Bilde: Cedric Archer

En lys fremtid med lyspærer

Belysning

Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Vi går inn i en ny æra med hensyn til lys. Etter at utfasingen av de velkjente glødepærene startet i september, må nordmenn flest venne seg til nye og mer energisparende lyskilder. I løpet av en treårsperiode vil løpet trolig være kjørt for Edisons 130-årige oppfinnelse over hele Europa. I første omgang gjelder produksjons- og importforbudet matte pærer og klare pærer med en styrke på 100 watt eller mer. Pærene er fortsatt lovlige å selge, men når lagrene er tomme, er det slutt for disse utgavene. Neste år står 75 watt for tur. Så går det slag i slag inntil de svakeste, klare utgavene etter planen forsvinner i 2012.

Mange nye produkter
Folk har denne høsten hamstret alle typer glødepærer. Vi nordmenn liker det varme lyset slike pærer gir. Spesielt glade er vi i matte lyspærer. – Men fortvil ikke. Det vil dukke opp mange nye og gode belysningsprodukter i tiden fremover, trøster Rolf Dolven, som har jobbet med belysning de siste 30 årene, nå som salgsrepresentant for Brilliant Norge as. Sparepæren er dyrere i anskaffelse men varer betydelig lenger, samtidig som energibruken går ned med opp til 80 prosent. Dagens sparepærer passer til alle tradisjonelle lamper.


Mye nytt: Vi vil oppleve mye nytt innen belysning nå når utfasningen av Edisons tradisjonelle glødelampe har startet, sier Rolf Dolven.

Best fargegjengivelse
Andre gode alternativer er halogenpærer og lysdiode (led)-pærer. – Led-pærene er fremtidens teknologi, understreker Dolven. Slike pærer er bådelangtlevende, miljøvennlige og energibesparende, med et forbruk helt ned til 1 watt eller mindre. Halogen er det lyset som gir den beste fargegjengivelsen og anbefales derfor brukt over speilet på badet, dessuten som leselys og når du jobber med håndarbeid. Ekspertene anbefaler dette lyset også over spisebordet. Halogenpærer fåes både som 12 volt og 230 volt. 12 volt gir ofte bedre lyskvalitet.

Dimbare pærer på vei
Nordmenn er glade i å dimme lyset.
– Sparepærer og led-lys kan i utgangspunktet ikke dimmes, men noe finnes allerede på markedet og mer er på vei, lover Dolven. De nye sparepærene koster fra 40 kroner og oppover. Til vi blir vant med den nye lyspæreteknologien, er det lurt å be om råd i en faghandel om hvilke pærer du bør velge.

Glødepærer sammenlignet med sparepære:
Gammel 15w = ny 3 w
Gammel 25 w = ny 5 w
Gammel 40 w = ny 7-9 w
Gammel 60 w = ny 11 w
Gammel 75 w = ny 13-15 w
Gammel 100 w = ny 15-20 w

Mer informasjon:
www.christiania-belysning.no
www.lampemagasinet.no
tlf 32 32 97 00
www.lampehuset.no
tlf 64 83 51 51
www.mesterlys.no
tlf. 64 87 67 02

Prisene er veiledende og kan variere fra butikk til butikk.


SPAREPÆRE: Megaman Classic Gold Candle. Stor sokkel. 9 w(tilsvarer ca 35 w). Levetid 15.000 timer. Pris kr 179,-.

SPAREPÆRE: Megman ClassicPing Pong. Liten sokkel. 5 w (tilsvarer ca 25 w). levetid 15.000 timer. Pris kr 189,-.

SENSOR: Megman Sensor Light. Sparepære for utebruk med sensor. 11 w (tilsvarer ca 60 w). Levetid 15.000 timer. Pris kr 249,-.

MIGNON: Sparepære Megman Ultra Compact. 5 w (tilsvarer ca 25 w). Levetid 15.000 timer. Pris kr 129,-

UTE/INNE: Osram sparepære Deluxstar. 7 w (tilsvarer ca 35 w). Levetid 6000 timer. Pris kr 169,-.

LED-LYS fra Massive med GU10-sokkel. Passer til leselamper og spotter. 1,5 w (tilsvarer ca 40 w). Levetid 30.000 timer. Pris kr 179,-.

Anbefalt av redaksjonen

9. oktober 2009

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt Land.

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

Rimelige designlamper

Belysning Rimelige desiglamper til hyggelige priser er målet til Northern Lighting. De har derfor samlet flere lampedesignere under en felles paraply.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no