Innendørs belysning i boligen

Belysning

Utfordringene med å belyse boligen innendørs er mange. Man ønsker at resultatet skal bli estetisk og delikat, samtidig som at det skal tilpasses ethvert rom på en praktisk mulig måte.

Enten man skal bygge nytt, eller ønsker å belyse en allerede eksisterende bolig, er behovene blant folk ganske like. Man ønsker en fullstendig belyst bolig, gjerne med dimmemuligheter, skjulte ledninger, elegante lamper, muligheter for belysning i skap og hyller, osv. Og hvorfor skal ikke dette være mulig i praksis?

Viktig med generell belysning
Den belysningen vi har mest behov for at skal fungere, er den generelle. Er denne satt opp på en korrekt måte, vil det kunne merkes godt i boligen. Den generelle belysningen består gjerne av spotter, downlights, eller spesielle typer taklamper. Og det er mange som ønsker å ha muligheten til å kunne tilpasse lysmengden med en dimmer. Den generelle belysningen sitter i taket, og er den mest markante form for belysning i et rom.

- Forskjellene fra nå og tidligere er at en ikke fyller boligen med bare spotlights, slik det ble gjort for bare noen år siden, forteller Bodil Skaug Holte fra Design Belysnig AS, til Vi i Villa. - Bare downlights i seg selv, vil gi et platt og kjedelig lys. I dag blander vi ulike typer lyskilder.

- 12 w spotter som vi helst anbefalte tidligere trekkes tilbake, og vi går gjerne for 230 w med dimbare Led pærer. Hovedsaken til denne endringen er man slipper trafo, og at Led pærer gir det samme gode lyset som i de tidligere 12 v pærene. For at vi skal anbefale 230 w downlights er det en forutsetning å bruke Led pærer, ikke vanlige 230 w halogen pærer.

(saken fortsetter under bildet)

Populariteten for ulike typer spotter er stor. Denne typen utenpåliggende spott er fra Expo Nova.

Les også:

God utendørs belysning

Utendørs belysning gjør at høsten og vinteren ikke trenger å være mørk. Lysdesigneren Sebastian ­Wikner gir sine beste belysningstips.

Populariteten for ulike typer spotter er stor. Denne typen utenpåliggende spott er fra Expo Nova.
Foto: Expo Nova

Populært med belysningshjelp
For mange er utfordrende å sette opp en solid belysningsplan. Derfor er det flere aktører på markedet som tilbyr eksperthjelp på dette området. Tilbudet koster litt, men man får til gjengjeld mye informasjon, og vil spare betraktelig med tid og energi.

- For noen år siden  hadde vi knapt forespørsler på hjemmebesøk i det hele tatt, men i dag har det blitt svært vanlig, fortsetter Holte.

En god belysningsplan er gull verd og den beste belysningen oppnår man ved å blande ulike typer lyskilder. Bilde fra Designbelysning.no.

En god belysningsplan er gull verd og den beste belysningen oppnår man ved å blande ulike typer lyskilder.
Foto: Designbelysning.no.

Gjerne i forbindelse med bygging av et nytt hus, leilighet eller oppussing av eksisterende bolig.

Les også:

Den viktige belysningen

Med lange, mørke kvelder merker vi fort hvor viktig lyset er. Belysningen preger både oss og interiøret. Så hvorfor bryr vi oss så lite om det?

- Fordelen med en belysningsplan er at man får kyndig hjelp, og riktig type belysning med en gang. Mange opplever dermed å ikke foreta så mange bomkjøp underveis, hvilket også er besparende for økonomien.

Lurer du på noen angående belysning? Spør vår interiørekspert!

Belysningstrender
Det er tydelig at belysningskravene man har er generelt veldig like, men behovene fra rom til rom forandrer seg også med bruken av rommet.

- De taklampene i form av ulike typer spotter vi leverer er som regel svært enkle og ofte i opalt glass, forteller Helle Berg Olsen som er prosjektleder hos Expo Nova I Bygdøy Alle i Oslo. Denne butikken selger alle typer tidsriktig belysning, både for det private og det offentlige marked.

Store pendler og taklamper stiller høyt i dagens trendbilde. Bilde fra Expo Nova.

Store pendler og taklamper stiller høyt i dagens trendbilde. Bilde fra Expo Nova.
Foto: Expo Nova

Les også:

Tid for vårdugnad i hagen

Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...

- En av våre bestselgere har et nærmest funkisaktig design, og passer i de fleste moderne hjem. Vi benytter stort sett tettsittende armaturer i tekniske rom som på bad, soverom, og gangarealer. De fleste ønsker å benytte seg av downlight eller skinnesystemer i de andre rommene hvis det er mulig, for å kunne få en mer variert belysning, og ikke ha en lampe som gir like mye lys til hele rommet. Spotter har jo den fordelen at de kan retningsstyres, og dermed gi større variasjon i skygge og lys.

Planlegg belysningen i vår boligplanlegger

Stort i taket, med naturen som inspirasjonskilde
- Det fokuseres helt klart på store pendler, fortsetter Berg Olsen. Vi ser at de litt større, flotte pendlene selger, og det går veldig lite av de små ”kafe” pendlene som vi solgte mye av før. Man markerer storslåtte takhøyder, eller spiseplasser i private hjem. Vi ser at alle ønsker å dimme lyset, og det vil derfor i stor grad være pendler med gløde/halogenlamper og Led som benyttes i husholdninger.

Naturen er en tydelig inspirasjonskilde hos mange leverandører, denne lampen er fra Designbelysning.no.

Naturen er en tydelig inspirasjonskilde hos mange leverandører, denne lampen er fra Designbelysning.no.
Foto: Designbelysning.no

Det at vi ofte innreder minimalistisk, og at i mange nyoppførte boliger er lyset integrert i himlingen, gjør at vi tåler pendler med størrelse og en tydelig form. Lamper med inspirasjon fra naturen går igjen hos flere store leverandører nå. Pendelen har rett og sett er blitt en forutsetning for mange når de innreder.

Les mer om belysning:
Belysning i stua
Lysbrytere med stil
God stemning med riktig belysning
Lekne lamper til barnerommet

Viivilla.no sept. 2011

5. september 2011

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.