Gjør innetilværelsen lysere

Nå som  kveldene blir tidligere mørke er det  lurt å vurdere nye belysningsløsninger  til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.


Å lyssette hjemmet er noe mange tenker på litt for sent.  Entreprenører og byggherrer burde bli flinkere til å legge mer vekt på å tilrettelegge for smart belysning i boliger.

Raus takhøyde for å kunne bygge inn downlights, mange stikkontakter og mulighet til å skjule kabler i vegger er en fordel i denne sammenhengen.

I dag er vanlig takhøyde i nybygg 2,4 meter. Hvis man skal legge downlights i taket,  blir takhøyden lavere, derfor er det mange som velger å ikke installere innebyggede spotter i taket, selv om de gjerne ville hatt det.

Å belyse bilder, bokhyller og særegne arkitektoniske detaljer i huset med spotter,  eller sette stemningslys i bokhyller og under trappeløp, kan gi fint innelys.
Bevisst belysning skaper god stemning, og det er ofte små grep som skal til for å få dette til.
   
Dimmer på spotter kan gi godt arbeidslys når det er behov for dette, eller skape romantisk kveldslys med svake lysstråler.

Det er vikitg å finne et formuttrykk som passer til boligens stil enten den er klassisk eller moderne.

Lystips i ulike rom

•    Baderommet.
Dette rommer er det mange som belyser feil. Det er viktig å ikke få mye skygge i ansiktet når speilet skal lyssettes. Det mest perfekte er å ha en lyskilde på hver side av baderomsspeilet, da får man jevn belysning. Å sette en lysspott rett over hodet på den plassen man står og speiler seg på blir fort feil. Da får ansiktet skygger og mørke partier.

•    Soverommet.
Dette rommet har lenge vært forsømt når det gjelder lyssetting. Legge gjerne vekt på godt leselys, og ha lys inne i garderobeskapet som gjør det enklere å finne frem klær og sko tidlig og sent.

•    Kjøkkenet.
Her er det lurt å satse på  godt arbeidslys over kjøkkenbenken.. Man kan også sette spotter direkte under kjøkkenskapene, for å lyse opp arbeidsbenkene.

Verdt å vite om lys

Uplights

Retter lyset oppover. God bakgrunnsbelysning med særpreg, og som gir mindre skygger. Flott i rom med stor takhøyde og lyse vegger.

Downlights

Retter lyset nedover fra en lyskilde plassert høyt oppe i rommet fra taket. Egner seg spesielt godt i rom med fast innredning, som i bad og på kjøkken.

Spotlights

Dette er en reflektorlampe med en lysstråle på mindre enn 30 grader.
Spotlights er grunnpilaren i scenebelysning og i utstillinger, som begynte å dukke opp i boligmiljøer på 1960-tallet. Brukes for å gi oppmerksomhet til utstilte gjenstander, et arbeidsområde eller oppover for å gi bakgrunnsbelysning.

Halogenglødelamper

Halogen er en ekstra komponent. Halogenet blandes med gassen i glødelampen,  og den kjemiske reaksjonen får wolframen, som fordamper, til å feste seg på glødetrådene igjen. Dette forlenger pærens liv. Lyset fra en halogenlampe blir hvitere og kaldere enn fra en normal lyspære.

Allmennbelysning

Kalles også rombelysning, generell belysning og bakgrunnsbelysning. Dette er belysning som gjør at vi ser innendørs i mørket. Lyset kommer fra armaturer som brer lys over en større flate. Summen av alle lampene i et rom utgjør allmennbelysningen.

Kelvingrader

Lysfarge måles i Kelvingrader (K). Høy K-verdi gir kaldt, blålig lys. Varmt og rødlig lys har lav K-verdi. Sollys midt på dagen måler 5500 K. Stearinlys har 2000 K. 40 watts glødelampe har 2500 K og en halogenlampe har 3000 K.

Kilde: Belysning, Wilhide, Cappelen Forlag.