Lystig fremtid for lys

Belysning
Oslo (NW): Norge bruker dobbelt så mye energi til lys som våre naboland, viser tall fra Enova. Samtidig er lysdesign i sterk vekst.
– Belysningsbransjen hadde inntil nylig en sterkere posisjon i Danmark og Sverige enn hos oss. Men nå har endelig nordmenns interesse for lysskilder våknet, sier prosjektleder Nils-Erik Magnell i Eliaden til nyhetsbyrået Newswire.
Magnell mener at både det lystekniske miljøet, ingeniørene og landskapsarkitektene har mye å lære innen lysteknikk og lysestetikk. Dette er bare ett av temaene som skal diskuteres under Eliaden. Dette er el-bransjens faglige treff som i år går av stabelen fra 24.–27. mai på Norges Varemesse på Lillestrøm.

– Mange tror fortsatt at vei-, gate- og miljøbelysning bare er fordyrende og lysforurensende i det store uterom. Dette vil vi motbevise gjennom presentasjoner av norske og internasjonale anlegg og forelesere, sier Magnell.

Mindre og effektive

Lyspæreprodusenten Osram er blant selskapene som nyter spesielt godt av den nye belysningstrenden. Selskapet har en markedsandel på 45 prosent i Norge. Informasjonssjef Inger Anne Vik forteller om en rivende utvikling:

– Lyskildene blir stadig mindre, mer effektive, mer miljøvennlige og mer estetiske enn tidligere, sier hun.

– 40 prosent av salget på verdensbasis er fra lyskilder utviklet de fem seneste årene. I private hus øker spesielt bruken av halogenpærer. Årsaken til dette er et friskere lys. Man har også større dimmemuligheter ved bruk av halogen, sier Vik.

Lysende interesse

Administrerende direktør Petter N. Haug i bransjeorganisasjonen Lyskultur bekrefter den voksende interessen for lysdesign og lysteknikk.
– Riktig bruk av lys gir liv og intensitet til utearealet, rommet eller gjenstanden. Uten lys får vi verken farge eller form. Derfor ønsker vi å skape mer forståelse for prinsipper ved lyssetting både ute og inne. Vi skal også vise frem lysende eksempler på bevisst arkitektonisk lyssetting av bygninger, utendørsanlegg og byrom, sier han.

På Eliaden skal 362 utstillere vise de nyeste trendene innen el-bransjen.

– Eliaden vil synliggjøre det felles interessefeltet de forskjellige bransjene har – ingeniørene generelt og Lyskultur, Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Norske Interiørarkitekters- og Møbeldesigneres Forening spesielt. Dette er et av flere samarbeidsprosjekter. Men det er første gang vi samarbeider på Eliaden, sier Line Bull, sivilarkitekt i NAL.

Fakta: Ulike typer lyskilder

Glødelamper er tradisjonelle lyspærer. De utnytter kun 5 prosent av energien til lys (resten blir til varme) og har en levetid på opptil 2500 timer.

Lysrør gir godt lys og bruker bare 20 prosent av energien i forhold til glødepærer
Kompaktlysrør er minilysrør med stiftsokkel. De har lavt energiforbruk og en levetid på ca. 16 000 timer.

Sparepærer gir like mye lys som vanlige glødelamper, men bruker bare rundt 20 prosent av energien. Disse har en levetid på 8000-15 000 timer.

Halogenpærer er populære på grunn av små dimensjoner og god fargegjengivelse. Disse har bedre energiutnyttelse enn tradisjonelle glødelamper fordi det trengs mindre energi utenfra for å oppnå riktig driftstemperatur i pæren.23 oktober 2008

Så enkelt lager du en bokstavlampe

Bokstavlamper kan være like dyre som de er fine, men det er faktisk superenkelt å lage sin egne. Det tar bare en time!

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Ikea tilbakekaller støtfarlig lampe

Møbelgiganten oppfordrer alle som har kjøpt lampen Gothem til å levere den tilbake.

Lag egne lamper i vintermørket

Pynt opp hjemme med en stilig lampe du har laget selv. Velg akkurat hvordan den skal se ut, akkurat som du selv vil ha den.

Innendørs belysning i boligen

Utfordringene med å belyse boligen innendørs er mange. Man ønsker at resultatet skal bli estetisk og delikat, samtidig som at det skal tilpasses ethvert...

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få...

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Stort og ruvende til stua

Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Den viktige belysningen

Med lange, mørke kvelder merker vi fort hvor viktig lyset er. Belysningen preger både oss og interiøret. Så hvorfor bryr vi oss så lite om det?

Lysende gaveideer

Tom for gaveideer til jul? Her er tre lysende gaveideer.

Lure lampetips

Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no