Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.


Bruker du sparepærer ute? Da har du kanskje oppdaget paradokset med at sparepærer tennes senere i den mørke, kalde årstiden når vi virkelig trenger dem enn de gjør ellers på året.

Når kvikksølvet i gradestokken kryper under minuspunktet, tar det lengre tid før sparepærer når full  lysstyrke. Hvis du har utelyset stående på hele kvelden, tenker du kanskje ikke så mye over det. Men hvis du har behov for å skru på lyset når du skal ut i garasjen eller ned i en kald kjeller, vil du gjerne at det tennes umiddelbart. Da kan treige sparepærer bli et irritasjonsmoment.

Hvorfor er det slik?
Kvikksølvet påvirker sparepærene i dobbel forstand. Det er nemlig kvikksølvet som får dem til å lyse, og kvikksølvets damptrykk blir påvirket av omgivelsestemperaturene. Når temperaturen er lav, blir gasstrykket lavt, og dermed blir også lysstyrken lav.

Flere valg: Det finnes et tredje alternativ til utelyset: LED.

Det er likevel et par ting du kan gjøre for å bedre effekten. Det ene er å sørge for å at sparepærene som blir brukt i utelamper og andre kjølige steder, blir brukt i et lukket armatur. Det vil bidra til at oppvarmingen av omgivelsestemperaturen går raskere. Dermed øker også lysstyrken raskere.

En annen ting som påvirker sparepæren vinterstid er plasseringen. Du vil oppnå bedrelysytelse om du monterer sparepæren med sokkelen ned.

Mer kvikksølv ikke ønskelig
– Når sparepærer brukes med sokkelen opp, vil bøyninger i glassrørene fungerer som kaldpunkter. Optimal lysytelse nås når disse bøyninger oppnår en temperatur av 45°C, det vil si når omgivelsestemperatur er mellom 20 – 25°C, opplyser teknisk avdeling ved Osram.

For å få lampene til å reagere raskere i kaldt vær, må innholdet av kvikksølv i lampene økes. Av miljøhensyn er ikke dette ønskelig.

– Osram har igjennom mange år lagt ned mye forskning for å redusere kvikksølvinnholdet i sparepærer og kommer ikke til å øke dette for å få raskere tenning i kaldt vær, forteller Embret Arne Mellesmo, administrerende direktør i Osram.

Alternative pærer
– Vi introduserer i høst en ny startteknologi, ”Quick start” på våre sparepærer, noe som gir umiddelbar tenning i romtemperatur men vi har ikke fått testet om lampene tenner raskere også i Norske vintertemperaturer, men mye tyder på det.  Disse lampene har i tillegg markedets laveste kvikksølv innhold.

Hvis du likevel ikke er fornøyd med sparepærer, finnes det et annet miljøvennlig alternativ til de tradisjonelle pærene som nå skal fases ut. LED-lamper

– De fungerer enda bedre og med lengre levetid i kalde omgivelser enn i varme omgivelser.  Det er store kvalitets forskjeller på LED-lamper i dag, så det er viktig å finne en lampe som gir nok lys, sier Mellesmo.