Lyspæren - en miljøsynder

Belysning

Alt for få har et bevisst forhold til at lyspærer, sparepærer og lysrør er fulle av miljøgifter og må behandles som spesialavfall. Ikke minst de som skal stå for innsamlingen.


Sparepærene sparer energi, men definitivt ikke miljøet. Foto: Colourbox

Mens sparepærer og lysrør inneholder kvikksølv, er det bly som utgjør den største miljøtrusselen for vanlige lyspærers vedkommende. Noe alt for få tar hensyn til.

I følge Barne- og likestillingsdepartementet kastes det årlig 1000 tonn lyspærer, mens kun 70 tonn resirkuleres. Det betyr at ni av ti spare- og lyspærer går rett i husholdningsavfallet. For lysrørenes vedkommende er situasjonen litt bedre. Av de 1200 tonnene som kastes, resikuleres 56 prosent.

Returordning
Etter at det i 1998 ble innført en returordning for elektrisk og elektronisk avfall her i landet, har mange fått et mer bevisst forhold til retur av komfyrer, kjøleskap, TV-apparater og mobiltelefoner. Men ordningen er mer omfattende. Den gjelder i like stor grad lyspærer og lysrør. Ordningen forutsetter også at alle forretninger som selger denne typen produkter, gir forbruker muligheten til å levere inn produkter til resirkulering. Men her syndes det i stor grad. Dette gjelder i første rekke dagligvarehandelen, som totalt sett står for en stor andel av lyspæresalget.
En undersøkelse gjennomført i 2006 av Grønn Hverdag viste en omfattende svikt i rutinene.

Dårlig testresultat
I de butikkene som ble besøkt var det tre punkter som ble sjekket:
1. Finnes det synlig informasjon i butikken om at man kan levere alle slags lyspærer og lysrør der?
2. Finnes det et synlig returpunkt for lyspærer og lysrør i butikken?
3. Hvis det ikke finnes informasjon eller returpunkt, tar betjeningen i mot lyspærer og lysrør på forespørsel?

Resultatet var nedslående. Etter at 105 butikker var besøkt viste resultatet av sjekken at 24 butikker hadde tilfredsstillende ordning med synlig plakat og åpent returpunkt i butikken. Sju butikker hadde bare plakat om returordningen. 45 butikker tok i mot brukte lyspærer på forespørsel, men hadde ikke synlig ordning eller informasjon. 29 butikker hadde ingen informasjon om returordning og svarte i tillegg negativt på forespørsel om de kunne ta imot brukte lyspærer
Kort oppsummert betyr dette at 70% av de besøkte butikkene ikke oppfylte kravene fra Statens forurensningstilsyn.

Fakta om kvikksølv
Kvikksølv er det farligste tungmetallene vi har. Det fordamper ved vanlig romtemperatur, og spres derfor lett. Kvikksølvdamp er ekstremt farlig å puste i og kan gi alvorlige skader på lunger og nervesystemet.

Kvikksølv er et grunnstoff, og brytes derfor ikke ned, men kan tas opp i kropp og planter og opphopes i næringskjeden.

Kvikksølv skader foster og arveanlegg. Kan også gi mentale forstyrrelser, lever- og nyreskader.

Kvikksølv i flytende form (metallisk) er ikke særlig farlig, men fordi det fordamper så lett, er det potensielt farlig.

Kilde: Miljøsanering.no

Fakta om bly
Bly er akutt giftig for vannlevende organismer og pattedyr. Bly gir kroniske giftvirkninger hos mange organismer, selv i små konsentrasjoner. Kronisk blyforgiftning kan ha nevrotoksiske og immunologiske virkninger og gi skader på det bloddannende system hos varmblodige dyr.

Blyforbindelser kan gi fosterskader og mulig fare for redusert forplantningsevne. Man har også forsket mye på barns eksponering for bly i lave konsentrasjoner og mistenker at blyeksponering kan påvirke barns intellektuelle utvikling.
 
Bly bioakkumuleres i fisk og pattedyr. Opptak av bly skjer ofte sakte og under langvarig kronisk eksponering. Utskillelse av bly fra organismer skjer langsomt.
Mennesker eksponeres for bly vesentlig gjennom forurenset luft og næringsmidler.

Kilde: Miljøstatus.no

23. oktober 2008

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no