Bilde: Colourbox

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Bruker du sparepærer ute? Da har du kanskje oppdaget paradokset med at sparepærer tennes senere i den mørke, kalde årstiden når vi virkelig trenger dem enn de gjør ellers på året.

Når kvikksølvet i gradestokken kryper under minuspunktet, tar det lengre tid før sparepærer når full  lysstyrke. Hvis du har utelyset stående på hele kvelden, tenker du kanskje ikke så mye over det. Men hvis du har behov for å skru på lyset når du skal ut i garasjen eller ned i en kald kjeller, vil du gjerne at det tennes umiddelbart. Da kan treige sparepærer bli et irritasjonsmoment.

Hvorfor er det slik?
Kvikksølvet påvirker sparepærene i dobbel forstand. Det er nemlig kvikksølvet som får dem til å lyse, og kvikksølvets damptrykk blir påvirket av omgivelsestemperaturene. Når temperaturen er lav, blir gasstrykket lavt, og dermed blir også lysstyrken lav.


Flere valg: Det finnes et tredje alternativ til utelyset: LED.

Det er likevel et par ting du kan gjøre for å bedre effekten. Det ene er å sørge for å at sparepærene som blir brukt i utelamper og andre kjølige steder, blir brukt i et lukket armatur. Det vil bidra til at oppvarmingen av omgivelsestemperaturen går raskere. Dermed øker også lysstyrken raskere.

En annen ting som påvirker sparepæren vinterstid er plasseringen. Du vil oppnå bedrelysytelse om du monterer sparepæren med sokkelen ned.

Les også:

Ikea-posen gjøres om - slik ser den nye ut

Den ikoniske Ikea-posen kan brukes til ALT, og nå skal den gjøres om - for første gang på mange år. Hva synes du?

Mer kvikksølv ikke ønskelig
- Når sparepærer brukes med sokkelen opp, vil bøyninger i glassrørene fungerer som kaldpunkter. Optimal lysytelse nås når disse bøyninger oppnår en temperatur av 45°C, det vil si når omgivelsestemperatur er mellom 20 - 25°C, opplyser teknisk avdeling ved Osram.

For å få lampene til å reagere raskere i kaldt vær, må innholdet av kvikksølv i lampene økes. Av miljøhensyn er ikke dette ønskelig.

- Osram har igjennom mange år lagt ned mye forskning for å redusere kvikksølvinnholdet i sparepærer og kommer ikke til å øke dette for å få raskere tenning i kaldt vær, forteller Embret Arne Mellesmo, administrerende direktør i Osram.

Alternative pærer
- Vi introduserer i høst en ny startteknologi, ”Quick start” på våre sparepærer, noe som gir umiddelbar tenning i romtemperatur men vi har ikke fått testet om lampene tenner raskere også i Norske vintertemperaturer, men mye tyder på det.  Disse lampene har i tillegg markedets laveste kvikksølv innhold.

Hvis du likevel ikke er fornøyd med sparepærer, finnes det et annet miljøvennlig alternativ til de tradisjonelle pærene som nå skal fases ut. LED-lamper

- De fungerer enda bedre og med lengre levetid i kalde omgivelser enn i varme omgivelser.  Det er store kvalitets forskjeller på LED-lamper i dag, så det er viktig å finne en lampe som gir nok lys, sier Mellesmo.

Les også:

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å...

30. oktober 2009

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt Land.

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

Rimelige designlamper

Belysning Rimelige desiglamper til hyggelige priser er målet til Northern Lighting. De har derfor samlet flere lampedesignere under en felles paraply.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no