Lure lampetips

Belysning

Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

 

Handklaver taklampe til 59 kroner, er en etnisk inspirert lampe, helt i tråd med dagens trend. (Foto: IKEA)
Handklaver taklampe til 59 kroner, er en etnisk inspirert lampe, helt i tråd med dagens trend. (Foto: IKEA)
  Vi har sett det i teatret. Hvordan lysmesteren kan forandre en kulisse fra slott til slum ved hjelp av lyssettingen.

Stemningsfulle scener kan forvandles til et inferno med enkle håndgrep. Kanskje tiden er inne til å ta i bruk noen av de samme virkemidlene når du skal lyse opp i hjemmet? Være bevisst, skape atmosfære og sette rommene i et mest mulig flatterende lys er stikkord.

For hvem har ikke satt en lommelykt under haken med lysstrålen pekende oppover? Uansett fra hvilken side vi belyser ansiktet forandres karakteren. Teknikken kan vi med fordel benytte i våre egne hjem. Belys rommene fra ulike vinkler.

Utstyrt med en kabel med lyspære i enden og et stykke hvit kartong kommer du langt. Kartongen kan krummes og rulles som en trang eller vid skjerm. Den kan benyttes til å kaste lyset oppover eller nedover, i smale striper, eller brede slør. Enkeltgjenstander framheves ved punktbelysning. Strukturer og relieffer i rommet avsløres og skaper spenninger.

Har du en grønn øy i rommet, plasser lampen på baksiden, se hvordan trollske skygger kastes utover i rommet.

Les også:

11 hunderaser som ikke røyter

Er du ute etter en hunderase som ikke røyter så mye? Vi har samlet 11 forskjellige hunder som er kjent for å røyte lite.

Prøv og feil, noter ned hva du synes fungerer best, og som gir deg det lyset du er på jakt etter. Når du har vært gjennom prosessen, har du en komplett og retningsgivende liste over hva du skal velge når du besøker lampebutikken.

 

Noen lyspunkter

  • Ved spisebordet: Pendellamper er det beste alternativet. Enten med tett eller gjennomskinnelig skjerm. De tette skjermene gir mer stemningsfullt lys, mens de gjennomskinnelige skaper mer kontakt med rommet rundt. Downlights kan være et alternativ.
  • Ved sofa og godstol: Innstillbar belysning med tett skjerm. Enten med veggfeste, som gulvlampe eller bordlampe, gjerne et spotlight. Høy lysstyrke er nødvendig. Det beste er når belysningen faller skrått inn fra siden.
  • Ved arbeidsplassen: Belysning med høy lysstyrke, regulerbar for å unngå reflekser og kunne stilles inn etter behov. Her finnes det et utall festemuligheter. For høyrehendte bør lyset komme fra venstre, det motsatte for kjevhendte.
  • Ved sengen: Her bør lyset være regulerbart avhengig av sitte-/liggestilling. Som for arbeidslys bør det komme skrått inn fra siden. Festemulighetene er mange.
  • I trappen: God og jevn allmennbelysning som ikke blender. Ved tv: Dempet lys, gjerne mot veggen bak for å unngå blending og konkurranse med skjermbildet.
  • I garderoben: Punktrettet lys inn i garderoben, alternativt downlights. Sørg for at dørene ikke skygger.
  • Ved speilet: Diffust lys på den som speiler seg.Unngå et skarpt lyspunkt. Downlights kan også brukes.
  • Som dekorasjon: Lys som kan endre retning, skape stemning og lage dekorasjon. Lyset er hovedsaken, ikke lampen.
  • På gjenstander: Punktrettet lys som spotlights. Plasseringen er avgjørende, så prøv deg fram.
  • Allmennbelysning: Bruk vegg-, gulv- eller taklamper som sprer lyset. Kast lys opp i taket med uplights. Sørg for at lyset ikke blender. Lamper med gjennomskinnelige skjermer skaper stemning. Det samme gjør diffust lys.
 
23. oktober 2008

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Rimelige designlamper

Belysning Rimelige desiglamper til hyggelige priser er målet til Northern Lighting. De har derfor samlet flere lampedesignere under en felles paraply.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no