Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning

Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Det er mange fordeler med LED-lys, særlig i forbindelse med pynting til jul.
Det er mange fordeler med LED-lys, særlig i forbindelse med pynting til jul. Bilde: Getty Images

Julen nærmer seg med stormskritt, og det har for lengst begynt å skinne i julestjerner og adventsstaker i de tusen hjem. 

For dette er jo lysets høytid, vi tenner med ekte og kunstige lys, i juletreet, i adventsstaker, på bordene, ute i hagen og ja, egentlig overalt. Og nettopp derfor er det en god idé å se nærmere på lysene man pynter med i disse dager.   

Mange nordmenn er opptatt av tradisjon, og pynter med de samme, gamle lysene og stakene man har gjort i årevis. Men tatt i betraktning at LED-lys trekker mindre strøm, ikke blir varme som glødepærer og er på så og si samme prisnivå som tradisjonelle pærer, er det mange grunner til å bytte ut de gamle julelysene - hvis du ikke allerede har gjort det. 

Vi kontaktet Bodil Holte i designbelysning.no og ba henne kaste litt lys over saken. 

Les også:

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips...

Slanke, fine juletrelys i LED (Foto: designbelysning.no)

 

Hvor vanlig er det med LED-lys i belysningen vi bruker i julen?

– De aller fleste lys som selges nå er LED-lys, og det gjelder både ute- og innelys. Overgangen fra andre lystyper har gått gradvis, men de siste tre årene har LED tatt helt over. LED-lys var ganske dyrt da det kom, men det har rast i pris de siste. I tillegg blir jo ikke LED varmt og det trekker lite strøm, så det er forståelig at folk velger det, forteller Holte.

Men selv om det som kjøpes er LED, har vel mange fortsatt gammel belysning hjemme?

– Ja, det er nok mye gammel belysning hjemme hos folk, men man trenger ikke nødvendigvis bytte hele belysningen. På originale, gamle juletrelys kan man bytte pærer og det finnes jo universalpærer i LED. Universalpærene kommer i forskjellige størrelser og passer mange forskjellige typer lys, som juletrelys, adventsstaker, utelys også videre. Vi får mange henvendelser fra folk om trenger slike pærer.

Når bør man bytte ut de gamle juletrelysene?

– Hvis man har ordentlig gammel juletrebelysning, 30 år gammel eller der omkring, så er det faktisk stor sjanse for at lysene er steinbra. For såpass gamle lys ble produsert i en tid da ting var ment å vare lenge, og er bedre enn mange andre masseproduserte billiglys. Men hvis du har lys med morkne ledninger eller ledningen har løsnet fra støpselet, da er det på tide å bytte. Da er det fare for kortslutning og det er vel den største utfordringen med gamle lys.

Realistisk og lunt LED-kubbelys. Kan fås med timer og fjernkontroll (Foto: designbelysning.no).

 

Og LED-lys kommer til alt man ønsker av lyssetting?

– Ja, LED kan man ha overalt - ute, inne, på juletreet, i lysestake, hvor som helst. Utvalget har blitt veldig stort. Du har også laserspotter som kan settes ute og rettes på husveggen, som for eksempel et snøfnugglys på veggen. Det er jo kjekt i stedet for å måtte klatre opp på stigen og bale med masse ledninger. I tillegg er det også mange batteridrevne løsninger som passer fint der man mangler støpsler eller ikke vil ha ledninger hengende. Også kommer mange produkter med fjernkontroll som enkelt lar deg skru av og på eller dempe belysningen, og selvfølgelig trådløse julelys, da. Det kan spare en for mye banning og frustrasjon rundt treet.

Hva med problematikken om at LED-lys gir kaldt lys?

– Det problemet er borte. Alt vi selger nå er ”varmhvitt”, og har en fargetemperatur på 2700-3000 Kelvin. Det gir et varmt og fint lys. Tall over 3000 Kelvin gir kaldere farger. Mange bedrifter vil ha det, men privatbrukere vil gjerne ha varmt lys. Vi vil jo gjerne ha det varmt her i nord.

Er det ellers noen gode tips man bør merke seg før man kjøper LED-lys?

– Hehe, nei egentlig ikke. Det er som vanlige pærer, bare at de varer mye lenger. Så når du kjøper julebelysning kan man nesten nesten se på det som engangsinvestering, fordi man bruker jo ikke julebelysning så mange timer i året, avslutter Bodil Skaug Holte. 

30. november 2017

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom. Vi skal ta for oss noen praktiske elementer innen belysning, og samtidig krydre opp med noen tøffe nyheter på lampefronten.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt Land.

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

Rimelige designlamper

Belysning Rimelige desiglamper til hyggelige priser er målet til Northern Lighting. De har derfor samlet flere lampedesignere under en felles paraply.