Bilde: Watt & veke

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

Belysning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Skal man pynte hjemme med belysning er det i dag mange som går for den enkle og trendy løsningen med en enkel glødepære som henger i ledningen fra taket.

Men undersøkelser viser at det slettes ikke lønner seg økonomisk. For mens de fine designpærene koster noen hundre kroner stykk, kommer et høyt energiforbruk i tillegg.

– En dekorative glødepære koster gjerne et par hundre kroner, men slike pærer sluker omkring 60 watt på bare én time. Det er fire ganger så mye som en tilsvarende pære basert på LED-energi. En slik pære bruker ned i 15 watt på en time, sier energirådgiver Benny Hebsgaard hos NRGi.

NRGi fastslår derfor at strømforbruket fort kan komme på 500 kroner i året for bare én glødepære.

Slik velger du riktig pære

Flere har vegret seg mot å bruke de strømbesparende LED-pærene fordi de avgir et kjølig, nærmest blått lys, som bryter med den myke og lune stemningen man ellers gjerne vil ha inne.

Men snart finnes det bedre alternativer. Produsentene av LED-pæren lover varmere lys.

– LED-pærene er som regel tre ganger dyrere i innkjøp enn glødepærer, men ganger man levetiden med innkjøpsprisen vil man spare opp mot 400 kroner i året per pære, sier Hebsgaard.

Når du skal finne den rette pæren for deg, burde du lytte til disse rådene før du handler:

  • Fargegjengivelse (Ra/CRI): Velg Ra over 90 hvis fargegjengivelsen er ekstra viktig.
  • Lysfarge: Velger du en pære med lysfarge på 2.700-3.300 Kelvin, får du en pære med et varmt lys. Det tilsvarer  glødepærens lysfarge.
  • Levetid: Gå etter pæren med lengst levetid:
    • Sparepærer: minst 10.000 timer
    • LED: minst 15.000 timer

Kilde: Sparenergi og NRGi/Idenyt.dk

1. februar 2016

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.