Bilde: A. Johnsen

Den viktige belysningen

Belysning

Med lange, mørke kvelder merker vi fort hvor viktig lyset er. Belysningen preger både oss og interiøret. Så hvorfor bryr vi oss så lite om det?

- De fleste begynner med å se på lamper, jeg begynner i andre enden, sier Lorang Brendløkken. Han er lysplanlegger og daglig leder i Hamar Elektro og Lysdesign, og er mer opptatt av lys enn de fleste.

- Hva skal det belyse og hvordan skal lyset virke? Hvilket miljø er vi ute etter? Dette er de første spørsmålene jeg stiller meg, forteller Brendløkken. - Deretter velger jeg lyskilde i forhold til lysform. Skal det være halogenpærer, kan jeg bruke sparepærer osv? Så tenker jeg på hvor lyskilden kan plasseres, og helt til slutt velger jeg lampen.

Stemning og miljø

De fleste av oss har ulike miljøer i en og samme stue. I en del av stua står fjernsynet, i en annen del har vi salongen. Kanskje står det en spisestue der også, eller et skatoll hvor vi har hjemmekontoret.
- Alle disse miljøene krever forskjellige stemninger til forskjellig tid, sier Brendløkken.

Han opplever at mange glemmer belysningen som et element i planleggingen.
- Folk nedprioriterer lyset. Det kommer særlig godt frem på kjøkken og på bad. Folk har belysning som gir dårlig arbeidslys på benken, strukturen i skapdørene kommer ikke frem, man ser ikke hva som står i skapene. Lys gjør et stort inngrep i rommet uten at du trenger gjøre noen særlig fysiske inngrep. Setter du opp feil lampe med feil lys, kan det ødelegge hele stua.


Manglende forståelse for betydningen av lyset gjelder også blant de som bygger nytt. Mange plukker gjerne ut både tapet og sofa før de i det hele tatt husker på at det kunne vært kjekt å se det de har kjøpt.
- Når folk bygger hus, er de ikke særlig forberedt på belysning. Det er sjelden tatt med i budsjettet, og når man nærmer seg mål er gjerne pengene allerede brukt opp. Men bruker man litt midler på belysning i starten, blir det billigere enn å ta det igjen senere, sier Brendløkken.

Fremhev interiøret

Riktig lyssetting handler ikke bare om å skape et miljø og fremme en stemning. Det er også nødvendig for at interiøret du har brukt flere titalls tusen kroner på, skal komme til sin rett.
- Du skal ta vare på det du har av interiør også om kveldene. De fleste av oss bruker stort sett rommene i huset mens det er mørkt, for om dagen er vi på jobb og om sommeren når det er lyst, er vi gjerne ute. Utfordringen er derfor å ta vare på fargene i tekstilene, å få vist frem løden i treverket, selv når det er mørkt. Du har jo kjøpt møblene fordi du liker dem, så sørg for å få vist dem frem, sier Brendløkken

En måte å få dette til på, er å la det gå automatikk i det.
- Styringssystemer gir mulighet til å programmere lyssettingen i stua. Da kan du enkelt skape en stemning til enhver tid du møtte ønske det.

Rett folk til rett jobb
En annen måte er å hyre inn en lysplanlegger som kan hjelpe deg å få kontroll på miljø og stemning.
- Mange bruker elektrikeren til lysplanlegging, men elektrikere kan strøm og sjelden noe om lys. Mange bruker også interiørarkitekter, men det er ikke alle der heller som vet så mye om lys. De kan lamper, men ikke hvordan lyset virker. La heller interiørarkitekten få bistå når du velger gardiner og møbler, så kan lysplanleggeren hjelpe deg å få vist frem gardinene og resten av interiøret.

Det behøver ikke koste så mye. Å få hjelp fra en lysplanlegger koster fra 1 300 kroner og oppover.

- Alt henger sammen, og det krever planlegging for at alt skal gå opp. Men det er veldig spennende å se hvordan lyset kan påvirke oppfatningen vår av et rom. Bruk litt tid og penger, og kan du få et flott resultat, sier Brendløkken.

5 november 2008

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Led an med LED

Led an med LED-lys i hjemmet. Mulighetene er mange og fordelene likeså.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Gjør innetilværelsen lysere

Nå som kveldene blir tidligere mørke er det lurt å vurdere nye belysningsløsninger til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Downlights - mulige brannfeller?

Salget av innebygde lys i taket øker, og vi installerer dem gjerne selv. Men lysene kan være brannfeller dersom de feilmonteres, advarer eksperter.

Trendy taklamper

Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

God stemning med riktig belysning

Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Sats på stemningsfull belysning

I disse mørke tider er det lurt å vurdere nye innebelysning til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Lysbrytere med stil

Lysbrytere med stil kan heve interiørdesignet i boligen din.

Taklamper som er stilige

Taklamper kan gjøre mye i et rom. Sjekk ut disse stilige taklampene og la deg insipirere!

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Ulike lyskilder

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no