Belysning skaper stemning

Belysning

Lyset skal skape stemning, gi et trivelig miljø og gode lysforhold. Samtidig skal belysningen være økonomisk.

Det tilbys mange alternative lyskilder på markedet, fra allmennbelysning til rene dekorasjonslys. Alle med det til felles at man kan møblere med lyset og skape mange stemninger og en lun og trivelig atmosfære.

Belysningen kan ha tre funksjoner. Allmennbelysning gir en jevn, skyggeløs belysning. Som oftest en taklampe eller stor gulvlampe med opplys. I rom som bad og kjøkken brukes også lysrør og kompaktlysrør. Arbeidslys må til for å lese, sy og drive hobbyer. Det finnes en rekke plassbelysningslamper både for lyspærer, halogenpærer, lysrør og sparepærer.

Dekorasjonslys, for å belyse gjenstander eller dekorative i seg selv, for eksempel halogenspotlamper, vegglampetter, bordlampetter osv.

Halogenbelysning – moderne og effektfull
Dette er lyskilder som har fått stort anvendelsesområde de siste årene, og som har mange bruksområder, spesielt innen effektbelysning. Det finnes et utvalg av små og elegante armaturer for halogenlyskildene. Du kan velge mellom smal- og bredstrålere og en mengde wattstyrker.

Halogenlys kan også dempes, og ved bruk av for eksempel flere spoter kan du skape fine lys og skyggevirkninger. Halogen-lyskilder har UV-STOP glass som hindrer at belyste gjenstander blekner. Halogen-lampene har levetid inntil 4000 timer. Benytt halogenbelysning for å fremheve gjenstander, materialer og farger samt skape spennende lys- og skyggeeffekter.

Sparelamper - en lønnsom belysning
Sparelamper er ikke stort større enn en vanlig lyspære. De finnes med både stor og liten sokkel og kan benyttes i de aller fleste armaturer. Sparelamper gir et varmt glødelampelignende lys. De har levetider opptil 15.000 timer, og sparer inntil 80% strøm sammenlignet med de vanlige glødelampene. I stedet for en 60W vanlig lyspære kan du bruke en 11W sparelampe å få like mye lys.

Bruk sparelamper der du ønsker at:
- Lyset skal stå på over lengre tid.
- Har problemer med å komme til for å skifte lyskilden.
- Trenger godt lys, men ikke ønsker varme fra lyskilden.
- Ønsker å belyse varmeømfintlige gjenstander.
- Rett og slett ønsker å spare strøm.
- Trenger godt utelys.

Dekorasjonsbelysning
Dekorasjonsbelysning skaper stemning og det finnes et utall av dekorative lyspærer. De kan benyttes alle steder der du ønsker litt spesiell belysning. Pærene finnes i mange forskjellige former, farger og størrelser. Generelt gir klare lyspærer mer lysglans enn matte.

Fargede lyspærer gir stemningsfull, dempet belysning. Pærer med spesiell form – vridde, med bøyd spiss eller flimrende lys, er dekorative i armaturer med glasskjermer eller der lyskilden er synlig. Det finnes også topp-forspeglede lyspærer som gir indirekte belysning i spesielle armaturer.

Spot-pærer brukes der du ønsker å dirigere lyset i en spesiell retning. Dekorasjons-lamper har levetider inntil 1500 timer.

I taket gir vanlige matte eller klare lyspærer godt lys. I lampetter brukes gjerne mignon, krone eller illum. Krystallmignon er dekorative der lyskilden er synlig. Husk at en 60W lyspære også gir 60W varme. Dette kan du nyte godt av! Husk ellers at kraftig lys opp i et lyst tak gir dagslys-virkning, mens mørke vegger sluker lyset.

Kilde: MAXBO - Bygg&Interiør håndboken 2000-2001

Les også:

Nå slukkes lyset for glødepæren

Nå er det slutt for lyspæren slik du en gang kjente den. Moderne, langvarige og opp til fem ganger så energieffektive alternativer står i kø. Hvilke...

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008
Mer om Belysning

Lampen du ikke har sett maken til

Belysning Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil. 

Led an med LED

Belysning Led an med LED-lys i hjemmet. Mulighetene er mange og fordelene likeså.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Gjør innetilværelsen lysere

Belysning Nå som  kveldene blir tidligere mørke er det  lurt å vurdere nye belysningsløsninger  til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Downlights - mulige brannfeller?

Belysning Salget av innebygde lys i taket øker, og vi installerer dem gjerne selv. Men lysene kan være brannfeller dersom de feilmonteres, advarer eksperter.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom. Vi skal ta for oss noen praktiske elementer innen belysning, og samtidig krydre opp med noen tøffe nyheter på lampefronten.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Belysning Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Sats på stemningsfull belysning

Belysning I disse mørke tider er det lurt å vurdere nye innebelysning til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Lysbrytere med stil

Belysning Lysbrytere med stil kan heve interiørdesignet i boligen din.

Taklamper som er stilige

Belysning Taklamper kan gjøre mye i et rom. Sjekk ut disse stilige taklampene og la deg insipirere!

IKEA tilbakekaller lamper

Belysning Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Ulike lyskilder

Belysning Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Belysning Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no