Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?


Fra 1. september trer første ledd i utfasingen av vanlige lyspærer i kraft. Da vil det bli forbudt å selge vanlige lyspærer, altså glødepærer, av det matte slaget. Klare pærer med høye lysstyrker (høyere enn 950 lumen eller tilsvarende 80 watt og mer) vil også bli forbudt fra og med neste tirsdag.

Du som forbruker vil likevel ikke merke forbudet med én gang. Forbudet gjelder først og fremst produksjon og nysalg av disse produktene. Grossister og utsalgssteder har lov til å selge ut sine lagre, og glødepærer kan derfor være å finne i salg i lang tid fremover.
 

 

Glødepære: Glødepærenes tid er snart omme.

Ikke forbud mot bruk
Det er også verdt å merke seg at forbudet gjelder salg av produktene. Som forbruker har du dermed full rett til å bruke glødepærer så lenge du har dem. Og skulle du ha hamstret inn glødepærer i påvente av forbudet, er det dermed ingen som kan hindre deg i å bruke matte eller lyssterke glødepærer i årevis.

Forbudet mot glødelamper er en utfasing som vil skje over flere år. 1. september 2009 er første steg. Deretter vil det komme nye forbud 1. september hvert år de neste tre årene. Neste år er det klare glødepærer over 65 watt som forsvinner, og i 2011 er det klare glødepærer over 45 watt som står for tur.

Forbudet mot glødepærer er et EU-direktiv, og det vil dermed bli innført over det meste av Europa. Norge er forpliktet til å følge direktivet gjennom EØS-avtalen.  

Dyrere innkjøp, billigere drift

Når glødepærene forsvinner, må naturligvis andre lyskilder ta over. Per i dag er det sparepærer (lysstoffrør), LED-lys, og halogenpærer som står klare til å ta over markedet. Med LED kan du spare inn opptil hele 80% av energiforbruket sammenlignet med en vanlig lyspære. I tillegg har de flere ganger så lang levetid som de klassiske glødepærene.

Har du fått skrekken av gammeldagse sparepærer og forbinder dem kun med de forvokste lysrørpærene, kan det være på tide å orientere seg litt i markedet. Det finnes i dag en rekke produkter som kan erstatte glødepærene, og du får dem i en rekke ulike fasonger og utførelser. Halogenpærer og enkelte LED-lys kan også dimmes med riktig utstyr. Enkelte pærer gir deg til og med muligheten til å variere mellom generell belysning og effektbelysning med en enkel bryter på selve lyspæren.

Etterhvert som glødepærene forsvinner, vil forbudet bety at innkjøp av lyspærer vil bli dyrere, i alle fall om prisen på sparepærer holder seg på dagens nivå. Men til gjengjeld skal sparepærer vare lenger enn vanlige glødepærer og de skal være billigere i drift. De økte innkjøpskostnadene skal derfor kunne tjenes inn – og gi en innsparing – gjennom redusert energiforbruk og økt levetid. På nettsiden til Osram kan du beregne hvor mye du selv kan spare på å gå over til sparepærer.

Farlig avfall
Sparepærer og andre lysstoffrør kan inneholde kvikksølvdamp. Det er derfor svært viktig at disse ikke kastes i søpla men leveres inn for forsvarlig resirkulering. Dessverre er altfor få av oss flinke til dette, og bare noen få prosent blir faktisk levert til resirkulering. Resten havner i søpla, hvor de risikerer å kunne bli en trussel både for miljø og helse.

Alle butikker som selger sparepærer har plikt til å ta imot de brukte pærene, så ta med deg den gamle pæren når du går for å kjøpe ny. Også de gamle glødepærene skal leveres inn når de er utbrente.

Forbrukerrapporten har testet alternativene til glødepærer: Test av sparepærer og Mykje lys og lite varme