Lystig fremtid for lys

Belysning
Oslo (NW): Norge bruker dobbelt så mye energi til lys som våre naboland, viser tall fra Enova. Samtidig er lysdesign i sterk vekst.
– Belysningsbransjen hadde inntil nylig en sterkere posisjon i Danmark og Sverige enn hos oss. Men nå har endelig nordmenns interesse for lysskilder våknet, sier prosjektleder Nils-Erik Magnell i Eliaden til nyhetsbyrået Newswire.
Magnell mener at både det lystekniske miljøet, ingeniørene og landskapsarkitektene har mye å lære innen lysteknikk og lysestetikk. Dette er bare ett av temaene som skal diskuteres under Eliaden. Dette er el-bransjens faglige treff som i år går av stabelen fra 24.–27. mai på Norges Varemesse på Lillestrøm.

– Mange tror fortsatt at vei-, gate- og miljøbelysning bare er fordyrende og lysforurensende i det store uterom. Dette vil vi motbevise gjennom presentasjoner av norske og internasjonale anlegg og forelesere, sier Magnell.

Mindre og effektive

Lyspæreprodusenten Osram er blant selskapene som nyter spesielt godt av den nye belysningstrenden. Selskapet har en markedsandel på 45 prosent i Norge. Informasjonssjef Inger Anne Vik forteller om en rivende utvikling:

– Lyskildene blir stadig mindre, mer effektive, mer miljøvennlige og mer estetiske enn tidligere, sier hun.

– 40 prosent av salget på verdensbasis er fra lyskilder utviklet de fem seneste årene. I private hus øker spesielt bruken av halogenpærer. Årsaken til dette er et friskere lys. Man har også større dimmemuligheter ved bruk av halogen, sier Vik.

Lysende interesse

Administrerende direktør Petter N. Haug i bransjeorganisasjonen Lyskultur bekrefter den voksende interessen for lysdesign og lysteknikk.
– Riktig bruk av lys gir liv og intensitet til utearealet, rommet eller gjenstanden. Uten lys får vi verken farge eller form. Derfor ønsker vi å skape mer forståelse for prinsipper ved lyssetting både ute og inne. Vi skal også vise frem lysende eksempler på bevisst arkitektonisk lyssetting av bygninger, utendørsanlegg og byrom, sier han.

På Eliaden skal 362 utstillere vise de nyeste trendene innen el-bransjen.

– Eliaden vil synliggjøre det felles interessefeltet de forskjellige bransjene har – ingeniørene generelt og Lyskultur, Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Norske Interiørarkitekters- og Møbeldesigneres Forening spesielt. Dette er et av flere samarbeidsprosjekter. Men det er første gang vi samarbeider på Eliaden, sier Line Bull, sivilarkitekt i NAL.

Fakta: Ulike typer lyskilder

Glødelamper er tradisjonelle lyspærer. De utnytter kun 5 prosent av energien til lys (resten blir til varme) og har en levetid på opptil 2500 timer.

Lysrør gir godt lys og bruker bare 20 prosent av energien i forhold til glødepærer
Kompaktlysrør er minilysrør med stiftsokkel. De har lavt energiforbruk og en levetid på ca. 16 000 timer.

Sparepærer gir like mye lys som vanlige glødelamper, men bruker bare rundt 20 prosent av energien. Disse har en levetid på 8000-15 000 timer.

Halogenpærer er populære på grunn av små dimensjoner og god fargegjengivelse. Disse har bedre energiutnyttelse enn tradisjonelle glødelamper fordi det trengs mindre energi utenfra for å oppnå riktig driftstemperatur i pæren.23 oktober 2008

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Led an med LED

Led an med LED-lys i hjemmet. Mulighetene er mange og fordelene likeså.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Gjør innetilværelsen lysere

Nå som kveldene blir tidligere mørke er det lurt å vurdere nye belysningsløsninger til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Downlights - mulige brannfeller?

Salget av innebygde lys i taket øker, og vi installerer dem gjerne selv. Men lysene kan være brannfeller dersom de feilmonteres, advarer eksperter.

Trendy taklamper

Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

God stemning med riktig belysning

Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Sats på stemningsfull belysning

I disse mørke tider er det lurt å vurdere nye innebelysning til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Lysbrytere med stil

Lysbrytere med stil kan heve interiørdesignet i boligen din.

Taklamper som er stilige

Taklamper kan gjøre mye i et rom. Sjekk ut disse stilige taklampene og la deg insipirere!

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Ulike lyskilder

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no