Bilde: A. Johnsen

Den viktige belysningen

Belysning

Med lange, mørke kvelder merker vi fort hvor viktig lyset er. Belysningen preger både oss og interiøret. Så hvorfor bryr vi oss så lite om det?

- De fleste begynner med å se på lamper, jeg begynner i andre enden, sier Lorang Brendløkken. Han er lysplanlegger og daglig leder i Hamar Elektro og Lysdesign, og er mer opptatt av lys enn de fleste.

- Hva skal det belyse og hvordan skal lyset virke? Hvilket miljø er vi ute etter? Dette er de første spørsmålene jeg stiller meg, forteller Brendløkken. - Deretter velger jeg lyskilde i forhold til lysform. Skal det være halogenpærer, kan jeg bruke sparepærer osv? Så tenker jeg på hvor lyskilden kan plasseres, og helt til slutt velger jeg lampen.

Stemning og miljø

De fleste av oss har ulike miljøer i en og samme stue. I en del av stua står fjernsynet, i en annen del har vi salongen. Kanskje står det en spisestue der også, eller et skatoll hvor vi har hjemmekontoret.
- Alle disse miljøene krever forskjellige stemninger til forskjellig tid, sier Brendløkken.

Han opplever at mange glemmer belysningen som et element i planleggingen.
- Folk nedprioriterer lyset. Det kommer særlig godt frem på kjøkken og på bad. Folk har belysning som gir dårlig arbeidslys på benken, strukturen i skapdørene kommer ikke frem, man ser ikke hva som står i skapene. Lys gjør et stort inngrep i rommet uten at du trenger gjøre noen særlig fysiske inngrep. Setter du opp feil lampe med feil lys, kan det ødelegge hele stua.


Manglende forståelse for betydningen av lyset gjelder også blant de som bygger nytt. Mange plukker gjerne ut både tapet og sofa før de i det hele tatt husker på at det kunne vært kjekt å se det de har kjøpt.
- Når folk bygger hus, er de ikke særlig forberedt på belysning. Det er sjelden tatt med i budsjettet, og når man nærmer seg mål er gjerne pengene allerede brukt opp. Men bruker man litt midler på belysning i starten, blir det billigere enn å ta det igjen senere, sier Brendløkken.

Fremhev interiøret

Riktig lyssetting handler ikke bare om å skape et miljø og fremme en stemning. Det er også nødvendig for at interiøret du har brukt flere titalls tusen kroner på, skal komme til sin rett.
- Du skal ta vare på det du har av interiør også om kveldene. De fleste av oss bruker stort sett rommene i huset mens det er mørkt, for om dagen er vi på jobb og om sommeren når det er lyst, er vi gjerne ute. Utfordringen er derfor å ta vare på fargene i tekstilene, å få vist frem løden i treverket, selv når det er mørkt. Du har jo kjøpt møblene fordi du liker dem, så sørg for å få vist dem frem, sier Brendløkken

En måte å få dette til på, er å la det gå automatikk i det.
- Styringssystemer gir mulighet til å programmere lyssettingen i stua. Da kan du enkelt skape en stemning til enhver tid du møtte ønske det.

Rett folk til rett jobb
En annen måte er å hyre inn en lysplanlegger som kan hjelpe deg å få kontroll på miljø og stemning.
- Mange bruker elektrikeren til lysplanlegging, men elektrikere kan strøm og sjelden noe om lys. Mange bruker også interiørarkitekter, men det er ikke alle der heller som vet så mye om lys. De kan lamper, men ikke hvordan lyset virker. La heller interiørarkitekten få bistå når du velger gardiner og møbler, så kan lysplanleggeren hjelpe deg å få vist frem gardinene og resten av interiøret.

Det behøver ikke koste så mye. Å få hjelp fra en lysplanlegger koster fra 1 300 kroner og oppover.

- Alt henger sammen, og det krever planlegging for at alt skal gå opp. Men det er veldig spennende å se hvordan lyset kan påvirke oppfatningen vår av et rom. Bruk litt tid og penger, og kan du få et flott resultat, sier Brendløkken.

5. november 2008

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no