetisk og delikat, samtidig som at det skal tilpasses ethvert...

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Stort og ruvende til stua

Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Den viktige belysningen

Med lange, mørke kvelder merker vi fort hvor viktig lyset er. Belysningen preger både oss og interiøret. Så hvorfor bryr vi oss så lite om det?

Lysende gaveideer

Tom for gaveideer til jul? Her er tre lysende gaveideer.

Lure lampetips

Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no